Προετοιμαζονται για το Παιδικο- Εφηβικο Περιφερειακο Φεστιβαλ Χορων και τις Περιφερειακες Αυγομαχιες τα ποντιακα σωματεια της ΑΜΘ

Στην Χρυσούπολη το Φεστιβάλ· στο Μικροχώρι Δράμας οι αυγομαχίες

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου, πραγματοποίησε συνάντηση με τους προέδρους και τους χοροδιδασκάλους των σωματείων του, το  Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στα γραφεία του Συνδέσμου στην Δράμα, με σκοπό τον προγραμματισμό και την οργάνωση του 11ου Παιδικού- Εφηβικού Περιφερειακού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, καθώς και των 14ων Περιφερειακών Αυγομαχιών.
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γρηγόρης Κεσαπίδης, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των σωματείων και τους ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του, προχώρησε στο κύριο θέμα της συνάντησης, το οποίο ήταν το 11ο Παιδικό- Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου 2019(Κυριακή των Βαΐων), στην Χρυσούπολη και συγκεκριμένα στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Χρυσούπολης. Το Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, όπως τόνισε ο πρόεδρος, διοργανώνεται για 10 συναπτά έτη, κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη της περιφέρειας. Είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στοχεύει στην προετοιμασία των παιδιών – εφήβων, για την συμμετοχή τους μελλοντικά στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Πρόκειται για μια μικρογραφία του πανελλαδικού φεστιβάλ, μέσω της οποίας μεταλαμπαδεύονται τα ήθη, τα έθιμα, η ιστορία και η κουλτούρα του Ποντιακού Ελληνισμού στις νεότερες γενιές. Περισσότεροι από 800 χορευτές από τα σωματεία του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας ενώνουν δυναμικά τα χέρια και δίνουν τα δικά τους μηνύματα αισιοδοξίας, φιλίας, αλληλεγγύης και ενότητας.
 

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τον καθορισμό των συντονιστών – χοροδιδασκάλων, καθώς και την επιλογή χορών που θα παρουσιάσουν τα σωματεία κάθε νομού, η οποία θα ολοκληρωθεί σε μια άλλη συνάντηση, όπου θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση από τον Σύνδεσμο.
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, επισήμανε την αναγκαιότητα του σωστού χειρισμού των συντονιστών – χοροδιδασκάλων προς τα παιδιά, ώστε να αποφευχθεί κάθε είδους λάθος αντιμετώπιση, που θα λειτουργούσε αρνητικά στην ψυχολογία τους. Διευκρίνισε ακόμα, ότι ο συντονιστής είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό και όχι στην διδασκαλία του χορού, την οποία αναλαμβάνει ο χοροδιδάσκαλος του κάθε σωματείου. Κλείνοντας υποσχέθηκε, πως τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου θα είναι δίπλα στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και υπομονή.
 
Επόμενο θέμα ήταν η διοργάνωση των 14ων Περιφερειακών Αυγομαχιών, η οποία ανατέθηκε στον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μικροχωρίου “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ”, που εξέφρασε την επιθυμία να τις αναλάβει. Ως μέρα διεξαγωγής ορίστηκε η Κυριακή 5 Μαΐου 2019,στο Μικροχώρι Δράμας.
 
Ακολούθησε μια καρποφόρα συζήτηση, στην οποία ακούστηκαν προτάσεις από τον Σύνδεσμο αλλά και από τους εκπροσώπους των σωματείων, για τις εκδηλώσεις μνήμης των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.