Σαρακατσιανικα ΤΟΜΟΣ III

Το τρίτο CD του Βασίλη Σερμπέζη με καταγραφή της Σαρακατσάνικης μουσικής παράδοσης παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Το τρίτο CD του Βασίλη Σερμπέζη, με τίτλο «Σαρακατσιάνικα ΤΟΜΟΣ III» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου στο χώρο του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων στην Κομοτηνή, συνεχίζοντας την καταγραφή της Σαρακατσάνικης παράδοσης μέσα από τη μουσική της.

Τον κ. Σερμπέζη καλωσόρισε στην πολιτιστική Στέγη του Συλλόγου, του οποίου άλλωστε είναι και επίτιμος πρόεδρος, ο πρόεδρος του κ. Γιώργος Νάκος, ο οποίος ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο, και ό,τι καλύτερο στην πορεία, εκφράζοντας την ανυπομονησία του και για τον επόμενο τόμο της σειράς.

Αναφορά στον ποιμενικό και κοινωνικό βίο των Σαρακατσάνων

Για τον κ. Σερμπέζη μίλησε η κ. Σοφία Μενεσελίδου, σημειώνοντας πως υπηρετεί και μεταδίδει το θεμελιωμένο μουσικό βίωμα του κοινού τρόπου ζωής των Σαρακατσάνων. «Το βίωμα που αποτελεί μια ζωογόνο ψηφίδα του υπέροχου μωσαϊκού του ευρύτερου πολιτιστικού γίγνεσθαι του λαού μας» ανέφερε, το οποίο εγγράφεται με ομορφιά στις ψυχές μας και τις θωρακίζει με επάρκεια αυτογνωσίας στο διάβα του πανδαμάτορα χρόνου.

«Πρέπει αυτό να το διδαχθούμε από “ωραίους παλαβούς” σαν τον κ. Σερμπέζη, που σκύβουν πάνω στην παράδοση με σεβασμό, την μελετούν, την καταγράφουν και τη μεταδίδουν ως γνώση και τρυφερά ακούσματα στους επιγενόμενους» προέτρεψε η κ. Μενεσελίδου για να σημειώνει κλείνοντας πως «το τελευταίο αυτό πόνημα, περιλαμβάνει 14 τραγούδια που έχουν ως αναφορά τον ποιμενικό και κοινωνικό βίο των Σαρακατσάνων, που διασώζουν τη θύμηση της φυλής και τις πολύτιμες παρακαταθήκες των μαρτυρούμενων από τους παλιούς, αναγεννώντας τες στην κολυμβήθρα της σύγχρονης ερμηνευτικής δεινότητας του κ. Σερμπέζη».

Τραγούδια από ένα κόσμο που χάνεται

Η παρούσα συλλογή με τραγούδια, κατά το πλείστον από τον κοινωνικό και κυρίαρχα νομαδικό τρόπο ζωής των προγόνων του, θεωρεί ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια κατάθεση σεβασμού και τιμής σ’ έναν προαιώνιο πολιτισμό που οδεύει προς το τέλος του, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σερμπέζης.

Και αυτό γιατί, μετά τις δομικές αλλαγές που έχουν επιφέρει η κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα και οι ιστορικές συγκυρίες στη σαρακατσιάνικη νομαδική κοινωνία, παρασυρμένοι απ’ τον άνεμο μιας ιλιγγιώδους τεχνολογικής εποχής όχι πια στο περιθώριο αλλά ενεργά μετέχοντες και οι Σαρακατσιάνοι οδεύουν προς το τέλος.

«Μια συμβιωτική ομάδα, ακραιφνώς ελληνική, με καταβολές προαιώνιες και μια  πρωτοφανή διαίσθηση ηθικής που κράτησε μόνο όσα θεώρησε απαραίτητα απ’ τις εποχές και τα σημαντικά γεγονότα, δείχνει να κλείνει τον βιολογικό της κύκλο, πεθαίνοντας όταν στερηθεί τον αέρα της, το τραχύ γεωφυσικό περιβάλλον» ανέφερε. 

Η ανυπότακτη κοινότητα που, ακολουθώντας το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, φαίνεται να καταξιώνεται μόνο όταν δέχεται έντονες εξωτερικές πιέσεις, αποτελεί σήμερα παρελθόν, και ό,τι δεν κατάφεραν οι Οθωμανικές διώξεις, οι πρωτοφανείς πιέσεις του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού ή η αδιαφορία έως και προκατάληψη της επίσημης ελληνικής πολιτείας, φαίνεται να γίνεται σήμερα χωρίς κανείς να το επιδιώκει.

Ο κ. Σερμπέζης θεωρεί πως θα ήταν απολύτως ουτοπική κάθε αντίληψη παρουσίασης ενός μουσικού πολιτισμού στην ολότητά του, στα στενά περιθώρια ενός δίσκου 14 τραγουδιών. Αντίθετα φιλοδοξία είναι η παρούσα συλλογή να επιτύχει, ως ένα βαθμό, μια αξιοπρεπή παρουσίαση ενός αποσπάσματος αυτού του πολιτισμού.

Τούτο διότι πιστεύει πως η σχέση με τη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής  δεν είναι μια απλή ενασχόληση με ένα  μουσειακό θέμα, «μα η καλλιέργεια ενός ζωντανού φαινομένου που δεν είναι λόγια, ήχοι, αισθήματα. Είναι όλα αυτά μαζί. Είναι ζώσα λειτουργία: γνωστική, εκπαιδευτική, αισθητική, θεραπευτική, ανανεωτική, κοινωνική, κινητική. Αυτή είναι μια κληρονομιά που δεν της αξίζει το περιθώριο», κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.