Ποιοι ειναι οι Fanksy Punksy Creeps;

«Πάμε να δοκιμάσουμε και όπου φτάσουμε»

Με funk-punk διάθεση και κοινωνικό- πολιτικό στίχο, τρεις φοιτητές από τις Σέρρες, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα έρχονται να ταράξουν τα νερά της Κομοτηνής! Ο Γιάννης Πιπιλιός, ο Γιώργος Προδρόμου και ο Χρήστος Κοκκίνης μίλησαν στο Ράδιο Παρατηρητής και την Μαρία Τσούκη για τους “Fanksy Panksy Creeps”, τον ήχο και τις αντιλήψεις τους, τις επιρροές, τις εμπειρίες και τα όνειρα του μέλλοντος. Έλυσαν απορίες που βασάνιζαν για καιρό το μυαλό μας, ξεκινώντας από την σχετική αρχή και φθάνοντας στο σχετικά άσχετο παρόν.

Το ξεκίνημα, τα κομμάτια και οι προσωπικές επιλογές

ΠτΘ: Πώς ξεκινήσατε την πορεία σας στην μουσική;

Γ.Πρ.: Εγώ είχα σχέση με την μουσική και ιδιαίτερα με την ροκ από μικρός. Έπαιζα drums περίπου μέχρι το λύκειο. Ο Γιάννης ήταν σε μια παρόμοια κατάσταση. Στην καραντίνα, αλλά και πριν από αυτήν, πήγαινα στο σπίτι του Γιάννη, βάζαμε Red Hot Chilli Peppers στο background, αυτός έπαιζε μπάσο, εγώ τραγουδούσα και μέσα στην βαρεμάρα και την πλήξη της καραντίνας γράψαμε ένα κομμάτι, το «Μασκοφόροι όλοι». Το είδα και σκέφτηκα πως χρειάζεται ήχο κι έτσι έφτιαξα homemade drums από τηγάνια και κατσαρόλες σκεπασμένα με κουβέρτες και μαξιλάρια ώστε να βγαίνει πιο καθαρός ο ήχος και όχι «σάπιος». Μας άρεσε η φάση να τραγουδάμε κάτι δικό μας, οπότε το ανεβάσαμε στο Youtube και μετά είπαμε, πάμε να δοκιμάσουμε και όπου φτάσουμε… Τότε ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε το πρώτο μας άλμπουμ.

ΠτΘ: Πότε κυκλοφόρησε το πρώτο σας κομμάτι;

Γ.Πρ.: Το «Μασκοφόροι όλοι» κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο του 2020 στην αποπνικτικότατη κατάσταση της καραντίνας και στην συνέχεια, όταν ξεκινούσε ο δεύτερος γύρος της, το 2021, εντάχθηκε στο άλμπουμ «Μύγα μες στο γάλα».

ΠτΘ: Εσύ πότε ξεκίνησες να παίζεις τύμπανα;

Γ.Πρ.: Είπα θα ξεκινήσω μουσική και ξεκίνησα. Στην Γ’ δημοτικού μόνο τα drums είχα σκεφτεί ως επιλογή, δεν είχα τίποτε άλλο στο μυαλό μου.

ΠτΘ: Ο drummer είναι πάντα αυτός που κάθετε πίσω, που δεν φαίνεται, ο τελευταίος της μπάντας… Το είχες σκεφτεί αυτό πριν επιλέξεις τα τύμπανα;

Γ.Πρ.: Δεν με ενδιέφερε καθόλου αυτό. Το «γούσταρα» γιατί το έβλεπα ως κάτι δημιουργικό σε σχέση με τα άλλα όργανα. Ο ήχος τους ήταν ξεχωριστός, οπότε είπα θα κάνω ό,τι θέλω, δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο, κατευθείαν drums. Ωστόσο, ο drummer δεν μπορεί εύκολα να φτιάξει μια μπάντα σε αντίθεση με έναν κιθαρίστα. Διάλεξα τα drums όντας πιο μικρός και όταν δεν είχα καν (μουσικά) αυτιά.

Οι επιρροές, το όνομα, και ο ήχος

ΠτΘ: Από πού έχετε πάρει επιρροές;

Γ.Πρ.: Οι Red Hot Chilli Peppers είναι οι αγαπημένοι και των δύο. Με τον Γιάννη έχουμε κοινά ακούσματα, οπότε ταιριάξαμε σε αυτό το κομμάτι. Έτσι, όταν γράφουμε μουσική δεν έχουμε έντονες αντιπαραθέσεις πάνω στον ήχο ή στους στίχους, ώστε να διαφωνήσουμε ή να μαλώσουμε για κάτι. Κατευθείαν, ό,τι πει ο ένας θα «γουστάρει» και ο άλλος και θα το συνεχίσουμε έτσι.

