Ψηφιζεται στη Βουλη το κρισιμο νομοσχεδιο για τα Μουσεια

Αναμένεται να παρευρεθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων

Με συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και δράσεις απαντά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που μετατρέπει τα πέντε δημόσια μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να παρευρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων.

Πάντως, η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναδεικνύει σε 19 σελίδες με πολλές παρατηρήσεις «την προχειρότητα ενός νομοσχεδίου, που ενώ πραγματεύεται υψίστης σημασίας συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά, προσπαθεί να παρακάμψει δολίως και υπογείως την προστασία αυτή, αφήνοντας υπέρμετρη εξουσιοδότηση σε διορισμένα Δ.Σ. και υπουργούς, να αποφασίζουν για ΜΕΙΖΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά», επισημαίνει ο ΣΕΑ.

Το νομοσχέδιο αποκόβει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία τα πέντε μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Ηρακλείου), παραδίδει τη διαχείρισή τους στα διορισμένα, από την υπουργό Πολιτισμού (και κάθε υπουργό στο μέλλον), Διοικητικά Συμβούλια τα οποία πλέον θα λαμβάνουν αποφάσεις για τις, πολλών καρατίων, μόνιμες συλλογές τους.

Έτσι, με μακροχρόνιο δανεισμό ορισμένες μπορούν να βρεθούν σε ένα παράρτημα που θα ανοίξει κάποιο μουσείο, για παράδειγμα, στη Σαουδική Αραβία. Μετά τα «ντιλ» της κυβέρνησης στον Αθλητισμό, που αποκάλυψε πρόσφατα το Politico, δεν αποκλείεται να δούμε να συμβαίνουν και στον πολιτισμό. Ας μην ξεχνάμε πώς διαχειρίστηκε η παρούσα κυβέρνηση το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τον τρόπο με τον οποίο η υπουργός Πολιτισμού διαπραγματεύτηκε και προώθησε τη συμφωνία για τη συλλογή Στερν που επικυρώθηκε στη Βουλή μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας.

Μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση (10/2/2023) ο ΣΕΑ προκηρύσσει για σήμερα 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τα άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, στην Αθήνα (Βυζαντινό και Χριστιανικό), στη Θεσσαλονίκη (Αρχαιολογικό) και στο Ηράκλειο (Αρχαιολογικό).

Για την Τετάρτη (15/2) καλεί «όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε κοινή κινητοποίηση για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των εργαζομένων του» έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Θα παρουσιαστεί το αρχιτεκτονικό προσχέδιο για την επέκταση και αναβάθμιση του Μουσείου – προσχέδιο το οποίο προήλθε από κλειστό διαγωνισμό με πολλά ερωτήματα και πλήθος αντιδράσεων καθώς απέκλεισε την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Επίσης, προκηρύσσει κυλιόμενες απεργίες 13/2 και 14/2, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με σκοπό τη μη διεξαγωγή της. Από τις 20/2/2023 προκηρύσσει πανελλαδική απεργία-αποχή από τα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός μισθοδοσίας προσωπικού), ενώ θα προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στον καταστροφικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πηγή: efsyn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.