Προσκοπων εναρξη το Σαββατο

Ξεκίνησαν τις δράσεις τους το 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Κομοτηνής και το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κομοτηνής

Μια σειρά από δράσεις για την έναρξη της Προσκοπικής χρονιάς πραγματοποιήσαν τα δύο συστήματα προσκοπισμού της Κομοτηνής, το 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Κομοτηνής και το  2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κομοτηνής, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

Το Σύστημα των Αεροπροσκόπων βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής το πρωί του Σαββάτου, ενώ το απόγευμα πραγματοποίησαν την έναρξή τους οι Ναυτοπρόσκοποι.

Ξεκίνημα με δράση στην πλατεία

Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Ναλμπάντης, αρχηγός του 5ου Συστήματος Αεροπροσκόπων, θέλησαν να ξεκινήσουν τη χρονιά τους με δράση στην Κεντρική πλατεία της πόλης, με παιχνίδια περιπέτειας, ενώ το μεσημέρι επισκέφτηκαν τη δράση του TEDx.

Το σύστημα έχει παιδιά από ηλικίες 7 έως 18, (7-11 τα λυκόπουλα, 11-15 οι πρόσκοποι και 15-18 οι ανιχνευτές). Μετά από δύο διαφορετικές χρονιές, λόγω της πανδημίας, που τους επηρέασε γιατί δεν μπορούσαν να βρεθούν δια ζώσης για πολλές από τις δραστηριότητές τους.

Όμως η έλλειψη επαφής τα προηγούμενα χρόνια θεωρεί πως αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το προσκοπικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο, επισήμανε, μαθαίνουν, και είναι το εργαλείο τους για να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά και να έχουν χρήσιμους και ενεργούς πολίτες για ένα καλύτερο κόσμο.

Ελπίζει δε πως το ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο, τονίζοντας πως ο προσκοπισμός δεν είναι κάτι που αρχίζει κάποιος και σταματά, αλλά αποτελεί μια στάση ζωής, με ενήλικες που διατηρούν το δέσιμο με τον προσκοπισμό και συνεχίζουν σε αυτόν.

Ο προσκοπισμός άλλωστε, είναι ένα εξωσχολικό σύστημα σύμμετρης διαπαιδαγώγησης των παιδιών, που εφαρμόζεται από ενήλικες που είναι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι από το σώμα Ελλήνων Προσκόπων για να εφαρμόσουν το προσκοπικό πρόγραμμα, και όλοι τους είναι σε θέση να βοηθήσουν και να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά για να πρεσβεύουν πανανθρώπινες αξίες που μπορεί να τις αναγνωρίσει κάποιος σε βάθος χρόνου.

Οι δραστηριότητες των τμημάτων, τόνισε, είναι ποικίλες, με δράσεις στη φύση, ιστιοπλοΐα, εκδρομές, κατασκηνώσεις καθώς και δραστηριότητες στην πόλη.

Έτοιμοι για το χειμώνα οι ναυτοπρόσκοποι

Το απόγευμα της ίδια ημέρας πραγματοποίησαν την έναρξή τους οι Ναυτοπρόσκοποι στη δράση με τίτλο “Messy Safari” με «βρώμικα» παιχνίδια διαφόρων ειδών, που άφηναν τα παιδιά να λερώνονται, αλλά και να διασκεδάζουν, στα ξύλινα σπιτάκια του Προσκοπισμού.

Με αυτή τη δράση ξεκινά η χειμερινή σεζόν των προσκόπων, σημείωσε η κ. Τζούλια Γραμμενίδου, αρχηγός της κοινότητας ανιχνευτών του Συστήματος των Ναυτοπροσκόπων, αν και βέβαια οι δράσεις τους δεν σταματούν ούτε το καλοκαίρι, με τις κατασκηνώσεις και τα προγράμματα που λαμβάνουν χώρα.

Η καινούρια προσκοπική χρονιά για τους Ναυτοπροσκόπους ξεκινά με την δράση αυτή, σημείωσε, όμως από εδώ και πέρα θα κάνουν κανονικά τις συναντήσεις τους, τόσο εντός του χώρου του Προσκοπισμού, όσο και εκτός, σε βουνό και θάλασσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.