Ριτα Αντωνοπουλου: «Το θεμα δεν ειναι να διχαστουμε τωρα• το θεμα ειναι να ενωθουμε»

Με αφορμή τη μουσική της παράσταση στη Λέσχη Κομοτηναίων

«Η παράσταση που παρουσιάζω προέκυψε από την ανάγκη να καταθέσω τι έχω μέσα μου για αυτό που συμβαίνει»

Στη σκηνή της Λέσχης Κομοτηναίων θα ανέβει το Σάββατο 10 Ιουλίου η Ρίτα Αντωνοπούλου, έχοντας στο πλευρό της τους Μανόλη Ανδρουλιδάκη (κλασική κιθάρα/ενορχηστρώσεις), Σταύρο Καβαλιεράτο (μπάσο), Μιχάλη Ατσάλη (ακουστική κιθάρα).

Η χαρισματική ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει, όπως κάνει πάντα, μία άριστα σκηνοθετημένη παράσταση που βασίζεται στο ευρύ της ρεπερτόριο, με τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων και ξένων συνθετών αλλά και νέων ταλαντούχων δημιουργών. Η σπάνια φωνή της, ο σεβασμός της προς το κοινό και η αβίαστη θεατρικότητα που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των εμφανίσεών της, την έχουν καθιερώσει ως μία από τις πιο επιδραστικές και αγαπημένες ερμηνεύτριες του καιρού μας.

Λίγα 24ωρα πριν την παρουσία της στην πόλη μας η ερμηνεύτρια φιλοξενήθηκε στη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής 94 fm, μοιραζόμενη συναισθήματα και σκέψεις, για την περίοδο της καραντίνας που βιώσαμε, για την επάνοδό της στην σκηνή μετά από την αναγκαστική παύση των πάσης φύσεως ζωντανών εμφανίσεων, αλλά και την καλλιτεχνική δημιουργία και τα σχέδιά της για το μέλλον.

Ρίτα Αντωνοπούλου όμως αναλυτικότατα…

ΠτΘ: Πώς νιώθετε που εκκινείτε εκ νέου αυτήν την περίοδο σε όλη την Ελλάδα τις θερινές σας συναυλίες;

Ρ.Α.: Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη που έχει γίνει αυτή η εκκίνηση. Σχεδόν δεν το πιστεύαμε. Όλα είναι πρωτόγνωρα ξαφνικά αλλά και σαν να μην πέρασε μια μέρα. Είναι σαν μια συνέχεια όλο αυτό που έχουμε αφήσει πίσω και μας ανάγκασαν ουσιαστικά να σταματήσουμε. Πάντα χαίρομαι γιατί για μένα το τραγούδι και ο τρόπος που το κάνω έχει το λόγο του και ο λόγος του είναι ότι εγώ θέλω να επικοινωνήσω μέσα από αυτό. Άρα να το κάνω διαδικτυακά εμένα δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Δεν μπορώ να το χαρώ δηλαδή γιατί δεν μπορώ να έχω την επικοινωνία, δεν μπορώ να έχω την επαφή. Για μένα έχει σημασία μόνο αυτό. Εγώ θέλω να έρθω και να μπορώ να σας δω στα μάτια και να πούμε πράγματα και να τραγουδήσουμε μαζί. Αλλιώς δεν έχει νόημα, τραγουδάω και στο σπίτι μου.

ΠτΘ: Τι θα παρακολουθήσουμε το Σάββατο;

Ρ.Α.: Αυτή είναι μια παράσταση η οποία γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της παύσης/καραντίνας και είναι η ανάσα μου προς το έξω. Αυτά που θέλω να πω τώρα, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, μετά από όλο αυτό που ζήσαμε. Παρόλο που υπήρχαν ήδη παραστάσεις στα σκαριά που ήταν πριν και μας είχαν διακόψει, τις άφησα πίσω γιατί τώρα είχα καινούρια πράγματα να πω μετά από όλο αυτό. Οπότε είναι μια καινούρια μουσική παράσταση με τραγούδια πολύ γνωστά και αγαπημένα και δεν παίζει ποτέ ρόλο αυτό, πάντα τα τραγούδια αγαπημένα είναι, σημασία έχει ο τρόπος που το κάνεις, αν το κάνεις με αλήθεια, αν το κάνεις με την καρδιά σου και τι θέλεις να περάσεις στον άνθρωπο που σου κάνει την τιμή να έρθει να σε ακούσει. Εγώ αυτό το σέβομαι.

