Πραγματοποιηθηκε η πρωτη παρουσιαση του «Οσα ηθελα να πω» της Εφης Γουντουδακη 

Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής με ομιλήτριες τις κ.κ. Βασιλική Θεολόγη και Άννα Μακρίδου και την συμμετοχή εθελοντών του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού “exagono”

Από την Κομοτηνή ξεκίνησε το «ταξίδι» του το βιβλίο της κοινωνικής λειτουργού και συγγραφέα κ.Έφης Γουντουδάκη με τίτλο «Όσα ήθελα να πω» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή, το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία των Εκδόσεων «Πηγή», του βιβλιοχαρτοπωλείου «Δημοκρίτειο», της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αλλά και το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Κομοτηνής “exagono”, εθελοντές του οποίου και συγκεκριμένα οι Δέσποινα Βλάχου, Γιώργος Δούμτσης και Μαρία Σιναπίδου, ανέλαβαν και την ανάγνωση αποσπασμάτων αυτού.

Για το βιβλίο μίλησαν καταθέτοντας τις δικές τους «αναγνώσεις» οι Δρ. Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Βασιλική Θεολόγη καθώς και η πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής και ψυχολόγος κ. Άννα Μακρίδου.

Η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της

Ένα «μονοπάτι» προς έναν πιο ασφαλή κόσμο

Ξεκινώντας από την κ.Μακρίδου, η οποία αφού μίλησε για το έργο της ΧΕΝ, έκανε λόγο για ένα βιβλίο μέσα από τα «μονοπάτια» του οποίου η συγγραφές επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει σε δύσκολα θέματα, όπως η έμφυλη βία, η παιδική κακοποίηση, η συναισθηματική χειραγώγηση και η εργασιακή βία,  με μοναδική οπτική και φωνή δημιουργώντας ένα «μονοπάτι προς έναν ασφαλή κόσμο».

Όπως εξήγησε η ίδια οι ιστορίες της κ.Γουντουδάκη αποτελούν πηγή προβληματισμού αλλά και έμπνευσης, οραματισμού και δράσης, πλήρως σύμφωνα με την λογική της ΧΕΝ η οποία ως γυναικεία εθελοντική οργάνωση πιστεύει ότι «οι γυναίκες μέσα από την φωνή και την δράση τους μπορούν να είναι φορείς θετικών αλλαγών εντός των κοινοτήτων τους».

«Μέσα από το βιβλίο της η συγγραφές κάνει ορατά δύσκολα ζητήματα και ενδυναμώνει τις αντιστάσεις απέναντι σε περιστατικά κάθε είδους βίας, μοναξιάς, πένθους κ.ο.κ.  όχι μόνο σε συναδέλφους αλλά για κάθε αναγνώστη» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «συμβάλλει επίσης στην πρόληψη, προωθεί την υποστήριξη και βοηθάει στην αλλαγή αντιλήψεων για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας,  όπως θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας». Με στόχο όπως τόνισε καταλήγοντας τη δημιουργία των μονοπατιών του μέλλοντος, μέσα στα οποία θα ανθίσει η ελπίδα και η δύναμη.

Κατάδυση στην ψυχή, ανάδυση στην γνώση

«Στην πρώτη της συγγραφική προσπάθεια η Έφη Γουντουδάκη επιχειρεί μια κατάδυση στην ψυχή και μια ανάδυση στην γνώση» επεσήμανε κατά την εισήγησή της η κ. Βασιλική Θεολόγη, εμφανώς συγκινημένη καθώς την δένει μακροχρόνια στενή σχέση με την συγγραφέα.

«Η Έφη Γουντουδάκη μας παίρνει από το χέρι και μας συστήνει σταθμούς ζωής, που δεν είδαμε, δεν θα θέλαμε να δούμε και δεν βλέπουμε μόνοι μας, διότι δεν αναγνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους» ανέφερε για να τονίσει πως «με το μοναδικό της χάρισμα, της ενσυναίσθησης και της ευγένειας που διακρίνει έναν επαγγελματία του πεδίου της, μας γνωρίζει το πρόβλημα με μια βιωματική ιστορία, μας εξηγεί τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του και τέλος μας θωρακίζει με προτάσεις και τρόπους για την αντιμετώπισή του».

