Πρεμιερα για την 24η εκθεση Αλεξανδρουπολης

Γιάννης Βαταμίδης, εκπρόσωπος βιβλιοπωλών Αλεξανδρούπολης «Αποφασίσαμε να καταδείξουμε ότι στηρίζουμε έμπρακτα το θεσμό κι όχι μόνο εμπορικά, βλέποντας το βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό»

Κόντρα στους δύσκολους καιρούς, η έκθεση βιβλίου της Αλεξανδρούπολης, από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς στη Θράκη, ανανεώνει και φέτος το ραντεβού της με το βιβλιόφιλο κοινό, στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης. Η 24η διοργάνωση, ξεκινά απόψε και θα διαρκέσει έως τις 2 Αυγούστου, εμπλουτίζεται από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων ενώ διοργανώνεται από τους βιβλιοπώλες της Αλεξανδρούπολης, την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και τελεί από την αιγίδα του τοπικού Δήμου.

Το ζήτημα της διοργάνωσης, εν τω μέσω μιας δύσκολης κοινωνικά και οικονομικά συγκυρίας, απασχόλησε  τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία της πόλης, όπως ανέφερε στον «Πτθ» ο εκπρόσωπος των βιβλιοπωλών κ. Γιάννης Βαταμίδης, για να αποφασίσουν τελικά κατά πλειοψηφία, υπέρ της πραγματοποίησης της και φέτος. «Αποφασίσαμε έστω κι αν δεν υπάρξει κάποιο αντίκρισμα για εμάς, γιατί σίγουρα προς τα εκεί οδεύουμε, να καταδείξουμε ότι στηρίζουμε έμπρακτα το θεσμό κι όχι μόνο εμπορικά, βλέποντας το βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό», σημειώνει. Ο ίδιος προσθέτει, πως μέσω της συμμετοχής τους οι τοπικοί βιβλιοπώλες επιδιώκουν να θέσουν ένα λιθαράκι στη φιλαναγνωσία στη χώρα αλλά και στην περιοχή του Έβρου.

Χιλιάδες τίτλοι και συγγραφείς περιμένουν τους επισκέπτες στα περίπτερα της φετινής έκθεσης, που θα λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα. Ο κ. Βαταμίδης σημειώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την διοργάνωση από το κοινό, που αναδεικνύεται  κάθε χρόνο και με την μεγάλη επισκεψιμότητα που καταγράφεται το διάστημα διεξαγωγής της.
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τιμητικές βραδιές  για συγγραφείς, βιβλιοπαρουσιάσεις, δωρεάν εργαστήρια ζωγραφικής από την ΕΠΟΦΕ. Σε συνεργασία με τον σύλλογο αστρονομίας Θράκης προγραμματίστηκε εκδήλωση παρατήρησης άστρων και πλανητών η οποία συμπίπτει με την πανσέληνο και αναμένεται να αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για τους επισκέπτες. Θα λειτουργήσει επίσης εργαστήρι για παιδιά, με την συνδρομή της κοινωνικής οργάνωσης «Άρσις», στη διάρκεια του οποίου, θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν παραστάσεις και ήρωες από την «Τενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου.
 

«Το βιβλίο σε δεύτερη μοίρα»

Η αυξημένη κίνηση στους πάγκους της έκθεσης βιβλίου, είναι αντιστρόφως ανάλογη της αγοραστικής κίνησης στα βιβλιοπωλεία, όπως διαπιστώνει ο κ. Βαταμίδης, τονίζοντας ότι το βιβλίο βρίσκεται πλέον «σε δεύτερη μοίρα στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων», με την οικονομική ύφεση να κατευθύνει τους πολίτες σχεδόν αποκλειστικά σε αγορές πρώτης ανάγκης.
Ο ίδιος επισημαίνει πως η κατάργηση του νόμου για την ενιαία τιμή βιβλίου, με βάση τις επιταγές του ΟΟΣΑ  «ήταν ήταν ένα χτύπημα για τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία κι αλλάζει άρδην το τοπίο στο χώρο του βιβλίου». Παράλληλα, σχολιάζει ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα βιβλία από το 6,5% στο 6%, δεν επηρεάζει ουσιαστικά τις τιμές, αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι για ένα βιβλίο των 15 ευρώ, η διαφορά που συνεπάγεται φτάνει μόλις το 1 λεπτό του ευρώ. Με τους επαγγελματίες να επιβαρύνονται από την άλλη, για να προσαρμοστούν στις αλλαγές, μεταφέροντας τις ταμειακές μηχανές τους σε ειδικευμένα καταστήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.