Σταση εργασιας αυριο απο τους εργαζομενους στον Πολιτισμο

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αύριο, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023, οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί έως τις 14.30, ενώ θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η στάση εργασίας αφορά όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio και τα εργαστήρια. Στη στάση εργασίας συμμετέχουν με αποφάσεις τους η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, διευκολύνοντας τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα αρχίσει στις 11.30 στο Πεδίον του Άρεως και θα ακολουθήσει μοτοπορία μέχρι το Υπουργείο Παιδείας.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 12:00 στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, όλων των ειδικοτήτων θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής, ζητούν εδώ και τώρα να αποσυρθούν από το Προεδρικό Διάταγμα οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα μας, στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

«Κόντρα στην υποβάθμιση των σπουδών μας και την περαιτέρω περιθωριοποίηση του κλάδου μας, συνθήκες που απορρέουν από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, υπερασπιζόμαστε το κύρος της καλλιτεχνικής μας εκπαίδευσης και τα εργασιακά μας δικαιώματα.», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ ζητείται από την πολιτεία «να αναγνωρίσει έμπρακτα ότι είμαστε επαγγελματίες απόφοιτοι πολυετών απαιτητικών και εξειδικευμένων σπουδών και όχι  αμφισβητούμενων Κολεγίων ή Φροντιστηριακών ιδρυμάτων.»

«Απώτερος στόχος παραμένει η δημιουργία νέου Νομοθετικού Πλαισίου, το οποίο θα περιλαμβάνει ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της αντιστοίχισης των πτυχίων. Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που μας δημιουργεί η απουσία αντιστοίχισης των πτυχίων μας είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Τώρα ήρθε η στιγμή που πρέπει ν’ αναλάβει  την ευθύνη της», τονίζει η ΠΟΘΑ, καταλήγοντας ότι «Ο καλλιτεχνικός κόσμος όλης της χώρας ζητάει την έμπρακτη και ουσιαστική αναγνώριση της αξίας της καλλιτεχνικής του παιδείας και των επαγγελματικών κεκτημένων του, στο βαθμό που τους αξίζει.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.