Σαρακατσανοι απο τα Βαλκανια ανταμωσαν στη Ροδοπη

Τίμησαν την ιστορία τους και γλέντησαν με τους παραδοσιακούς σαρακατσάνικους ήχους

Ένα μεγάλο σαρακατσάνικο γλέντι, που κατάφερε να σμίξει ανθρώπους με αγάπη για την παράδοση από τρεις βαλκανικές χώρες, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, στήθηκε την Παρασκευή στον οικισμό της Νέας Σάντας Σαπών. Ο λόγος για το Διαβαλκανικό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, το οποίο διοργάνωσε και παρουσίασε ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων, με μεράκι για την ανάδειξη της πολιτιστικής τους ταυτότητας.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε κατά τις 9 το βράδυ, με την παρουσίαση του «Χρονικού μιας μετακίνησης», ενώ στη συνέχεια το κοινό «γνώρισε» το λεύκωμα που δημιουργήθηκε για τα 45 χρόνια του συλλόγου. Τη σκυτάλη πήραν οι χορευτικές επιδείξεις από συγκροτήματα της Ροδόπης, της Ξάνθης και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας, με τη συνοδεία των Βασίλη Σερμπέζη και Παναγιώτη Ούτου στο τραγούδι και του Κώστα Τζελέπη στο κλαρίνο.
 
Η βραδιά δε θα μπορούσε παρά να κλείσει με ένα γλέντι μεγάλης διαρκείας ελεύθερο για να χορέψουν και να διασκεδάσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι, που άγγιξαν τα 1.000 άτομα.
 
Ό,τι απεδείχθη για άλλη μια ακόμη φορά, οι Σαρακατσάνοι ξέρουν να διατηρούν την παράδοση και την ιστορία τους ζωντανοί και το απέδειξαν με αυτή τη μεγάλη εκδήλωση, η οποία εκτός από διασκέδαση, έδωσε και πάλι την ευκαιρία σε ανθρώπους με κοινή ρίζα και καταγωγή να γίνουν μία παρέα, να θυμηθούν την ιστορία τους, να τιμήσουν το παρελθόν τους και εν τέλει να αποδείξουν τη δυναμική τους παρουσία στον τόπο μας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.