Πρεμιερα για τον κυκλο εκδηλωσεων «Πολιτιστικα Μαζι» της Επιτροπης Πολιτισμου της ΝΕ Ροδοπης του ΣΥΡΙΖΑ

Με δύο κινηματογραφικές προβολές στο Στέκι της ΝΕ Ροδόπης

Ελένη Καλίτση, Υπεύθυνη Επιτροπής Πολιτισμού

«Για μας ο πολιτισμός συμβάλλει στην δημιουργία πολιτών με δημοκρατικό ύφος που φυσικά είναι και μεγάλος αντίπαλος του νεοφιλελευθερισμού»

Με ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών εγκαινιάζει την σειρά εκδηλώσεων «Πολιτιστικά Μαζί» η Επιτροπή Πολιτισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι ταινίες που θα προβληθούν

Πιο συγκεκριμένα η αρχή γίνεται σήμερα με την προβολή της ταινίας «Έθνος Χωρίς Γυναίκες» που θα προβληθεί στις 9.15 στο Στέκι της ΝΕ και αφορά στην τραγική ιστορία μιας χώρας στην οποία δολοφονούνται θηλυκά βρέφη κάθε χρόνο, με τα εγκλήματα αυτά να μην καταγγέλλονται καν. Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η υπεύθυνη της Επιτροπής κ. Ελένη Καλίτση, πρόκειται για μία ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα χωριό της Ινδίας όπου δεν υπάρχουν καθόλου νέες γυναίκες, εξαιτίας της πρακτικής αυτής και ακολουθεί την ιστορία πέντε αδερφών που «κινδυνεύουν» να μείνουν ανύπαντροι. Πρόκειται για μια ταινία η οποία έλαβε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η οποία όπως εξήγησε η κ. Καλίτση έρχεται να δείξει πως «σε κάθε εποχή και χώρα, ο βιασμός, η εκμετάλλευση, η εξώθηση στη πορνεία και τελικά ακόμα και η δολοφονία είναι εν τέλει μία υπόθεση πολύ οικογενειακή».

Όπως εξήγησε  η ίδια η επιλογή της ταινίας έγινε κατόπιν της πρότασης της κ. Ειρήνης Αραμπατζή, ενώ η προβολή είναι αφιερωμένη στην μνήμη της αδικοχαμένης Καρολάιν που έχασε την ζωή της από τα χέρια του συζύγου της στα Γλυκά Νερά.

Η δεύτερη προβολή θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 12 Ιουλίου και πρόκειται για την κωμωδία «Η Επίσκεψη της Μπάντας», μια Ισραηλινή ταινία, η οποία κατορθώνει να απεικονίσει ένα ολόκληρο σύμπαν πολιτισμικών και διαπροσωπικών διαφορών.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Καλίτση ήταν η συμμετοχή στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών και περιγράφει την ιστορία μιας Αιγυπτιακής μπάντας η οποία φτάνει στο Ισραήλ για να λάβει μέρος σε μια τελετή. Εκεί όμως δεν την περιμένει κανένας, δεν υπάρχει μια επιγραφή στα αραβικά, παρότι ο μισός πληθυσμός είναι αραβόφωνος και χάνετε στην έρημο όπου έχει όμως την τύχη να ανταμώσει με το ίδιο χαμένους και ξεχασμένους Ισραηλίτες, όπου «αμφότεροι θα ανακαλύψουν ότι τίποτα δεν τους χωρίζει αντίθετα η ενιαία κουλτούρα, οι σχεδόν ενιαίες παραδόσεις  και συνήθειες αλλά πάνω από όλα η τρυφερότητα και ανάγκη για επικοινωνία τους ενώνει». «Νομίζω ότι κάτι μας θυμίζει στην ακριτική περιοχή που ζούμε που έχουμε όλοι διαφορετικά ήθη, διαφορετικά έθιμα και θρησκεία ωστόσο έχουμε και κοινές εμπειρίες και θύμησης» επεσήμανε η ίδια.

Συνέχεια τον Σεπτέμβριο

Το σύνολο των προβολών είναι ανοιχτές για το κοινό και θα πραγματοποιηθούν στο Στέκι της ΝΕ Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις επόμενες δράσεις της Επιτροπής Πολιτισμού η κ.Καλίτση εξήγησε πως η συνέχεια θα δοθεί από Σεπτέμβριο για να επισημάνει πως θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον Πολιτισμό «όπως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Συνδιάσκεψη έθεσε τον κοινό στόχο της νίκης στις επόμενες εκλογές, προτάσσοντας την παιδεία και τον πολιτισμό ως κομβικά σημεία». Άλλωστε όπως εξήγησε «για την αριστερά η έννοια του πολιτισμού υπερβαίνει κατά πολύ το πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς και της υψηλής τέχνης. Για μας ο πολιτισμός καταπολεμά ανισότητες, διακρίσεις, ρατσισμό, σεξισμό, φοβία  και συμβάλλει φυσικά στην δημιουργία πολιτών με δημοκρατικό ύφος που φυσικά είναι και μεγάλος αντίπαλος του νεοφιλελευθερισμού».

Κλείνοντας η ίδια απηύθυνε τις ευχαριστίες της στα μέλη της ομάδας Πολιτισμού που όπως τόνισε συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, αναφερόμενη ονομαστικά στους κ.κ.Ειρήνη Αραμπατζή, Δημήτρη Δημητριάδη, Μαριάννα Κηπουρού, Κούλα Κιόρογλου και Κική Πανέρη, απευθύνοντας και πρόσκληση συμμετοχής σε όποιον ενδιαφέρεται και επιθυμεί να ενταχθεί στην «μεγάλη παρέα μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.