«Ροδοπη: Ματιες απο το χθες στο σημερα – Φωτογραφικο Λευκωμα»

Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης – Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ‒ Παραχώρηση φωτογραφικού υλικού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Πρόκειται για το Επετειακό ―δίγλωσσο στα ελληνικά και αγγλικά― Λεύκωμα που εξέδωσε για τα Εκατόχρονα της Ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό, η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, αντιπεριφερειάρχη όντος του κ. Νικολάου Τσαλικίδη, που διανέμεται από την Αντιπεριφέρεια, και «υιοθετείται» από τους συμπολίτες αμέσως και  με ενθουσιασμό ακριβώς γιατί πρόκειται περί Λευκώματος.

Φιλοξενεί δηλαδή φωτογραφίες, από τοπόσημα της πόλης με ιστορία, μνημεία που αποτυπώνουν την πολυπολιτισμικότητά της, αλλά και κείμενα που ολοκληρώνουν την οφειλή της πόλης στον ιατροφιλόσοφο Μ. Μελίρρυτο, φιλοξενώντας τα κείμενά του της «Περιγραφής Ιστορικής και Γεωγραφικής» για τη Μαρώνεια, καθώς και τις αναγνώσεις του επιγραφών των αρχαίων της μνημείων που βρήκε διάσπαρτες ή εντοιχισμένες, σημειώνοντας την αξία των αρχαίων ερειπίων που καλό θα ήταν οι Μαρωνίτες τού τότε κάπου να συγκέντρωναν, διατηρώντας τες τουλάχιστον ως είναι. Αναγνώσεις του Μ. Μελιρρύτου, τις οποίες αξιοποίησαν ως υλικό μελέτης και έρευνας  σύγχρονοι επιστήμονες, αρχαιολόγοι, επιγραφικοί και ιστορικοί.

Στον Πρόλογο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολάου Τσαλικίδη, για την αφορμή και την πορεία της έκδοσης διαβάζουμε:

«Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε στον εορτασμό των εκατό χρόνων Ενσωμάτωσης της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα με μια σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και η έκδοση του Φωτογραφικού Λευκώματος με τίτλο Ροδόπη: Ματιές από το χθες στο σήμερα.

Σημαντική πτυχή της πολιτικής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης είναι η υποστήριξη, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, έχοντας ως προοπτική πάντα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή της. Έτσι, λοιπόν, έναν χρόνο πριν προχωρήσαμε στην προετοιμασία της έκδοσης του παρόντος τόμου, με τη στέρεη πεποίθηση ότι η δράση αυτή συμβάλλει κυρίως στη γνώση της ιστορίας του τόπου μας.

Το σπουδαίο αυτό εγχείρημα προέκυψε με τη συμβολή διακεκριμένων συμπολιτών, μελών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Γεώργιος Τσιγάρας και ο Καθηγητής της ΣΕΦΑΑ κ. Δημήτριος Γουλιμάρης, και οι συλλέκτες ιστορικών φωτογραφιών και καρτ-ποστάλ Τριαντάφυλλος Παπαδάκης και Θρασύβουλος Ορ. Παπαστρατής. Και φυσικά με τη διαρκή συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, μέσω της Προϊσταμένης της Εφορείας κ. Χρύσας Καραδήμα, της δρ. αρχαιολόγου κ. Μαρίνας Τασακλάκη, και της φιλολόγου κ. Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη που ανέλαβε τα κείμενα, τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκδοσης.

Αποτελεί για όλους μας μια υπόμνηση ότι η περιοχή της Ροδόπης, ο τόπος μας, είναι ιδιαίτερος, και αυτή η ιδιαιτερότητα στηρίζεται στη σημαντική και ποικίλη ιστορική και καλλιτεχνική παρουσία του στην ιστορία.

Η διαχρονική πορεία της Ροδόπης μέσα στον χρόνο, από τα προϊστορικά χρόνια και την κλασική εποχή, στην περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Οθωμανοκρατίας μέχρι και τη νεότερη περίοδο της ιστορίας μας, αποτυπώνεται σε σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία που έχουν έρθει στο φως, χριστιανικές εκκλησίες, μοναστηριακά συγκροτήματα και μουσουλμανικά τεμένη.

Έχοντας στη διάθεσή μας αρκετά τεκμήρια, κυρίως αρχειακό υλικό και ιστορικές φωτογραφίες, στο Λεύκωμα αυτό παρουσιάζεται μια εν πολλοίς ταραχώδης περίοδος της ιστορίας μας και, ταυτόχρονα, η ποικιλία των πολιτιστικών παραδόσεων των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Στο παρόν Λεύκωμα, αξιοποιούνται στο πεδίο της δημόσιας ιστορίας, πληροφορίες και για την αρχαία επιγραφική κληρονομιά της Μαρώνειας, όπως καταγράφηκαν σε έργο του ιατρού Μελίρρυτου τον 19ο αιώνα και αξιοποιήθηκαν μεταγενέστερα από τους επιγραφικούς αρχαιολόγους.

Συγκεκριμένα, ο τόμος καταγράφει και αναδεικνύει τον μυθικό, για τους σύγχρονους Κομοτηναίους, Μπουκλουτζά, το ποτάμι με βάση τη ροή του οποίου δομήθηκε η πόλη, την Kεντρική Πλατεία της Κομοτηνής, το Άλσος της Αγίας Παρασκευής, καθώς και την πολυπολιτισμική οπτική της ευρύτερης περιοχής μέσα από τη φωτογραφική αποτύπωση θρησκευτικών μνημείων χριστιανών, μουσουλμάνων, αρμενίων και εβραίων.

Τέλος, είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένος ότι η παρούσα έκδοση θα έχει πετύχει, όταν μέσα από την παρουσίαση της ιστορικής μνήμης του τόπου μας, θα θυμηθούν οι παλαιότεροι και θα γνωρίσουν οι νεότεροι το ιστορικό βάθος της περιοχής μας, της πατρίδας μας της Ροδόπης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.