Σουφλι – Σαμοθρακη

Του Γιάννη Βουλτσίδη*

Έχουν κατορθώσει -παρόλα τα προβλήματα να κρατήσουν έναν χαρακτήρα αρχιτεκτονικής χώρου και ψυχής. Διατρέχοντας τα σοκάκια του Σουφλίου και της Σαμοθράκης -ιδίως της Xώρας – δεν προσβάλλεσαι από σύγχρονες οικιστικές παρεμβολές. Διατήρησαν αυτό που έπρεπε να διατηρήσουν και όχι μουσειακά, δηλαδή ένα μέρος μονάχα σαν έκθεμα – αλλά όλον τον ιστό.

Οι ψυχές τους πάλι μεγαλωμένες μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον όπου η σκουριά και το νεωτεριστικό ισορροπούν χωρίς να προσβάλουν το ένα το άλλο, οι ψυχές τους πάλι μέσα σ’ αυτό το αρχαϊκό περιβάλλον κρατάνε μια φυσική ευγένεια που δεν την βίασε και την εκβίασε τα ταχύρυθμα προγράμματα ανάπτυξης, να πάμε πού;

 

Αυτές είναι οι πραγματικές πρωτεύουσες της Θράκης, η νησιωτική και η άλλη.

 

Μέσα σ’ αυτούς τους χώρους και σ’ αυτές τις ψυχές για πάνω από είκοσι χρόνια ταξιδεύω τα τραγούδια και τις ιστορίες μου Καραγκιόζη και είναι δεκτές σαν φθινοπωρινή βροχούλα, ή ανοιξιάτικη που ωφελεί την καρποφορία του πνεύματος.

 

Η οικονομία είναι η απόδειξη ότι κατέχεις το θέμα σου, γι’ αυτό δεν θα πω περισσότερα, παρά θα κλείσω μ’ ένα ποίημα.

 

Στους καφενέδες σκορπάω

τα τραγούδια μου

στους δρόμους

μόνο ανθίζουνε όπως πρέπει

τ’ αγριολούλουδα.

 

Υ.Γ.: Τριάντα πέντε παιδιά της έκτης τάξης των δημοτικών σχολείων Καμαριώτισσας και Λακκώματος, με το τέλος της παράστασης Καραγκιόζη με ζωντανή μουσική, πήραν μέρος σ’ ένα εργαστήριο κατασκευής φιγούρας που διοργάνωσε η ζωγράφος –σκηνογράφος Γεωργία Γιαννοπούλου. Κάθε παιδί κατασκεύασε και πήρε τη δική του φιγούρα, γούρι για το καλοκαίρι, που έρχεται.

 

*Ο Γιάννης Βουλτσίδης είναι σκηνοθέτης και ιδρυτής του Θρακικού Θεάτρου Σκιών και του Φεστιβάλ «Μικρός διάκοσμος»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.