«Ήθελα να μην υπάρχει μόνο η αναφορά το μυαλό μου»

ΠτΘ: Πρόσφατα κυκλοφορήσατε σε βινύλιο, ένα medley  μουσικών κομματιών, που στο μυαλό κάποιων φαντάζει εξ αρχής ασυνδύαστος. Πώς μπήκατε σε αυτή τη διαδικασία;

Ρ.Α.: Όλα συνδυάζονται. Ηχογραφήσαμε ουσιαστικά τη ζωντανή μας παράσταση με τον Θοδωρή Οικονόμου, μια παράσταση την οποία κάναμε επί 2,5 χρόνια, την είχαμε παρουσιάσει και στην Κομοτηνή στη Λέσχη. Επιλέξαμε τα πιο σημαντικά σημεία της παράστασης αυτής και αποφασίσαμε να τα γράψουμε κυρίως γιατί μου το ζητούσαν και επειδή και για μένα ήταν σταθμός στην πορεία μου και ήθελα να μην υπάρχει μόνο η αναφορά το μυαλό μου. Ήθελα να μπορώ να ανατρέξω, να μπορώ να την έχω καταγεγραμμένη. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βινύλιο ακριβώς γιατί για μένα έχει πολύ μεγάλη αξία και επειδή το CD δεν έχει καμία συναισθηματική αξία σαν υλικό πια. Θεώρησα το μόνο που αξίζει της παράστασης είναι το βινύλιο που ακόμη κουβαλάει μια αξία.

«Η ανάγκη να μιλήσω για τον άνθρωπο που το παλεύει ουσιαστικά και δεν το βάζει κάτω»

ΠτΘ: Οι συνθήκες εργασίας και για εσάς και για συνεργάτες σας ήταν πολύ διαφορετικές εκείνη την περίοδο. Επομένως δίνει και μια περαιτέρω αξία και στο παραγόμενο αποτέλεσμα

Ρ.Α.: Δεν το συζητώ. Η αλήθεια είναι ότι το να μπορέσεις να κάνεις κάτι εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και ψυχολογικά. Δεν το βάζεις κάτω και συνεχίζεις και αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα της παράστασης εκείνης. Οπότε είχε μεγαλύτερη ακόμη σημασία για εμένα γιατί αυτή ήταν μια παράσταση, η οποία έχει γεννηθεί με αυτή την αίσθηση, όταν είχαμε μάθει τα άσχημα νέα για τον Θάνο ότι αρρώστησε το ’17. Από εκεί γεννήθηκε και αυτή η ανάγκη να μιλήσω για τον άνθρωπο που το παλεύει ουσιαστικά και δεν το βάζει κάτω. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα όλης εκείνης της παράστασης.

«Ο “Μικρόκοσμος” με κάνει να ανατριχιάζω κάθε φορά που το λέω»

ΠτΘ: Σε ερωτήσεις που σας κάνουν ως προς το πιο αγαπημένο σας τραγούδι ενδεχομένως υποδεικνύεται τον Μικρόκοσμο σε στίχους Ναζίμ Χικμέτ και μουσική Θάνου Μικρούτσικου;

Ρ.Α.: Η αλήθεια είναι ότι ο Μικρόκοσμος ήταν και το τραγούδι που διέτρεχε την παράσταση όλη αυτή. Είναι ένα τραγούδι αναφοράς το οποίο εμένα με κάνει να ανατριχιάζω κάθε φορά που το λέω και είναι μεγάλη μου τιμή που μετά από τόσα χρόνια και μετά από την εμβληματική ερμηνεία της Μαρία Δημητριάδη, αυτό το τραγούδι έχει ένα κομματάκι του έστω μικρό συνδεθεί και με το δικό μου όνομα στις ζωντανές εμφανίσεις και είχε σημασία για μένα να είναι καταγεγραμμένο.

