Σαν τον Ιανο με τα δυο προσωπα ειναι και η Πολη

Τι χαμπέρια από την Πόλη;

Σαν τον Ιανό με τα δύο πρόσωπα είναι και η Πόλη. Το ένα του ιστορικού κέντρου με τα σημάδια του παρελθόντος και το άλλο μιας σύγχρονης μεγαλούπολης. Ένα με βαρύ παρελθόν που δυσκολεύεται να διαχειριστεί κι ένα με ραγδαίες αλλαγές που δεν προλαβαίνει να αφομοιώσει.

Αλλά έτσι είναι οι πόλεις που έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν και συνεχίζουν να έχουν την ίδια ή και μεγαλύτερη δυναμική στο παρόν. Αυτή η ισορροπία απαιτεί σεβασμό, γνώση και αναγνώριση της ταυτότητας του χώρου, του χρόνου και των ανθρώπων. Κι όσο πιο πίσω πάει κι όσο πιο σύνθετο και πολυδιάστατο είναι αυτό το παρελθόν τόσο πιο δύσκολη είναι η διαχείρισή του. Κι αν στο παρόν η πραγματικότητα καλπάζει με φρενήρεις ρυθμούς τότε το τοπίο αλλάζει ανάλογα.

Αλλά κι από την άλλη τι θα ήταν οι πόλεις των ανθρώπων αν έμεναν προσκολλημένες στο παρελθόν, όσο ένδοξο κι αν ήταν αυτό; Αν αρκούνταν σε μια επανάληψη, μιμούμενες τα έργα των προηγούμενων;

Κάθε εποχή βάζει τη δική της σφραγίδα στους τόπους των ανθρώπων. Κάθε γενιά θέλει και πρέπει να δημιουργεί κι όχι απλά να αναπαράγει. Να αφήνει το δικό της πρωτότυπο ίχνος.

Όμως έχουν κι άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό η Πόλη με τον Ιανό. Προστάτης των διόδων, των περασμάτων, των εισόδων και των εξόδων εκείνος, πάνω σε πέρασμα, σε πόρο, στον Βοσ-πορο, εκείνη. Κι αν δεν είναι δίοδος, κι αν δεν αποτελεί πέρασμα η Βασιλίδα! Κατεβασιά από τη Μαύρη Θάλασσα για τη Μεσόγειο, γέφυρα για το ταξίδι από την Ανατολή για τη Δύση.

Κι αν όλοι την έχουν συνδέσει με τις αυτοκρατορίες που υπήρξε πρωτεύουσά τους και αναζητούν τα μνημεία εκείνων των εποχών, η ίδια συνεχίζει να ζει και να πάλλεται στο σήμερα. Τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη ασιατική ακτή ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα σύγχρονα πανύψηλα οικοδομήματα. Κάποτε μακριά από το ιστορικό κέντρο κι ευτυχώς όχι κοντά στην ιστορική χερσόνησο, τώρα όμως όλο και πιο κοντά στις ιστορικές συνοικίες, αγγίζουν πια το Πέρα κι αλλάζουν τον ορίζοντα.

Maşlak, Levent, Gayretepe κι από απέναντι Ataşehir, Umraniye, Maltepe είναι μερικές από τις γειτονιές που οι ουρανοξύστες σαν υψωμένα βέλη τρυπούν τον ουρανό. Κι εκεί που κάποτε οι τρούλοι και οι μιναρέδες έδιναν σχήμα και μορφή στην κορυφογραμμή κι άφηναν τους μεγάλους χώρους λατρείας, χριστιανών και μουσουλμάνων, τα παλάτια, τα κονάκια και τα λουτρά  να στεφανώνουν τις κορυφές των λόφων και χρειάστηκαν αιώνες για να δώσουν αυτόν τον μοναδικό, δαντελένιο ορίζοντα, τώρα αυτή η κορυφογραμμή αλλοιώνεται μέρα με τη μέρα, το τοπίο αλλάζει, η ματιά δεν βρίσκει αμέσως τα ιστορικά τοπόσημα. Τα μεγέθη έχουν αλλάξει, το τεράστιο κυριαρχεί, το μέτρο μοιάζει να χάνεται, ένας συναγωνισμός του ύψους επικρατεί.

Εταιρείες και  ξενοδοχεία επιλέγουν να στεγαστούν σε ουρανοξύστες που οι πολλοί τους όροφοι καλύπτουν τις ανάγκες τους και επιδεικνύουν την οικονομική τους ισχύ. Πολλοί όμως ουρανοξύστες είναι τεράστιες πολυκατοικίες, που τα διαμερίσματά τους προσφέρουν πανοραμική θέα της Πόλης, του Βοσπόρου, του Κερατίου ή  ακόμα και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Τα τελευταία χρόνια σε περιοχές πολύ κοντά στο ιστορικό Πέρα όπως στα  κοσμικά Şişli και Feriköy, σε γειτονιές τους που θεωρούνταν υποβαθμισμένες, οι φτωχοί κάτοικοι αναγκάζονται σε μετακίνηση καθώς τα παραπήγματα που κατοικούν είναι αυθαίρετα και στη θέση τους σηκώνονται τα  σύγχρονα μεγαθήρια αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της περιοχής. Οι απόψεις είναι διχασμένες, άλλοι θεωρούν πως αλλοιώνεται η φυσιογνωμία και χάνεται η ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής κι άλλοι πως η γειτονιά «καθαρίζει» κι αναβαθμίζεται.

Το σίγουρο είναι πως η Πόλη αλλάζει. Αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, γίνεται μια σύγχρονη, μοντέρνα, δυναμική υπέρ-μεγαλούπολη. Τα έργα υποδομών ακολουθούν την αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων. Νέες γραμμές μετρό και τραμ προστίθενται στο παλαιό δίκτυο. Οι ακτοπλοϊκές γραμμές είναι απίστευτα πυκνές και ενώνουν τις δύο ακτές και τα νησιά. Γέφυρες, τούνελ, αερογέφυρες και δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας προσπαθούν να διευκολύνουν τη μετακίνηση και να χαλαρώσουν το μέγα κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Η Πόλη αλλάζει, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, γίνεται μια άλλη Πόλη, που οι ρομαντικοί και συναισθηματικά ενωμένοι με το απώτερο αλλά και με το πρόσφατο παρελθόν της αρνούνται να αποδεχθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.