«Rhetoric and Emotions In Tzetzes: new texts from Voss. Gr. Q1» απο την Aglae Pizzone

Δεύτερη διαδικτυακή διάλεξη στο επιστημονικό Colloquium του ΤΕΦ

Η επίκουρη Καθηγήτρια κ. Aglae Pizzone θα είναι η προσκεκλημένη ομιλήτρια της δεύτερης διαδικτυακής διάλεξης του επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. 

Η διάλεξη που θα γίνει στην αγγλική γλώσσα έχει τίτλο «Rhetoric and Emotions In Tzetzes: new texts from Voss. Gr. Q1». Θ πραγματοποιηθεί δε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00.

Το γέλιο στο έργο του Ιωάννη Τζέτζη

Η επίκουρη καθηγήτρια επισημαίνει σχετικά με το περιεχόμενο της διάλεξής της: «Τα τελευταία χρόνια τόσο το γέλιο όσο και τα συναισθήματα έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή στον τομέα της βυζαντινής λογοτεχνίας και των βυζαντινών σπουδών γενικότερα. Ωστόσο, οι εμμικοί ορισμοί και οι θεωρητικότητες του γέλιου παραμένουν δελεαστικά σπάνιες, εκτός από διδακτικά κείμενα, που συχνά έχουν σχεδιαστεί για μοναστικό κοινό και ως εκ τούτου χαρακτηρίζονται ως επί το πλείστον από μια αντιγελαστική στάση. Κατά συνέπεια, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον μελετητή που ενδιαφέρεται για την ιστορία των βυζαντινών συναισθημάτων να ορίσει ολόκληρο το συναισθηματικό φάσμα του γέλιου σε οποιοδήποτε σημείο της ιστορίας του Βυζαντίου. Από αυτή την άποψη, το έργο του Ιωάννη Τζέτζη για τη ρητορική αντιπροσωπεύει μια κραυγαλέα εξαίρεση. Τα νέα κείμενα από το Vossianus Graecus Q1 προσφέρουν μια σειρά γνώσεων σχετικά με τη θεωρία και την πρακτική του χιούμορ. Σε αυτή την εργασία θα περάσω από το σώμα των παρακειμένων του χειρόγραφου για να εξετάσω τον τρόπο με τον οποίο ο Τζέτζης εκμεταλλεύεται τα συναισθήματα και τις κωμικές εκφάνσεις για να διαπραγματευτεί τη σχέση του με τους πάτρονες. Θα διερευνήσω επίσης τη θεωρητική του προσέγγιση στο πάθη εξετάζοντας τη θεραπεία που προσφέρεται στο τμήμα των Λογισμών που μεταδίδει το τελευταίο φύλλωμα του Vossianus Graecus Q1».

Η Aglae Pizzone

Η Aglae Pizzone είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Danish Institute for Advanced Study, στο Οντένσε της Δανίας. Έχει πτυχίο κλασικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και διδακτορικό δίπλωμα από το Πενεπιστήμιο του Μιλάνου. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε πολλά ερευνητικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι, το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, το Dumbarton Oaks Research Library and Collection στην Ουάσιγκτον, στο Πανεπιστήμιο του Durham της Μ. Βρετανίας και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Info

Ο σύνδεσμος παρακολούθησης της εκδήλωσης (μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams) είναι ο εξής:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_Njc3MDc2NjQtYTU5Ni00NGEwLWFkZmItOGExYzc5ZjYzZTIw%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%228035113d-c2cd-41bd-b069-0815370690c7%22%2c%22Oid%22%3a%22b1ac39eb-d4ce-45fc-8cec-f39f337a11b4%22%7d

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.