«Προτιμώ να μιλάω με τα τραγούδια και τις παραστάσεις μου»

ΠτΘ: Παραμένετε πιστή στο νόημα και στην ουσία του στίχου «κάποτε έλεγα τον κόσμο πως θα αλλάξω», που τραγουδήσατε πρόσφατα στο τραγούδι «Θα μεγαλώνω»;

Ρ.Α.: Πιο πολύ από ποτέ! Πιο εστιασμένα από ποτέ! Γιατί θεωρώ ότι αυτός είναι και ο ρόλος του ανθρώπου που ασχολείται με την όποια μορφή τέχνης. Ουσιαστικά είναι ένα θέμα-σχολιασμός της κάθε κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας. Από το να μιλάω και να βγαίνω και να λέω πολλά λόγια προτιμώ να μιλάω με τα τραγούδια μου και τις παραστάσεις που δημιουργώ. Για αυτό σας είπα ότι ήδη άφησα πίσω αυτά που είχα έτοιμα και μας τα είχαν κόψει στη μέση γιατί τώρα μεσολάβησε όλο αυτό. Δεν μπορούσα να παρουσιάσω μια παράσταση με σχολιασμούς και τραγούδια που είχαν να κάνουν με το πριν όσο σημαντικό και αν ήταν. Τώρα έπρεπε να πω για αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να καταθέσω τι έχω μέσα μου για αυτό που συμβαίνει.

ΠτΘ: Μιλάτε μέσα από την τέχνη σας άρα…

Ρ.Α.: Αυτή είναι και η ουσία. Νομίζω ότι ο καλλιτέχνης οφείλει να μιλάει μέσα από το έργο του. Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιοι σπουδαίοι άνθρωποι, αν ζούσαν και ήταν κοντά μας, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος με πολύ μεγάλη χαρά και με πολύ μεγάλη αγωνία θα ήθελα να ακούσω τι θα έλεγε. Θα ήθελα πάρα πολύ να τον δω να βγαίνει να μιλάει, να βγει και στα κεραμίδια. Κατά τη γνώμη μου αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχει σημασία να μιλήσουν. Ο λόγος τους σε αυτή την κατάσταση θα είχε βαρύτητα. Αν βγούμε να μιλήσουμε εσείς και εγώ με λόγια και δηλώσεις στο Υoutube, στο Facebook, γιατί αυτό θα είναι το βήμα που θα μας δοθεί, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι  αυτά που θέλουμε να πούμε, να μην τους δοθεί η απαραίτητη σημασία ή μπορεί να παραποιήσουν αυτά που θέλουμε. Δηλαδή δεν θα βγάλεις άκρη.

ΠτΘ: Είναι διαφορετικές και οι αντιδράσεις του κόσμου;

Ρ.Α.: Εντελώς! Το θέμα δεν είναι να διχαστούμε τώρα. Το θέμα είναι να ενωθούμε. Άρα αν υπάρχει τώρα ένα νόημα σε αυτό που κάνω σε αυτή την παράσταση είναι η προτροπή να ενωθούμε. Να ενωθούμε και να βρούμε τη χαρά μέσα μας.

«Οπωσδήποτε θα γραφτούν καινούρια τραγούδια»

ΠτΘ: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Ρ.Α.: Μόλις κυκλοφόρησε ένα καινούριο τραγούδι από την ίδια ομάδα που κάναμε το «Θα μεγαλώνω» λέγεται «Ο δραπέτης». Θα το βρείτε και οπτικοποιημένο στο Υoutube. Για μένα είναι ακριβώς αυτό που θέλω να πω αυτή τη στιγμή. Το θεωρώ πολύ σημαντικό τραγούδι μετά το «Θα μεγαλώνω». Οπωσδήποτε θα γραφτούν καινούρια τραγούδια, θα κυκλοφορήσουν καινούρια τραγούδια από εδώ και μπρος που θα έχουν αυτό το στίγμα: το πού βρίσκομαι αυτή τη στιγμή και τι θέλω να καταθέσω. Άρα δεν σταματάμε σε καμία περίπτωση. Σχέδια για τον χειμώνα δεν μπορώ να κάνω. Αν μπορούμε να  δουλέψουμε, οπωσδήποτε θα παρουσιάσω κάτι αλλά μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη και ,εφόσον όλα κυλίσουν κανονικά, έχω μια μεγάλη περιοδεία και αυτό είναι το σημαντικό  που πρέπει να υποστηρίξω αυτή τη στιγμή.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη συναυλία της Ρίτας Αντωνοπούλου στη Λέσχη Κομοτηναίων εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.