RESTORE: Μια μουσικη παρεα νεων ανθρωπων του τοπου μας, που κερδιζει τις εντυπωσεις!

Συνδυάζουν τις μουσικές ανησυχίες και αναζητήσεις τους, με οδηγό τις αξίες που διέπουν τον κοινό μας πολιτισμό

Με λίγες αλλά επιτυχημένες εμφανίσεις, κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον του νεανικού κοινού της περιοχής μας και να αποκτήσουν το δικό τους φαν κλαμπ. Μια παρέα νέων ανθρώπων, συνδυάζοντας τις μουσικές τους ανησυχίες και αναζητήσεις, βρίσκουν διέξοδο έκφρασης μέσω της πέμπτης τέχνης κάτω από μια πολύχρωμη μουσική ομπρέλα. Ο λόγος για τους RESTORE, που όπως υποδηλώνει η ονομασία τους στα αγγλικά, φιλοδοξούν να «αποκαταστήσουν» μουσικά το ανεκπλήρωτο παρελθόν και να συνθέσουν ένα κοινό μέλλον.

Εν μέσω της πυρετώδους προετοιμασίας για την αποψινή εμφάνισή τους στο Paspartu Live Stage στην Κομοτηνή, τους συναντήσαμε και μας μίλησαν εφ’ όλης της ύλης στην παρθενική τους συνέντευξη.

«Όλοι ασχολούμαστε με τη μουσική από παιδική ηλικία»

ΠτΘ: Αρχικά, μπορείτε να μας συστηθείτε και να εξηγήσετε πώς προέκυψε η ονομασία του συγκροτήματός σας;

RESTORE: Είμαστε μια παρέα πέντε ατόμων. Με τον καθένα μας να έχει περάσει από διάφορες μουσικές φάσεις, σμίξαμε σε μια συνάντηση και τον Ιούνιο του 2022 αποφασίσαμε να χαράξουμε έναν κοινό δρόμο με τον Σερχάτ Μανάβ Ισμαήλ στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Βεντάτ Γιουσούφ στα κρουστά, τον Χαρούν Οσμάν στα πλήκτρα, τον Ταμέρ Μαχμούτογλου στο μπάσο και τον Ερμπίλ Μεχμέτ στο τραγούδι.

Η ιδέα της ονομασίας ανήκε στον Σερχάτ, ο οποίος με την πρότασή του έκανε το πρώτο βήμα για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να ξεκινήσουμε τη μουσική μας «ανασυγκρότηση» με βλέψεις και φιλοδοξία.

ΠτΘ: Τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο αναζητάτε; Μπορείτε να προσδιορίσετε το είδος της μουσικής που εκπροσωπείτε;

RESTORE: Όλα τα μέλη μας είχαν κάποιες ατυχίες στο παρελθόν, αυτός μάλλον είναι ο κοινός παρονομαστής που μας ενώνει. Όλοι ασχολούμαστε με τη μουσική από παιδική ηλικία, με αυτήν την παρέα πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε όλα όσα δεν μπορέσαμε στις προηγούμενες μουσικές συνευρέσεις μας, να εκπληρώσουμε δηλαδή τους ανεκπλήρωτους στόχους μας.   

Ο καθένας από εμάς ακούει και παίζει διάφορα είδη. Από ποπ, φανκ, ροκ, μπλουζ μέχρι αραμπέσκ (ένα είδος, που ξεφύτρωσε στην Τουρκία, εμπνευσμένο από την αραβική μουσική, ενώ συνδυάζει στοιχεία βαλκάνικα και ανατολίτικα). Σαν συγκρότημα προσπαθούμε να συνδυάσουμε όλα αυτά, να δημιουργήσουμε ένα «χαρμάνι», που ταιριάζει με τη φιλοσοφία μας. Διαλέγουμε ευρέως γνωστά ακούσματα του τουρκικού και ελληνικού ρεπερτορίου. Διατηρώντας την αυθεντικότητά τους επιδιώκουμε να τα προσαρμόζουμε στα ερμηνευτικά μέτρα μας.

«Πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε θυσίες, ωστόσο δεν πτοούμαστε»

ΠτΘ. Ως νεοεμφανιζόμενο συγκρότημα, ποιες ήταν/είναι οι κυριότερες δυσκολίες που συναντήσατε/συναντάτε;

RESTORE: Η εύρεση χώρου για πρόβες είναι συνήθως ένα ζήτημα, που ταλαιπωρεί τα νεοσύστατα συγκροτήματα.  Έχουμε διαμορφώσει δικό μας χώρο, όπου κάνουμε τις πρόβες μας. Από αυτή την άποψη δεν είχαμε/έχουμε θέμα.

