Ραντεβου στην Αθηνα για το Μουσειο Καλαθοπλεκτικης των Ρομα

Τρία εκθέματά του θα ταξιδέψουν στην Έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα» στην Παλιά Βουλή των Ελλήνων

Στην παλαιά Βουλή των Ελλήνων θα ταξιδέψει το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά από το Θρυλόριο.

Όπως τόνισε σε ανάρτησή του ο δημιουργός του μουσείου κ. Αντώνης Λιάπης, η πρόσκληση που δέχθηκε το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής (Κομοτηνή)  για τον δανεισμό τριών εκθεμάτων του στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδας, υπογραμμίζει  τη μοναδικότητα και την ανεκτίμητη ιστορική, πολιτισμική και καλλιτεχνική αξία των εκθεμάτων του.

Φυσικά, έγινε δεκτή και, χθες, τρία καλάθια ασφαλισμένα σε ανθεκτικά κιβώτια, κατασκευασμένα γι’ αυτό τον σκοπό- πήραν τον δρόμο για την Παλαιά Βουλή.

Το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο προγραμματίζει για τον Δεκέμβριο του 2023 το δεύτερο μέρος  της Έκθεσης «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα». Θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο του 2024 και θα συνοδεύεται από κατάλογο.

smart

Τα τρία εκθέματα είναι: α) μία πλεκτή βαλίτσα μέσα στην οποία τοποθετήθηκαν αντικείμενα οικογένειας προσφύγων του Πόντου (οικ. Ερμόπουλου), η οποία επιβιβάστηκε το 1923 σε πλοίο στο λιμάνι της Τραπεζούντας με προορισμό τον Πειραιά, β) Καλάθι χεριού από φλούδα φουντουκιάς, με τη μοναδική χάραξη των αρχικών του πόντιου κατασκευαστή (Νίκου Κιαγχίδη), με τη μέθοδο της πυρογραφίας και αισθητική που παραπέμπει σε βυζαντινό αυτοκρατορικό μονόγραμμα,  γ) κοφίνι, από ξύλο φουντουκιάς μέσα στο οποίο οι Έλληνες του Ευξείνου Πόντου, αποθήκευαν φουντούκια, αλλά χρησιμοποιούνταν και ως μέσον μεταφοράς των νηπίων πάνω σε άλογα και μουλάρια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.