Πολιτιστικο Ημερολογιο – Προγραμμα 2018 της ΦΕΞ

Μια απολύτως καλαίσθητη έκδοση και παραλλήλως έγκυρη και συνοπτική «εγκυκλοπαίδεια» του λαϊκού πολιτισμού στον κύκλο του χρόνου - Δια χειρός της ξανθιώτισσας λαογράφου Γαρυφαλλιάς Θεοδωρίδου

Είχαμε πρόσφατα τη χαρά να φυλλομετρήσουμε το Πολιτιστικό Ημερολόγιο – Πρόγραμμα 2018 της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης που είναι αφιερωμένο στον λαϊκό πολιτισμό και συγκεκριμένα στον κύκλο του χρόνου.
 
Το «Ημερολόγιο» περιλαμβάνει αναλυτικά τις γιορτές και τα έθιμα που εξυφαίνονται με τον χρόνο και «χρωματίζουν» τον χρόνο, ο οποίος στον λαϊκό πολιτισμό ήταν συνυφασμένος απολύτως με τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Αυτού του είδους τη σχέση μπορούμε να τη διαπιστώσουμε ακόμη στα έθιμα που αναβιώνουν και είναι συνυφασμένα την περίοδο π.χ. του χειμώνα με έθιμα και τελετές που εύχονται καλή σοδειά και ομνύουν στη γονιμότητα. Με έθιμα όπως οι  Μπαμπούγεροι, οι Κουδουνάτοι κ.ά.
 

Μικρή πρόγευση του υλικού του «Ημερολογίου» αποτελούν τα μηνιάτικα δελτία γνωστοποίησης της ΦΕΞ που μας εισάγουν στη λαϊκή ιδεολογία που «έντυσε» τον χρόνο με εκδηλώσεις και γιορτές, λαμβάνοντας υπ’ όψη της τόσο τις ανάγκες παραγωγής όσο και την παράδοση, απέναντι στις εποχές και τον χρόνο, που κληροδοτήθηκε, στο πέρασμα του χρόνου από θρησκεία σε θρησκεία, και μάλιστα με τρόπο συνολικό ως προς τη θεώρηση του κόσμου. Ο αγιασμός της Φώτων έτσι δεν αφορά μόνον σε ανθρώπους αλλά και σ’ οτιδήποτε  περιβάλλει τον άνθρωπο και τον καθιστά μέρος μόνον  του σύμπαντος, ένα απλό στοιχείο του. Αφορά έτσι και στα ζώα  ‒εργατικά:  βόδια π.χ. και  βουβάλια, τροφής: αγελάδες και πρόβατα, κατσίκες και κότες, φύλαξης: σκύλοι, συντροφιάς: γάτες κ.ά‒  στις σπορές της οικογένειας, στα δέντρα και στα φυτά, σ’ οτιδήποτε.   
 
Το υλικό αυτό, καθώς και το εκτενέστερο και εντελέστερο υλικό στο οποίο στηρίζεται το «Ημερολόγιο», «ντύνοντας» το ετήσιο πρόγραμμά του, είναι της ξανθιώτισσας  διδάκτορος του ΔΠΘ, λαογράφου και ερευνήτριας του λαϊκού πολιτισμού επί του πεδίου κ.Γαρυφαλλιάς Θεοδωρίδου, και ουσιαστικά τα κείμενά του αποτελούν προδημοσίευση του υπό έκδοση βιβλίου της με τίτλο «Λαϊκός πολιτισμός- Δώδεκα μήνες στην Ξάνθη».
 

Το «Ημερολόγιο», εξαιρετικά σχεδιασμένο από την Factory art house, είναι δομημένο κατά μήνα, ανοίγει με  τη σελίδα των εκδηλώσεων του μήνα, οι οποίες στη συνέχεια αναλύονται, και κλείνει με τα  λαογραφικά του μήνα, λαμβάνοντας υπόψη και την παράμετρο να είναι χρηστικό, αφού δίνει τη δυνατότητα να γίνει καταγραφή των επιλεγμένων εκδηλώσεων σε  σελίδα με γραμμές.
 
Είναι ολόκληρο τετράχρωμο, περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες,  και την επιμέλειά του, πλην των κειμένων που έγραψε και επιμελήθηκε η κ. Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου,  υπογράφουν οι κ.κ.: Πασχάλης Ξανθόπουλος, Βασιλική Στρώλη, Ισιδώρα Βουλκίδου και Αλέξης Ζαμίδης. 
 
Και του Χρόνου, με τα ίδια εξαιρετικά αποτελέσματα, τα απολύτως διδακτικά και για τους υπολοίπους φορείς πολιτισμού της Θράκης, τόσο ως προς την ετήσια κατάθεση του προγραμματισμού εκδηλώσεων λίγο πριν κλείσει ο προηγούμενος χρόνος ‒μοναδική περίπτωση απ’ ό,τι γνωρίζουμε στη Θράκη‒ όσο και ως προς την επιστημονική συνεισφορά με την αξιοποίηση εγκυρότατων και ταλαντούχων νέων επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στη Θράκη, όπως και η συγγραφέας του «Ημερολογίου». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.