Πως ενας οθωμανικος στρατωνας εγινε ενας συγχρονος χωρος γνωσης

Τι χαμπέρια από την Πόλη;

Πάνω από την ιστορική χερσόνησο, στο μυχό του Κεράτιου Κόλπου, απλώνεται η ιστορική γειτονιά του Eyüp. Εδώ υπάρχει ο πιο ιερός χώρος για τους μουσουλμάνους, το μεγάλο τζαμί του Eyüpsultan,  όπου συρρέουν πιστοί για προσκύνημα στον τάφο του ιερού αυτού προσώπου. Σ’ αυτήν την περιοχή βρίσκονται και οι στρατώνες του Rami.

Οι παλαιοί στρατώνες του Rami, ξεκίνησαν να κατασκευάζονται επί Μαχμούτ του Β’ και στέγασαν το στράτευμα που εξεστράτευσε στην Ρωμυλία, μετά τη διάλυση των Γενίτσαρων. Ο χώρος λειτούργησε ως στρατώνας μέχρι το 1971 που παραδόθηκε άδειος κι έτοιμος προς χρήση στο Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια που άρχισαν τα έργα ανάπλασης, τα κτίρια κι ο περιβάλλον χώρος ετοιμάστηκαν και παραδόθηκαν ξανά στο κοινό.

Οι στρατώνες του Rami μετατράπηκαν στην 3η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο. Ένα εντυπωσιακό κτίριο, που ξεκίνησε να επισκευάζεται από το 2014 και πριν από ένα χρόνο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό αποτελεί ένα κόσμημα αλλά και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρη την Πόλη.

Σε μία έκταση 110.000 τ.μ. κτίρια οθωμανικής αρχιτεκτονικής με λιτή, μόνο με την άκρως απαραίτητη διακόσμηση σε απόλυτα γήινα χρώματα του φυσικού ξύλου, του τούβλου και της πέτρας, με μικρά παράθυρα και υψηλά ταβάνια σχηματίζουν ένα κλειστό τετράγωνο με εσωτερική αυλή.   

Στους ανοιχτούς χώρους έχουν διαμορφωθεί κήποι και παρτέρια με χωμάτινους ή πλακόστρωτους διαδρόμους, ιδανικοί για μικρούς περιπάτους. Ενώ ανάμεσα σε δέντρα και λιμνούλες καφέ και μικρά σταντ έτοιμου φαγητού προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης. Βέβαια δεν λείπουν και τα διάσπαρτα έργα σύγχρονης τέχνης, γλυπτικής στους εξωτερικούς χώρους και εικαστικά στους εσωτερικούς.

Η κεντρική βιβλιοθήκη είναι οργανωμένη με το δεκαδικό σύστημα  ταξινόμησης Dewey. Υπάρχουν βέβαια τμήματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες από βρεφική, νηπιακή, νέων μέχρι ενηλίκων καθώς και θεματικές. Η 24ωρη λειτουργία του αναγνωστηρίου, που στις ώρες αιχμής δύσκολα βρίσκει κανείς κενή θέση, συγκεντρώνει ήδη πολύ κόσμο, νέους/ες, προφανώς μαθητές και κυρίως φοιτητές που είτε μόνοι είτε σε ομάδες ετοιμάζουν τις εργασίες τους πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα και καταγράφοντας τα στοιχεία που συγκεντρώνουν σε έναν χώρο που ευνοεί τη μελέτη και την πνευματική δημιουργία. Εντυπωσιακή είναι και η προσέλευση οικογενειών με μικρά παιδιά κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Παντού, σε όλους τους διαδρόμους αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν παγκάκια και καρέκλες-πολυθρόνες, για όποιον θέλει να καθίσει, να ξεκουραστεί ή να διαβάσει το βιβλίο του. Επίσης πολύ καλή είναι και η σήμανση και η ενημέρωση για τους χώρους. Το προσωπικό φτάνει τα 400 άτομα, ευγενέστατο, έτοιμο να εξυπηρετήσει. Ησυχία και καθαριότητα παντού. Πρόσβαση σε όλους τους χώρους και ορατότητα σε κάθε αίθουσα, όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας με τους υπολογιστές, τις σημειώσεις και τα βιβλία τους επέλεξαν να εργαστούν.

Πραγματικά μετάνιωσα που δεν είχα μαζί μου το βιβλίο μου. Ο χώρος σε καλεί, σε προδιαθέτει, να μπεις σε μία αίθουσα, να καθίσεις σε μία γωνιά, και να χαθείς στις σελίδες του βιβλίου που έχεις επιλέξει. Ακόμα και ο εξωτερικός χώρος με τις μεγάλες μεταλλικές πολυθρόνες κάτω από τον λαμπερό χειμωνιάτικο ήλιο είναι μία πρόκληση-πρόσκληση για διάβασμα.

Αυτή η πρώτη επίσκεψη ήταν σίγουρα αναγνωριστική. Θα ακολουθήσουν κι άλλες που θα αξιοποιήσουν το χώρο και τις δυνατότητάς του! Και φυσικά αποτελεί πρόταση για φίλους και γνωστούς που επισκέπτονται συχνά την Πόλη και ψάχνουν για κάτι που ξεφεύγει από τα τουριστικά και τετριμμένα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.