«Sold out» το «Ρωμαιος και Ιουλιετα για 2» στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης

Σοφία Μενεσελίδου «Κατά πολλούς αποτελεί μια από τις ωραιότερες αναγνώσεις του κλασικού σαιξπηρικού έργου»

Ανάρπαστα έγιναν τα εισιτήρια για τις παραστάσεις του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», που φιλοξενείται κατά το τρέχον τριήμερο στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Η διασκευή του ομώνυμου έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ έτυχε θερμότατης ανταπόκρισης από το θεατρόφιλο κοινό της Κομοτηνής, με συνέπεια τα εισιτήρια των τριών παραστάσεων να εξαντληθούν σύντομα μέσω των προκρατήσεων. Λίγο πριν από τη χθεσινή, πρώτη τους εμφάνιση στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ, οι συντελεστές του έργου από την ομάδα θεάτρου «ΙΔΕΑ» και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, κ. Σοφία Μενεσελίδου, παρέθεσαν συνέντευξη τύπου όπου παρουσίασαν τη δουλειά τους και εξέφρασαν τη χαρά τους για την παρουσία τους στην Κομοτηνή. 

Σοφία Μενεσελίδου «Φέρνουμε μια παράσταση που κατά πολλούς αποτελεί μια από τις ωραιότερες αναγνώσεις του κλασικού σαιξπηρικού έργου»

Θυμίζουμε ότι η διασκευή της ομάδας θεάτρου «ΙΔΕΑ» έχει τιμηθεί με 2 βραβεία από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου στη Σερβία και στις 20 Ιουλίου κέρδισε διθυραμβικές κριτικές και το 1ο βραβείο στο Διεθνές Festival de Teatro Clasico de Almagro της Ισπανίας. Υπενθυμίζοντας τη στρατηγική, που έχει επιλέξει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, να φέρνει δηλαδή αξιόλογες παραγωγές από το κέντρο στην περιοχή μας, η κ. Μενεσελίδου μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», παρατηρώντας ότι «κατά πολλούς αποτελεί μια από τις ωραιότερες αναγνώσεις του κλασικού σαιξπηρικού έργου». «Παρήλθαν οι εποχές, που μπορούσαμε μόνοι μας να στήνουμε παραγωγές», υπογράμμισε, «οπότε τα χρήματα που διαθέτουμε έχουμε αποφασίσει να τα επενδύουμε σε δουλειές που πραγματικά αξίζει να τις παρακολουθήσουν οι συμπολίτες μας, άνθρωποι οι οποίοι δε θα είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν στα κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης προκειμένου να γευτούν τέτοιες παραστάσεις». «Μια τέτοια λοιπόν σημαντική παράσταση είναι αυτή που φέρνουμε αυτό το τριήμερο», προσέθεσε, «μια παράσταση, η οποία έχει αφήσει το δικό της θετικό, ποιοτικό στίγμα στα θεατρικά δρώμενα, και κατά πολλούς αποτελεί μια από τις ωραιότερες αναγνώσεις του κλασικού σαιξπηρικού έργου».
 
Σχολιάζοντας το γεγονός της εξάντλησης των εισιτηρίων των τριών παραστάσεων, η κ. Μενεσελίδου διέκρινε ότι «ακόμα και σε αυτήν την ακριτική περιοχή, οι άνθρωποι διατηρούν ένα ποιοτικό αισθητήριο και εμπιστεύονται το ΔΗΠΕΘΕ και τις προτάσεις που καταθέτει». 

