Σε ολη την Ελλαδα θα ταξιδεψει η ανθολογια της ΧΕΝ Κομοτηνης «Ειδα τον φοβο»

Παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή το βιβλίο που θα βρίσκεται σε όλες τις βιβλιοθήκες και τα συμβουλευτικά κέντρα της χώρας

Σε όλες τις βιβλιοθήκες, τα συμβουλευτικά κέντρα αλλά και τα Πανεπιστημιακά τμήματα που ασχολούνται με τα κοινωνικά θέματα θα βρίσκεται το βιβλίο «Είδα τον φόβο», της συλλογής διηγημάτων για την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία που δημιούργησε η ΧΕΝ Κομοτηνής.

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου το απόγευμα της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή, που διοργάνωσαν η ΧΕΝ Κομοτηνής, με θέμα τη Βία κατά των γυναικών.

H ΧΕΝ Κομοτηνής στο πλαίσιο της διετούς καμπάνιας της ΧΕΝ Ελλάδος με τίτλο «Αν_να», πραγματοποίησε τον διαγωνισμό διηγήματος με θέμα τη βία κατά των γυναικών που συμπεριλαμβάνει την ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική και άλλες μορφές βίας που προκύπτουν μέσα από πρακτικές που εδράζονται στα έμφυλα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν η έκδοση των 20 καλύτερων διηγημάτων στην ανθολογία, με στόχο την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

Ευαισθητοποίηση στα θέματα της έμφυλης βίας

Παράλληλα η εκδήλωση, όπως τόνισε η πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής κ. Ροδόπη Στανκοπούλου, εντάσσεται στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής ΧΕΝ.

Η ΧΕΝ, σημείωσε, είναι μια παγκόσμια γυναικεία εθελοντική οργάνωση, με έτος ίδρυσης το 1994, και εργάζεται παγκοσμίως με συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, για την ανάπτυξη της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα, όπως το μορφωτικό, το βιοτικό, την ισοτιμία των φύλων, ενώ είναι θεμελιωμένη καταστατικά επάνω στις αρχές της αλληλεγγύης και το αλληλοσεβασμού, και απευθύνεται σε κάθε γυναίκα ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία ή κοινωνική ιδεολογία.

Σημαντικό το ενδιαφέρον για την εκδήλωση από μέλη και φίλους της ΧΕΝ

Η συμμετοχή μέσα από την υποβολή διηγημάτων, που έγινε ηλεκτρονικά λόγω κορωνοϊού, ήταν πάρα πολύ μεγάλη, με πάνω από 156 υποβολές από Ελλάδα και Κύπρο. Τα διηγήματα που συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο επιλέχθηκαν από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από την κ. Βάντα Παπαϊωάννου, φιλόλογο και συγγραφέα, την κ. Ρένα Σαμαρά Μάινα, φιλόλογο και υπεύθυνη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής και την κ. Φωτεινή Ναούμ, συγγραφέα.

«Το βιβλίο έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων πάνω σε θέματα της ενδοοικογενειακής βίας και όχι μόνο» ανέφερε η κ. Στανκοπούλου συμπληρώνοντας πως ως εθελοντική προσπάθεια, έχει αποσταλεί σε όλες τις βιβλιοθήκες, τα συμβουλευτικά κέντρα και όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα που ασχολούνται με κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές στη χώρα.

«Μια μικρή πόλη όπως η Κομοτηνή έχει κάνει ένα μεγάλο έργο» εκτίμησε η κ. Στανκοπούλου, σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως η ΧΕΝ στα 45 χρόνια παρουσίας της στην πόλη, ανησυχεί για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και όσες γυναίκες έχουν  συμμετάσχει στα προγράμματα της έχουν ευαισθητοποιηθεί για το θέμα, τόσο για την κατανόηση του φαινομένου, αλλά κυρίως για την πρόληψή του.

«Το φαινόμενο της βίας αυτής έχει κοινωνικές, πολιτισμικές, ακόμα και κοινωνικές προεκτάσεις» ανέφερε, με την έμφυλη βία να είναι διαχρονική και διαταξική, επηρεάζοντας όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα μορφωτικού επιπέδου και οικονομικής επιφάνειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.