Σημειο αναφορας στο γαστρονομικο χαρτη της Βορειας Ελλαδας θελει να γινει το Θρυλοριο

Στις 17 Ιουλίου το «2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» που φιλοδοξεί να κάνει το Θρυλόριο γαστρονομικό προορισμό

Το «2ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» θα λάβει χώρα στο Θρυλόριο, την Κυριακή 17 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου από τις 8 έως τις 17 Ιουλίου 2016. Στόχος των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας είναι η διατήρηση και η προβολή της ποντιακής παράδοσης, σε όλες της τις μορφές, ως ένα κομμάτι του πολιτιστικού κολλάζ της πολυπολιτισμικής Θράκης.
 
Στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων, στις 17 Ιουλίου 2016, θα πραγματοποιηθεί το «2ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας». Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, που θα λάβει χώρα στην πλατεία του Θρυλορίου Ν. Ροδόπης, στις 8.00 μ.μ., με κριτές καταξιωμένους ανθρώπους της γαστρονομίας που είναι αρωγοί και υποστηρικτές στην προσπάθειά, αλλά και το κοινό που θα παρευρεθεί.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος έχει θέσει σαν στόχο το «Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» να επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο, καθιστώντας τελικά το Θρυλόριο το κέντρο μιας μεγάλης γαστρονομικής εκδήλωσης που θα προσελκύει κόσμο από όλες τις γύρω περιοχές, προωθώντας τόσο την ποντιακή παράδοση όσο και την περιοχή.
 
Για αυτό και καλούν όλους όσους μπορούν και θέλουν να μαγειρέψουν τις συνταγές των γιαγιάδων και των μανάδων τους, να αναδείξουν το απλό, αλλά ταυτόχρονα νόστιμο και υγιεινό ποντιακό φαγητό και μέσα από αυτό τη φιλοξενία τους, ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ελληνισμού. Γιατί σε κάθε ποντιακό σπίτι το τραπέζι ήταν, είναι και θα είναι πάντα στρωμένο! 

Οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι:
 
1. Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα μόνο φαγητό – έδεσμα από την περιοχή καταγωγής τους από τον Πόντο.
2.Το φαγητό – έδεσμα μπορεί να είναι από όλες τις κατηγορίες παρασκευών (κρέας, ψάρι, πίτες, γλυκά, τυροκομικά, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά κ.άλ.).
3. Οι συνταγές θα είναι αυθεντικές, παραδοσιακές ποντιακές. Δεν θα έχουν για παράδειγμα υλικά τα οποία είναι ξένα στην ποντιακή παράδοση, όπως φρέσκια κρέμα, φυτικό βούτυρο, συμπυκνωμένο ζωμό.
4. Η κάθε παρασκευή θα παρουσιαστεί σε πιάτο, σε πήλινο δοχείο, σε ταψί ή σε οποιοδήποτε σκεύος επιθυμεί ο διαγωνιζόμενος και θα πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένη και στολισμένη. Εξάλλου η εμφάνιση και η γεύση είναι δύο από τα κριτήρια που θα αναδείξουν τους νικητές.
5. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις πρώτες ύλες της συνταγής τους και να παρασκευάσουν, εκτός από το πιάτο που θα παρουσιάσουν στην επιτροπή, επιπλέον ποσότητα και για το κοινό που θα παρακολουθεί τη διαδικασία, γιατί και ο κόσμος θα συμμετάσχει στην επιλογή των καλύτερων συνταγών.
6. Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να στείλει τη συνταγή του, με την ακριβή ποσότητα υλικών (γραμμάρια, κιλά, κουτάλια σούπας, κουταλάκι γλυκού κλπ), όπως και την ποσότητα που βγαίνει από τα παραπάνω υλικά (πόσες μερίδες προκειμένου για μαγειρευτό, για φαγητό σε ταψί – πχ πίτες – το μέγεθος του ταψιού). Επίσης θα πρέπει να περιγράψει με ακρίβεια την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα και τέλος να στείλει μία φωτογραφία του φαγητού – εδέσματος, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο έντυπο των εκδηλώσεων που θα εκδοθεί με επιμέλεια του Συλλόγου. 

Κριτήρια αξιολόγησης συνταγών

Οι νικητές θα αναδειχθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
•Παρουσίαση πιάτων
•Γεύση παρασκευασμάτων
•Αυθεντικότητα συνταγών (παραδοσιακές, χωρίς νεωτερικά στοιχεία) 

Διαδικασία διαγωνισμού

Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα παρουσιάζει το φαγητό του, θα απαντά στις ερωτήσεις της επιτροπής, τα μέλη της οποίας αφού το δοκιμάσουν θα βαθμολογούν και όλα αυτά θα γίνονται μπροστά στο κοινό που θα παρακολουθεί και ταυτόχρονα θα μοιράζεται φαγητό, γιατί και ο κόσμος στο τέλος της διαδικασίας θα ψηφίσει τις καλύτερες συνταγές.
 
Αφού όλοι οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάσουν το φαγητό – έδεσμα τους, η επιτροπή και το κοινό θα αναδείξουν τους τρεις πρώτους νικητές. 

Βραβεία – Έπαθλα

Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν αντίστοιχα με το χρυσό, το άργυρό και το χάλκινο «Ξυλάγγειν». Επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί έπαινος συμμετοχής.
Info
Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι συνταγές θα πρέπει να σταλούν έως τις 30 Ιουνίου 2016 είτε με e-mail [email protected], είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση «Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Θρυλόριο Κομοτηνής, Τ.Κ. 69100». Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 6976640083.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.