Η κ. Θεολόγη ως εγκληματολόγος αναφέρθηκε και στην συμβολή της επιστήμης της τόσο στην πρόληψη περιστατικών βίας όσο και στην αντιμετώπιση των επιβλαβών και τραυματικών συνεπειών της θυματοποίησης, για να σημειώσει επανερχόμενη στην συγγραφέα, πως μέσα από τον στρωτό και περιγραφικό λόγο καθώς και την άμεση γλώσσα που χρησιμοποιεί «επιθυμεί να γνωρίζουμε πως να σταθούμε σε κάθε αναμέτρηση μας με τη ζωή».

«Η Έφη Γουντουδάκη ανήκει σε ένα σπάνιο είδος συγγραφέων της κατηγορίας της, που επιλέγουν να λειτουργούν με ανιδιοτέλεια και αγάπη, υπενθυμίζοντας μας τη φράση του Στρατή Μυριβήλη ότι η αγάπη για τον συνάνθρωπο – αναγνώστη είναι προσφορά και όχι κατοχή» κατέληξε.

Η συγγραφέας με τους εθελοντές του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού “Exagono” Δέσποινα Βλάχου, Γιώργος Δούμτσης και Μαρία Σιναπίδου οι οποίοι ανέγνωσαν αποσπάσματα του βιβλίου

Αν δε ανοίξουν στόματα δεν θα «σπάσει» ο φαύλος κύκλος

Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των αναγνωστών για σημαντικά και «δύσκολα» ζητήματα της ζωής, τα οποία μας αφορούν και με τα οποία ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι και επί των οποίων καλούμαστε να «πάρουμε θέση» αποτελούν τους βασικούς στόχους που επιδιώκει να επιτύχει μέσα από το βιβλίο αυτό εξήγησε με την σειρά της η συγγραφέας, για να τονίσει πως εν αντιθέσει με την δημοφιλέστερη άποψη που λέει ότι ζητήματα που αφορούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές αφορούν περισσότερο τους ανθρώπους που έχουν κακοποιηθεί, «μόλις αρχίσεις να μιλάς με ανθρώπους που έχουν υποστεί κάθε μορφής βία ή παρενόχληση, καταλαβαίνεις ότι είναι κάτι που έχει συμβεί σε πολλούς ανθρώπους που γνωρίζεις και άρα μας επηρεάζει όλους».

«Όλοι ξέρουμε κάποιο θύμα, ή ίσως να υπήρξαμε και εμείς θύματα και να μην τολμήσαμε ποτέ για μιλήσουμε γι’ αυτό» πρόσθεσε για να τονίσει πως «αν δεν ανοίξουν στόματα, αν τα θύματα δεν καταγγείλουν τη βία, αν εμείς που είμαστε γύρω τους, δίπλα τους, δεν τους παροτρύνουμε να μιλήσουν, αν δεν ενεργοποιηθούμε ως πολίτες απέναντι σε αυτά τα εγκλήματα, δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο».

Η κ. Γουντουδάκη περιέγραψε την έναρξη της συγγραφικής της δραστηριότητας, το έναυσμα της εκκίνησης αλλά και τους στόχους της, μεταξύ των οποίων είναι και το μήνυμα προς τους νεότερους συναδέλφους της πως «τα λάθη, οι αδυναμίες μας και οι δυσκολίες που καταφέρνουμε να ξεπερνάμε, συνθέτουν τελικά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία διαμορφώνουν την επαγγελματική μας ταυτότητα και μας επιτρέπουν να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους που ζητούν την βοήθειά μας με μεγαλύτερη ανθρωπιά, κατανόηση και σεβασμό».

Να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντιδήμαρχος Παιδείας και δια βίου μάθησης κ. Γιάννης Κυριαζής, η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου αλλά και η κ.Λουίζα Σαλτσίδου, υπεύθυνη του “exagono” η οποία στην σύντομη παρέμβασή της αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ίδρυσης ομάδας ευαισθητοποίησης απέναντι σε κάθε μορφή βίας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν δρομολογηθεί τρεις κύκλοι συζητήσεων για την παιδική κακοποίηση, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση καθώς και την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.