Πεθανε η «ψυχη» της Εθνικης Βιβλιοθηκης

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου έφυγε από ζωή σήμερα το πρωί έπειτα από ολιγοήμερη ασθένεια

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έπειτα από ολιγοήμερη ασθένεια, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί σε ηλικία 66 χρονών.

Ο κ. Τσιμπόγλου ήταν η «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Λειτούργησε καταλυτικά για το πέρασμά της στη νέα εποχή, στη νέα σελίδα της ιστορίας της, ενώ πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του στη διάσωση και τη διατήρηση των τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου ανέλαβε την διεύθυνση της ΕΒΕ το 2014 σε μια κρίσιμη για την ιστορία της περίοδο και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να τη μεταμορφώσει σε ένα σύγχρονο οργανισμό. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το τιτάνιο έργο της μετεγκατάστασης της στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ και έθεσε τα θεμέλια για το Εθνικό Δίκτυο Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών σε στέρεες βάσεις.

Το ζήτημα της συνεργασίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες υπήρξε κομβικό σε όλη του την επιστημονική και επαγγελματική πορεία. Αυτό το ζήτημα διερευνά η διδακτορική διατριβή του «Συνεργασία επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον. Μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας» (εκδ. Παπασωτηρίου, 2008) που αποτελεί βιβλίο αναφοράς στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα.

Ποιος ήταν ο Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 σε ένα χωριό των Φαρσάλων, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕ) και πήρε το διδακτορικό του από το τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ως υπεύθυνος Ευρωπαϊκών, διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Υπήρξε ex officio μέλος της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στο σχεδιασμό του νέου κτηρίου της βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου.

* Με πληροφορίες από avgi.gr, ethnos.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.