Σημερα η πρωτη υπερπανσεληνος του Αυγουστου

Ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Ιδιαίτερος θα είναι ο φετινός Αύγουστος, καθώς θα έχει διπλή Πανσέληνο. Σήμερα, 1η Αυγούστου θα δούμε στον ουρανό την πρώτη από τις δύο.

 Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037, και αναμένεται να δούμε αυτόν τον Αύγουστο.

Το φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ότι συνήθως.

Λιγότερο κρέας, καλύτερα για όλους _ Greenpeace 00:00 Previous PauseNext Unmute Fullscreen Copy video url Play / Pause Mute / Unmute Report a problem Language Share Vidverto Player Αυτό έχει την εξήγησή του αφού στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Σε αυτή τη θέση η Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Έτσι, ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.

 Αυτή που θα δούμε σήμερα, 1η Αυγούστου ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Θα τη δούμε στις 21:31, ώρα Ελλάδος, σήμερα Τρίτη 1 Αυγούστου. Το όνομα «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» προέρχεται από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το εν λόγω ψάρι.

Οι οξυρρυγχίδες ή μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που περιλαμβάνει κυρίως τους οξύρρυγχους, τους ούσους, τους σκαφίρρυγχους καθώς και τους ψευδοσκαφίρρυγχους που υπολογίζονται συνολικά σε 25 είδη.

Από τη σύγχρονη ταξινόμηση προκύπτει ότι οι δύο πρώτοι και οι επόμενοι δύο αποτελούν επιμέρους υπο-οικογένειες, των οξυρρυγχίνων και των σκαφιρρυγχίνων αντί για το νέο.

 Πρόκειται για οικογένεια ψαριών από τα μεγαλύτερα του γλυκού νερού (1-2 μέτρα), φθάνοντας και τα 900 κιλά, ψάρια ανάδρομα, ωοτόκα, ιδιαίτερα μακρόβια, καλούμενα και «ψάρια μαθουσάλες», χαρακτηριζόμενα έτσι πρωτόγονα ψάρια που όμως δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό της επιβίωσης.

Η δεύτερη πανσέληνος θα συμβεί στις 31 Αυγούστου στις 21:36.

 Ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου που φέτος θα ανατείλει δύο φορές: την πρώτη και την τελευταία νύχτα του Αυγούστου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.