«Πλατωνα, Απολογια Σωκρατη»

Η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη που διακρίθηκε παγκοσμίως έρχεται στην Κομοτηνή - Από την Παρασκευή 17 Μαρτίου έως και την Κυριακή 19 Μαρτίου στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής φέρνει την παράσταση της αναπαράστασης της δίκης του Σωκράτη με τίτλο «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη», στα αρχαία ελληνικά, με υπέρτιτλους στα ελληνικά. Θα δοθούν τρεις παραστάσεις. Η πρώτη την Παρασκευή 17 Μαρτίου απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές για αυτό το λόγο θα είναι πρωινή με ώρα έναρξης 10.30. Οι επόμενες δύο παραστάσεις θα δοθούν το Σάββατο και την Κυριακή 19 Μαρτίου είναι βραδινές και θα ξεκινήσουν στις 21.00.
 
Η παράσταση ξεκίνησε από πέρσι ως παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και καθήλωσε χιλιάδες θεατές, μετά από sold out παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Ρουμανία, στην Κύπρο και το Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το Διεθνές Διπλωματικό Σώμα 27 Πρεσβειών στην ιστορική Όπερα του Ανόι και έγινε παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός αναδεικνύοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα, σε ζωντανή γλώσσα πρώτη φορά ύστερα από δυόμιση χιλιάδες χρόνια.
 
Η αυθεντική αυτή αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην ίδια ακριβώς γλώσσα που μιλούσε ο Σωκράτης, κάνουν την παρακολούθηση της για τους θεατές, μια μοναδική βιωματική εμπειρία, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγματική ατμόσφαιρα εκείνης της μέρας της δίκης, κι όπου ο Σωκράτης και ο Μέλητος ενσαρκώνονται μπροστά τους ζωντανά.
 
Είναι η πρώτη φορά, που υλοποιείται η προσδοκία  να εκφέρεται η αρχαία ελληνική γλώσσα, έτσι, ώστε ν’ ακούγεται με έναν φυσικό, άμεσο και οικείο τρόπο, χωρίς χαρακτήρα πειραματισμού, αναδεικνύοντας την αδιάλειπτη ενότητα όλων των μορφών της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

Οι συντελεστές της παράστασης 

Διδασκαλία Εκφοράς κι Ερμηνείας Αρχαίου Κειμένου, Σκηνικός χώρος, Σκηνοθεσία, Μετάφραση: Δήμος Αβδελιώδης.
Μακέτες, Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου.
Σχεδιασμός, κατασκευή Κλεψύδρας: Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας, Κώστας Κοτσανάς.
Μεταγραφή στην Αγγλική γλώσσα, επιμέλεια υποτιτλισμού: Αμαλία Κοντογιάννη.
Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου
Boηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου.
Φωτογραφίες: Κορνηλία Σιδηρά, Γιώργος Χρυσοχοίδης.
Παραγωγή: «anagnorisis», Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου Κινηματογράφου.
 
Σωκράτης: Βασίλης Καραμπούλας.
Μελήτος: Γιάννης Κολόι.
 
Info
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος:10ευρώ.
Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων: 5 ευρώ.
 
Τηλ. Κρατήσεων: 25310 37770.
Προπώληση ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.