«Πλουσιοτερη» κατα 600 αρχαια και παλαια νομισματα η ιστορια της Καβαλας

Τα νομίσματα, που δώρισε ο κ. Ζήσης Βαπορίδης στον Δήμο Καβάλας, χρονολογούνται από το 350 π.Χ. μέχρι το 700 μ.Χ.

Ο συνταξιούχος φαρμακοποιός, Ζήσης Βαπορίδης δώρισε στον Δήμο Καβάλας 600 νομίσματα, προερχόμενα από 100 νομισματοκοπεία, με τα 415 εξ αυτών σε άριστη κατάσταση, πρώτης διαλογής.

Όπως αναφέρει το kavalapost.gr, η πρώτη προσέγγιση με τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη έγινε προ ενός χρόνου περίπου και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 τριμελής επιτροπή του Δήμου Καβάλας πήγε στην κατοικία του και τα παρέλαβε, ενώ σε προγενέστερο χρόνο είχαν φωτογραφηθεί από φωτογράφο που απέστειλε ο Δήμαρχος Καβάλας.

Όπως είπε ο κ. Βαπορίδης, τα νομίσματα αυτά είναι από την προσωπική του συλλογή, όταν από το 1973 άρχισε να συλλέγει παλιά νομίσματα, ενώ κάποια από αυτά τα απέκτησε από πολύ γνωστό συλλέκτη, ο οποίος είχε αρκετά νομίσματα ξένων χωρών, όχι όμως ικανά σε αριθμό για να ολοκληρώσουν ξεχωριστή συλλογή.

Τα νομίσματα χρονολογούνται από το 350 π.Χ. μέχρι το 700 μ.Χ. Πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και τα περισσότερα σε άριστη κατάσταση. Υπάρχουν βέβαια και νομίσματα σπασμένα και πολύ φθαρμένα.

Ανάμεσα στα νομίσματα, που βρίσκονται πλέον στην κατοχή του Δήμου Καβάλας, υπάρχουν και σπάνια νομίσματα από τη Θάσο, τον Τόπειρο, την Καβάλα και την Αμφίπολη.

Φωτ.: kavalapost.gr

Αναμένεται η ανακοίνωση από πλευράς του Δήμου για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η δωρεά, αν δηλαδή καταρχάς φωτογραφηθούν για να εκτίθενται τα σημαντικότερα εξ αυτών σε μόνιμη βάση για τους επισκέπτες της πόλης, αλλά και τους καβαλιώτες ή θα εκτίθενται αυτούσια, τουλάχιστον τα σπανιότερα και αυτά που είναι σε καλή κατάσταση.

Ο ίδιος ο δωρητής εξέφρασε την επιθυμία να ξεπεραστούν σύντομα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα νομίσματα αυτά να πάρουν τη θέση, που τους αξίζει.

Πηγή: kavalapost.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.