Μπορεί ο καθένας μας να έχει διάφορες άλλες υποχρεώσεις, πάντως τη μουσική την παίρνουμε πολύ σοβαρά, την αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα. Πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε θυσίες, ωστόσο δεν πτοούμαστε. Για το βήμα παραπάνω εννοείται ότι απαιτείται αφοσίωση, επιμονή και υπομονή.

ΠτΘ: Το περασμένο καλοκαίρι συμμετείχατε σε κάποια τοπικά φεστιβάλ και κάνατε τις πρώτες σας εμφανίσεις. Ποια η εμπειρία που αποκομίσατε; Τι σχόλια-κριτικές ακούσατε από το κοινό;

RESTORE: Η πρώτη μας εμφάνιση ήταν στο Φεστιβάλ Κερασιού πέρυσι τον Ιούνιο, λίγες μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του σχηματισμού του συγκροτήματος, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε πρόβες και εντατικές προετοιμασίες. Ήταν ευκαιρία να μας γνωρίσει ο κόσμος, πιστεύουμε ότι την εκμεταλλευτήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακολούθησε το Φεστιβάλ Νεολαίας Ο.Ν.Φ, που γίνεται κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Ήταν μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας. Τραγουδήσαμε μαζί με εκατοντάδες νέους που μας «αγκάλιασαν». Η ενέργεια που αποκομίσαμε εκείνη τη βραδιά μας έδωσε το κίνητρο να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά.

«Η μουσική είναι η γέφυρα που ενώνει και συνδέει όλα αυτά τα στοιχεία»

ΠτΘ: Το ρεπερτόριο σας είναι δίγλωσσο, περιλαμβάνει κομμάτια και στα τουρκικά και στα ελληνικά. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε;

RESTORE: H Θράκη είναι μια ιδιαίτερη περιοχή, που επί εκατοντάδες χρόνια αποτελεί πρότυπο ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών, κουλούρων και θρησκειών. Με οδηγό την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας, ξεκινήσαμε το μουσικό μας ταξίδι με σκοπό να μεταφέρουμε μηνύματα ενότητας και συμπόρευσης. Όλα αυτά τα κοινά που έχουν άλλωστε οι άνθρωποι του τόπου μας, αντικατοπτρίζονται στις παραδόσεις, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας. Η μουσική είναι η γέφυρα που ενώνει και συνδέει όλα αυτά τα στοιχεία. Και εμείς ως RESTORE θέλουμε να επεκτείνουμε αυτή τη γέφυρα και να κρατάμε ζωντανές τις αξίες και τις μνήμες του κοινού μας πολιτισμού.

ΠτΘ: Τελευταία πραγματοποιείτε συχνές εμφανίσεις στη μουσική σκηνή του Paspartu, όπου θα ανταμώσετε με το κοινό σας και απόψε. Ποια τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

RESTORE: To Paspartu μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρούμε την επαφή με το κοινό. Αυτή θα είναι η τρίτη κατά σειρά εμφάνισή μας και μέχρι το τέλος της χειμερινής σεζόν σχεδιάζουμε άλλες τρεις. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Αυτό μας γεμίζει με κουράγιο και πίστη να συνεχίσουμε. Δεν πετάμε στα σύννεφα, με ταπεινότητα, ζήλο, πείσμα και σκληρή δουλειά προσπαθούμε να γίνουμε όλο και καλύτεροι, να προσελκύουμε περισσότερο κόσμο. Ελπίζουμε κάποια μέρα να βρεθούμε σε κάποια εκδήλωση εκτός συνόρων, να εκπροσωπήσουμε την περιοχή μας, που θεωρούμε ότι έχει αρκετά ταλαντούχα παιδιά αλλά δυστυχώς τα περισσότερα είτε υποτιμούν τις ικανότητές τους είτε «κρύβονται». Δεν μιλάμε μόνο για τη μουσική, αυτό αφορά γενικά όλες τις τέχνες. Θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο στη γενιά, που έρχεται μετά από εμάς. Να δώσουμε το κίνητρο σε μικρότερες ηλικίες να δημιουργούν και να εξελίσσονται. Η επιτυχία περνά μέσα από τη δουλειά και τη δημιουργία, και φυσικά απαιτείται εξωστρέφεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.