«Ποσα αυτονοητα μας πηρε αυτη η χρονια (και η προηγουμενη)»

Βόλτα με τα τραγούδια της “Covid” εποχής στο “backround”

Όσο το φετινό θέρος μας αποχαιρετούσε, αφήνοντάς μας ελάχιστες ακόμη ανάσες δίχως μάσκες, προτού η «περίοδος χάριτος» αγγίξει την ημερομηνία λήξης συλλέξαμε μία σειρά τραγουδιών, που περιγράφουν μελωδικά τα «όσα τραβάμε και δεν τα μαρτυράμε». 

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 έγραφε το ημερολόγιο, όταν το πρώτο lockdown έκανε την παρθενική του εμφάνιση στη χώρα μας κάνοντας πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόρδα και τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Μαζί τους ήρθαν σύσσωμες οι παραινέσεις για περιορισμό εντός των τετραγωνικών μέτρων των σπιτικών μας, με τη συνοδεία ποικίλων hashtag όπως #menoumespiti, #stayhome, #karantinata κι άλλων παρεμφερών διέσεων. 

«Θα κάτσω σπίτι, θα αράξω σπίτι. Λοιπόν απόψε δεν πρόκειται να βγω»

Μετά από μόλις δύο μέρες εγκλεισμού, το «Θα κάτσω σπίτι» του Λουκιανού Κηλαηδόνη έμελλε να ανοίξει την αυλαία και να αποτελέσει δικαίως το soundtrack της «Covid-19 Εποχής». Η Βιολέτα Ίκαρη και η Τζώρτζια Κεφαλά, η Μαρία Κηλαηδόνη και ο Χρήστος Μάστορας, ο Πάνος Μουζουράκης και ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Μαρίζα Ρίζου, ένωσαν τις φωνές τους και τα τραβηγμένα από το σπίτι βιντεάκια τους και τραγούδησαν ξανά, μετά από τρεις δεκαετίες και κάτι, το ρυθμικό και προφητικό, θα έλεγε κανείς, τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη! 

«Ποιος είδε άνοιξη καιρό σοκάκια ερημωμένα με παραθύρια σφαλιχτά κι αυλές δίχως βεγγέρα»

Και κάπου εκεί, στα τέλη του Μάρτη, όσο οι περισσότεροι από εμάς ξεκινήσαμε το περπάτημα ανά δυάδες σε πόλεις και χωριά, σε κάμπους και βουνά βιώνοντας την άνοιξη, όπως ποτέ άλλοτε, οχτώ φωνές από την Κρήτη τραγούδησαν γι’ αυτήν την πιο περίεργη άνοιξη, που όσο άνθιζε τόσο πιο αβάσταχτη γινόταν. 

Κι αφού το Πάσχα, που δεν ήρθε, πέρασε κι αυτό κι η άνοιξη που φτιάξαμε τελείωσε κι εκείνη, ο καιρός περνούσε και στο πέρας του έφερε το καλοκαίρι. Οι μάσκες θαλάσσης έγιναν ξάφνου υφασμάτινες κι από εποχιακές έγιναν παντός καιρού, περιοχές «άνοιγαν κι έκλειναν», η πληρότητα σ’ αεροπλάνα και βαπόρια μεταβαλλόταν συνεχώς και η Χαλκιδική, που σαν αυτή δεν έχει, έγινε η καρδιά του Covid-19. Έτσι λοιπόν, το «Θα κάτσω σπίτι»,  που αναφέραμε στην αρχή και που είχε για λίγο ξεθωριάσει, άρχισε ξανά να ακούγεται στο backround, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, εκείνου που υπήρχε πίσω από το «όνειρο θερινής νυκτός», από το οποίο ξυπνήσαμε κάπως απότομα! 

«Έχω λαλήσει»

Το καθολικό lockdown ήρθε και πάλι το Νοέμβριο του 2020 και ένα μήνα μετά, ο Δημήτρης Μυστακίδης τραγούδησε αυτό που θέλαμε όλοι να φωνάξουμε από καιρό! Ένα «γέννημα θρέμμα καραντίνας» τραγούδι, που αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ψυχική μας κατάσταση όσο συνεχίζαμε να πρωταγωνιστούμε, χαμένοι στο χωροχρόνο, σε μια φοβερή και τρομερή ταινία επιστημονικής φαντασίας. 

«Ένα φιλί ψηφιακό πάλι σου στέλνω…»

Κι όσο ο καιρός περνούσε και το καθεστώς της καραντίνας παγιώθηκε, τόσο τα συναισθήματα μας πνίγονταν το ένα μετά το άλλο σε μια καθημερινότητα που αναγκαστικά καθήλωνε τη ζωή μας σε μια μακρόσυρτη παύση. Οι απλές συνήθειες, που διόλου δεν τις υπολογίζαμε υπό κανονικές συνθήκες χάθηκαν σχεδόν, παίρνοντας μαζί τους την σωματική επαφή, τη γλύκα που προσφέρει ένα φιλί και τη ζεστασιά μιας αγκαλιάς μεταξύ φίλων, συγγενών, ερωτευμένων ή και απλών γνωστών και φέρνοντας την ψηφιακή και απατηλή αντικατάστασή τους. Τότε λοιπόν ήταν που ο Παντελής Κυραμαργιός τραγούδησε μέσα από το κομμάτι «Έρωτας σε καραντίνα», πόσα αυτονόητα μας πήρε αυτή η χρονιά. 

Κι αφού κάναμε μια γρήγορη αναδρομή στην ζόρικη εποχή που πέρασε κι ενώ ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε για μία ακόμα δύσκολη αναμέτρηση με τον άσπλαχνο ιό που βρέθηκε στο διάβα μας, θα κλείσουμε με μια ευχάριστη νότα και ένα ακόμη τραγούδι – καρπό της «Covid-19 Εποχής»!  

«Έξω καρδιά και θα γλεντήσουμε ξανά σαν τα παλιά τα χρόνια»  ερμηνεύει η Σεμέλη Παπαβασιλείου με την Πύρινη Λαίλαπα κι εμείς ευχόμαστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα ν’ ανταμώσουμε ξανά όλοι μαζί χωρίς μάσκες, αποστάσεις και αυτοδιαγνωστικά τεστ στα πιο αγαπημένα μας στέκια! 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.