Γ.Πι.: Οι επιρροές μας είναι αρκετές, αλλά από τις βασικές -εκτός από τους Red Hot Chilli Peppers που προαναφέραμε- είναι και οι Τρύπες, ο Γιάννης Αγγελάκας, τα Μωρά στη Φωτιά. Δική μου προσωπική επιρροή θεωρώ τον Flea (μπασίστας των RHCP) και ίσως να πήραμε και λίγο από The Clash και Sonic Youth.

ΠτΘ: Τι σημαίνει στην ουσία “Fanksy Panksy Creeps“;

Γ.Πι.: Το Fanksy βγαίνει από το funk (είδος μουσικής), το Panksy από την Punk (είδος μουσικής) και το Creeps νομίζω είναι αυτονόητο. Στην ουσία έχουμε εντάξει δύο είδη μουσικής στο όνομά μας.

ΠτΘ: Ποιος είναι ο ήχος σας και πού τον κατατάσσετε;

Γ.Πι.: Θα τον χαρακτήριζα πολύ ιδιαίτερο, δεν ξέρω καν πώς να προσδιορίσω το είδος. Το μπάσο ξεκινάει την μελωδία, τα drums βαράνε δυνατά, η κιθάρα κάνει τα δικά της, όπως ξέρει αρκετά καλά, και κάπως έτσι δημιουργούμε. Στην τελική το λέει και το όνομα μας πάνω κάτω. Είναι ροκ, αλλά αυτή είναι μια γενική απάντηση. Γενικά επικρατεί ένα μπέρδεμα ως προς τα είδη.

ΠτΘ: Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι από τα δικά σας;

Γ.Πι.: Δεν έχουμε αγαπημένο κομμάτι, όλα τα έχουμε σαν παιδιά μας. Όλα είναι καλά, το ένα καλύτερο απ’ το άλλο, για εμάς τουλάχιστον.

Η ιστορία πίσω από το κομμάτι

ΠτΘ: Ποια είναι η ιστορία πίσω από το κομμάτι «Ακόμη να καώ»; Τι αντιπροσωπεύει;

Γ.Πι.: Θα ξεκινήσω με μια μικρή ιστοριούλα… Κάποια στιγμή μου στέλνει μήνυμα ο Χρήστος και μου λέει γράψε κάτι aggressive για τις φωτιές. Ωραία το έχουμε, του λέω. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα το κομμάτι γράφτηκε με πολύ συναίσθημα και πολύ εκνευρισμό. Όταν κάθεσαι και βλέπεις κάθε καλοκαίρι να καίγονται δάση, βουνά, προστατευόμενα μέρη και διαθέτεις τα λεφτά σου στα περιπολικά είναι λες και το κάνεις σκόπιμα. Είναι ένα ειρωνικό κομμάτι, όπως και άλλα που έχουμε γράψει. Γενικά παίζουμε με την ειρωνεία πολύ συχνά, μας αρέσει αυτό το παιχνίδι. Το συγκεκριμένο κομμάτι, θίγει ειρωνικά το γεγονός ότι κάθε χρόνο κάπως, κάπου θα πάρει φωτιά η χώρα μας και αυτό δεν σταματάει. Ο ήχος και ο στίχος βγάζουν έναν εκνευρισμό και αυτό φαίνεται αρκετά.

Ένα περίεργο live και τα σχέδια για το μέλλον

ΠτΘ: Το πρώτο live πού έγινε;

Γ.Πι.: Το πρώτο live έγινε σε κρυφό σημείο, σε ένα μικρό χωριό. Ήταν ένα γενεθλιακό prive live και όταν ολοκληρώθηκε τρέχαμε να κρυφτούμε με τα όργανα στον ώμο.

ΠτΘ: Τι σχέδια έχετε πάνω στην μουσική για το μέλλον;

Γ.Πι.: Ξεκινήσαμε να το κάνουμε για εμάς. Μέχρι στιγμής παίζουμε και γουστάρουμε. Για το μέλλον θα δούμε, γιατί και οι τρεις βρισκόμαστε σε διαφορετικά μέρη. Ίσως βρεθούμε για κάποιο live.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.