Πρεμιερα σημερα για την παρασταση «Σα ροδο και σαν αινιγμα» στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης

Η σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια της παράστασης Άννα Μαχαιροπούλου μιλά για το περιεχόμενο αλλά και τα μηνύματα του Έργου του Άκη Δήμου

Την επίσημη πρεμιέρα του κάνει σήμερα, Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής η παράσταση «Σα ρόδο και σαν αίνιγμα» του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία της Άννας Μαχαιροπούλου η οποία βρίσκεται και στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρόκειται για την παράσταση που είχε «ανέβει» διαδικτυακά το διάστημα του Ιουνίου του 2021 εν μέσω των περιορισμών του κορωνοϊού που κράτησε μακριά από τον αγαπημένο χώρο της πόλης μας, το θέατρο του θεατές, έδωσε όμως με την διαδικτυακή της προβολή την δυνατότητα να παρακολούθησουμε μια εξαιρετική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ από την ασφάλεια του σπιτιού μας.

Η «επιστροφή» τρόπον τινά της παράστασης στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ αυτή τη φορά θα γίνει ενώπιον ζωντανού κοινού γεγονός που για το σύνολο των συντελεστών, ήτοι την Άννα Μαχαιροπούλου που πρωταγωνιστεί και υπογράφει και την σκηνοθεσία, τον Γιάννη Καραγκιουλμέζη που υπογράφει τα σκηνικά, τον Γιώργο Κελεσίδη που υπογράφει την πρωτότυπη μουσική, καθώς και τον κ.Γιάννη Τζατζανά που υπογράφει τον φωτισμό, σηματοδοτεί στην ουσία την επίσημη και κανονική παρουσίαση του έργου. Ενός έργου στο οποίο όπως επεσήμανε η κ.Μαχαιροπούλου μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» στο σύνολό τους έδωσαν την ψυχή τους.

Το να παίζεις θέατρο ενώπιον ενός άδειου θεάτρου και μπροστά σε μια κάμερα ήταν μια συνθήκη σουρεαλιστική όπως την χαρακτήρισε η ίδια δηλώνοντας την χαρά της για τη φιλοξενία της παράστασης για έξι συνολικά παραστάσεις στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ.

Η άγνωστη ιστορία της Άννα Χάθαγουεϊ

Ως προς την υπόθεση του έργου η ίδια εξήγησε πως πρόκειται για έναν γυναικείο μονόλογο υπό την έννοια ότι αφορά στον μονόλογο μιας γυναίκας το βράδυ του θανάτου του άντρα της. Δεν είναι όμως μια τυχαία γυναίκα αλλά η Άννα Χάθαγουεϊ, η γυναίκα του Σαίξπηρ, η οποία αποτελεί μυστήριο εξίσου μεγάλο όσο η προσωπικότητα του γνωστού συγγραφέα.

Όπως εξήγησε τόσο σε ιστορικό επίπεδο όσο και σε λογοτεχνικό οι συγγραφείς έχουν προσδώσει πολλά διαφορετικά και αντιφατικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά στην Άννα Χάθαγουεϊ αλλά και για την πραγματική της σχέση με τον Σαίξπηρ. Κάποιοι την περιγράφουν ως μια πολύ τυπική σεμνή αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα, και άλλοι ως μια γυναίκα πολύ αυστηρή που εκμεταλλεύτηκε τον Σαίξπηρ.

Ο συγγραφέας Άκης Δήμου καταφέρνει και συγκεντρώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά αυτά «στήνοντας» τον μονόλογο ενός ανθρώπου που επιτέλους βγάζει από την ψυχή του όλα όσα έχει περάσει μέσα σε μία σχέση στην οποία ο άλλος ήταν μονίμως απών. Πρόκειται όπως υπογράμμισε η ίδια λοιπόν για μία παράσταση στην οποία η Άννα Χάθαγουεϊ αποτελεί απλώς το όχημα για έναν μονόλογο μιας γυναίκας που ήταν πάντοτε η σκιά του άλλου και που δεν μπόρεσε να έχει τη συναισθηματική και ψυχολογική σχέση που επιθυμούσε με έναν ισότιμο σύντροφο.

Μια παράσταση στην οποία κάθε ένας από εμάς μπορεί να βρει ένα του κομμάτι

Την ίδια ώρα πρόκειται για τον μονόλογο μιας γυναίκας που εξακολουθεί να είναι τρομερά ερωτευμένη με τον σύζυγό της. «Δεν κάνει πίσω στα συναισθήματά της, έχει μια ακρίβεια ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε, γεγονός όμως που δεν την έκανε να τον μισήσει» πρόσθεσε, τονίζοντας πως απλά την στιγμή που αυτός ξεψυχά αποφασίζει να τα πει όλα.

Η παράσταση έχει έντονα γυναικεία χαρακτηριστικά ωστόσο δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. «Καθένας από εμάς μπορεί να έχει βρεθεί κάποια στιγμή στη ζωή του με μία σχέση στην οποία απογοητεύτηκαν οι προσδοκίες και άρα νομίζω ότι μπορούν να βρουν ένα κομμάτι μέσα σε αυτήν» εξήγησε η ίδια για να καταλήξει λέγοντας πως «το βασικό της μήνυμα είναι ότι οτιδήποτε έχουμε ζήσει όλες μας οι απογοητεύσεις πρέπει να τις βγάλουμε κάποια στιγμή, ώστε να μπορέσει να μπει μια τελεία σε όλο αυτό και ίσως από εκεί και πέρα να μπορέσουμε να υπάρξουμε και εμείς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.