Σαββατοκυριακο παραδοσης απο το Συλλογο Ηπειρωτων Ροδοπης

Πραγματοποίησαν τον ετήσιο χορό τους, αλλά και παρουσίαση βιβλίου για τις μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του Βόρειου Έβρου

Την παράδοση της Ηπείρου ανέδειξε για ακόμα μια φορά ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης, σε ένα διήμερο γεμάτο από τα ήθη και τα έθιμα, αλλά και την ιστορία των Ηπειρωτών που άφησαν τα πατρικά χώματα και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας.
 

Έτσι ο Σύλλογος πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό του το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στο κέντρο Αστραία στον Ίασμο με τη συμμετοχή πολλών μελών και φίλων του, στον οποίο τα χορευτικά τμήματά του έκαναν επίδειξη των ικανοτήτων τους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι μέχρι πρωίας
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε η Ελευθερία Αντωνακοπούλου, η οποία πήρε χρυσό μετάλλιο στην Μόσχα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Παγκρατίου.
 

Στη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης ήταν στο Κλαρίνο Νίκος Τασσής, τραγούδι Βαγγέλης Νούσης, λαούτο Τάσος Τζιοβάρας, βιολί Λάμπρος Τσόγκας και κρουστά Χρήστος Λώλης.
 
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης τέλεσε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του τιμώντας την ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις.
 

Να σημειωθεί πως από τις αρχές του 19ου αιώνα οι Ηπειρώτες που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή της Ροδόπης έφεραν από την πατρίδα τους εικόνες του Αγίου Γεώργιου Εξ Ιωαννίνων τις οποίες προσέφεραν σε εκκλησιές της Κομοτηνής, με μία, που αναπαριστά τα θαύματα του Αγίου Γεωργίου, να βρίσκεται στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μια μαζί με ιερό τμήμα λειψάνου του Αγίου στην εκκλησία του Άγιου Γεώργιου Κομοτηνής.
 

Τέλος το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκεστο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηνής η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Ευσταθίου με τίτλο «Λόγοι για τις μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του Βόρειου Έβρου-Μια διεπιστημονική προσέγγιση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.