«ΨΥΧΟΘΗΡΙΑ»: Ο πρωτος δισκος του Κομοτηναιου Γιωργου Κελεσιδη

Μαζί με τους “Altern Ego” και «Συνήχησις» ανεβαίνουν στην σκηνή του «Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα» στο Φανάρι

«Η “ΨΥΧΟΘΗΡΙΑ” είναι ένα μουσικό κολάζ, που αφορά στο κυνήγι της ψυχής που μπορεί να κάνει κάποιος για να βρει τον εαυτό του»

Σε γνώριμα εδάφη, θα βρεθεί για πρώτη φορά με τους συνεργάτες τους με τους οποίους συναποτελούν τους “Altern Ego” ο νεαρός συμπολίτης μας και τραγουδοποιός Γιώργος Κελεσίδης το προσεχές Σάββατο 31 Ιουλίου.

Ο Γιώργος Κελεσίδης λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο  «Ψ Υ Χ Ο Θ Η Ρ Ι Α – P S Y C H O TH E R I A», θα ανέβει στην σκηνή του Φεστιβάλ «Καλοκαίρι με θέα τη Θάλασσα» της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού, τόσο το Σάββατο, με τους “Altern Ego” όσο και σήμερα Παρασκευή, 30 Ιουλίου παρέα με τους «Συνήχησις», ήτοι τους Ιφιγένεια Φλώρα Αθανασοπούλου, Πάνο Καραγεώργο και Μπαρίς Οβαλή.

Σε ό,τι αφορά τις ζωντανές του εμφανίσεις όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο ίδιος πρόκειται για μία μουσική «πρόσμιξη» των μουσικών καταβολών των πέντε μελών του συγκροτήματος, που στο σύνολό τους αποτελούν και φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η “Altern Ego” μετρούν λίγα χρόνια ζωής, και συναυλίες εκτός της Κομοτηνής, ωστόσο η συναυλία του Φαναρίου αποτελεί και την πρώτη επίσημη εμφάνισή τους στον τόπο καταγωγής του Γιώργου.

Με επίκεντρο το hip hop

Ερωτηθείς σε σχέση με το πρόγραμμα της συναυλίας ο Γιώργος εξήγησε πως όσοι προσέλθουν να ακούσουν έναν συνδυασμό  hip hop, reggae, funk ακόμα και rock’n’roll,  μουσικής με επίκεντρο όμως όλων το hip hop που αποτελεί άλλωστε και τον συνεκτικό κρίκο «δημιουργίας» του συγκροτήματος.

Το κυνήγι της ανακάλυψης του εαυτού μας

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, στην τότε συνέντευξή του στο «Ράδιο Παρατηρητής» ο Γιώργος Κελεσίδης είχε θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση και κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ εντός δύο χρόνων. Η «ευκαιρία» της πανδημίας αλλά και συνεργασιών όπως αυτή με τον Βασίλη Φλώρο οδήγησε όπως εξήγησε ο ίδιος στην επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς η «ΨΥΧΟΘΗΡΙΑ» κυκλοφορεί ήδη ψηφιακά, σε ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ αναμένονται το επόμενο διάστημα και η κυκλοφορία των 12 συνολικά κομματιών στο youtube, με επιλεγμένα βίντεο κλιπ.

Ερωτηθείς σχετικά με το άλμπουμ ο Γιώργος έκανε λόγο για ένα «καθαρά πειραματικό άλμπουμ, με πολλές συμμετοχές όπως αυτές της Ιφιγένειας Φλώρα, από άτομα που βρίσκονται στην Αθήνα, άτομα με διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο». «Πρόκειται στην ουσία για ένα μουσικό κολάζ, που στο σύνολό του πραγματεύεται την θλίψη στην υπέρβασή της» τόνισε για να εξηγήσει πως «ακόμα και ο τίτλος “ΨΥΧΟΘΗΡΙΑ” αφορά ακριβώς σε αυτό στο κυνήγι της ψυχής που μπορεί να κάνει κάποιος για να βρει τον εαυτό του».