Κώστας Γάκης «Με πολύ λίγα σκηνικά αντικείμενα, οι δύο ηθοποιοί μας φέρνουν ανάγλυφη όλη την ιστορία του Σαίξπηρ»

Ο κ. Κώστας Γάκης, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία-διασκευή και τη μουσική σύνθεση της παράστασης, ενώ συμμετέχει σε αυτήν παίζοντας πιάνο, κιθάρα, κρουστά αλλά και «παρεμβαίνοντας» σε κρίσιμες στιγμές, έσπευσε καταρχήν να ευχαριστήσει την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ για την πρόσκληση, αλλά και να εξάρει τις επιλογές του φορέα στο καλλιτεχνικό κομμάτι. «Αν και οι εποχές είναι πολύ δύσκολες», παρατήρησε, «βλέπω εδώ ότι έχετε κααρτίσει ένα καταπληκτικό πρόγραμμα». «Οι επιλογές που έχετε κάνει είναι πραγματικά υπέροχες», προσέθεσε, «με την έννοια ότι δεν επενδύετε σε ένα φτηνό και εύπεπτο τηλεοπτικό ρεπερτόριο, αλλά σε ανθρώπους που πραγματικά μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης έχουν δώσει δείγματα πολύ υψηλής τέχνης, του ολίγου και του ακριβούς». «Και εμείς ως ομάδα «ΙΔΕΑ» πιστεύουμε πάρα πολύ σε αυτό το ολίγο και ακριβές», συνέχισε, «αφού με πολύ λίγα σκηνικά αντικείμενα, οι δύο ηθοποιοί μεταμορφώνονται σε δεκάδες ρόλους, τραγουδάνε, χορεύουν και μας φέρνουν ανάγλυφη όλη την ιστορία του Σαίξπηρ, με μία αφήγηση η οποία είναι στο μισό του έργου ξεκαρδιστική και στο άλλο μισό εμπεριέχει πιο δραματικά, συγκινησιακά στοιχεία και ορισμένες αναφορές στο σήμερα και στις δυσκολίες που όλοι μας περνάμε». 

Κωνσταντίνος Μπιμπής «Πιστεύουμε σε ένα θέατρο, το οποίο αφορά τον πολύ κόσμο, δηλαδή γίνεται εμπορικό, χωρίς όμως να χάσει την καλλιτεχνική του υπόσταση»

Ευχαριστίες και εύσημα προς το ΔΗΠΕΘΕ επιφύλαξε και ο δεύτερος της ομάδας θεάτρου «ΙΔΕΑ», κ. Κωνσταντίνος Μπιμπής, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο έργο υποδυόμενος τον Ρωμαίο. «Τώρα που δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνονται παραγωγές του ίδιου του ΔΗΠΕΘΕ, είναι πολύ σημαντικό τα λεφτά να επενδύονται σε ομάδες και σε παραστάσεις, που πιστεύουν στην καλλιτεχνική τους αξία», σημείωσε. «Παρόλο που ανταποκρίνεται ο κόσμος, να επικεντρώνεστε στο καλλιτεχνικό και όχι στο εμπορικό του πράγματος», παρότρυνε την κ. Μενεσελίδου, διευκρινίζοντας ότι «δε θέλουμε να χωρίζουμε χωράφια στο θέατρο σε εύπεπτα και μη εύπεπτα πράγματα, σε εμπορικά ή σε ποιοτικά», επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει να υπάρχει μια «χρυσή τομή». «Εμείς αναζητούμε πώς τελικά το καλλιτεχνικό προϊόν αφορά τον πολύ κόσμο», σχολίασε, «και πού έρχεται να συναντηθεί το ποιοτικό με το εμπορικό θέατρο». «Πιστεύουμε σε ένα θέατρο, το οποίο αφορά τον πολύ κόσμο, δηλαδή γίνεται εμπορικό», κατέληξε, «χωρίς όμως να χάσει την καλλιτεχνική του υπόσταση».
 
Από την πλευρά της η Ιουλιέτα, κατά κόσμον Αθηνά Μουστάκα, προανήγγειλε σε όσους θα βρεθούν στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής μία δυνατή παράσταση, ακριβώς επειδή οι δύο πρωταγωνιστές της θα αποδώσουν το αριστούργημα του Σαίξπηρ, έχοντας μόνο ο ένας τον άλλο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.