«Σαν πρώτο άλμπουμ νομίζω ότι πέτυχα κάτι που με εκφράζει σε ένα τεράστιο βαθμό και αν δεν είναι στο 100%, ίσως είναι ένα 80%, οπότε είμαι αρκετά ικανοποιημένος» ανέφερε ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά με την μουσική του «ταυτότητα» για να υπογραμμίσει ωστόσο πως «συνεχίζοντας τη μελέτη, τον πειραματισμό, συνειδητοποιώ ότι η ταυτότητα δεν μπορεί ποτέ να καθοριστεί στο 100%, γιατί είναι κάτι λίγο πιο ρευστό ίσως απ’ όσα θα περίμενα. Ωστόσο ετοιμάζω κι άλλες δουλειές, και θα ήθελα πάρα πολύ να δω τι άλλο μπορώ να κάνω προκειμένου να φτάσω σε αυτό το σημείο να πω ότι όντως κατάφερα να κλειδώσω τη μουσική ταυτότητα».

«Ήθελα ο δίσκος να έχει έντονες αντιθέσεις»

Στην «ΨΥΧΟΘΗΡΙΑ» όπως περιγράφεται και στον δίσκο το φάσμα του ήχου καλύπτει από πράα και γαλήνια τοπία μέχρι ατονικά και άρρυθμα μοτίβα σκληρών ήχων, τα οποία μπορούν να ερμηνευτούν είτε σαν επιθέσεις είτε σαν μυήσεις στην ιδεολογία του δίσκου. Κληθείς να εξηγήσει τον ήχο του δίσκου ο ίδιος εξήγησε ότι οι μεγάλες και έντονες αντιθέσεις μεταξύ των κομματιών ήταν αυτοσκοπός του. «Υπάρχουν όντως και γαλήνια τοπία, υπάρχουν και πιο σκληροί ήχοι, στο πλαίσιο αυτού του πειραματισμού» εξήγησε για να συμπληρώσει πως «αυτό το άλμπουμ έχει μέσα δώδεκα κομμάτια, έντεκα κομμάτια και ένα bonus track, αλλά έγραψα περισσότερα από δώδεκα, για να δω πιο θα ταιριάξει καλύτερα, και μετά δούλευα διαγράφοντας. Ήθελα ο δίσκος να έχει έντονες αντιθέσεις, ώστε να κρατάει τον ακροατή σε εγρήγορση, θα λήγει στους κανόνες της συμβατικής αρμονίας».

Ο δίσκος κυκλοφορεί ψηφιακά από τις μουσικές παραγωγές «ΑΓΑΝΤΑ» του Βασίλη Φλώρου, με τον οποίο ο Γιώργος συνεργάστηκε εκ νέου μετά και το πρότζεκτ «Αυθαίρεση» που παρουσιάστηκε το 2020. Ο ίδιος δήλωσε ευτυχής για την συνεργασία του με τον τραγουδοποιό, για να γνωστοποιήσει πως ήδη έχουν προχωρήσει στην ηχογράφηση ενός νέου άλμπουμ που αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα. «Ο Βασίλης είναι ένας από τους πιο καλούς, καλοπροαίρετους και ευγενικούς ανθρώπους που ξέρω. Θα κοιτάξει να σε βοηθήσει, θα σου πει τη γνώμη του με πολύ όμορφο τρόπο, οπότε συνεργαζόμαστε σταθερά» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Info

Ο Γιώργος Κελεσίδης σήμερα, Παρασκευή, 30 Ιουλίου θα βρίσκεται με τους «Συνήχησις» στον πεζόδρομο Φαναρίου και αύριο Σάββατο, 31 Ιουλίου με τους “Altern Ego” επίσης στο Φανάρι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.