Περιφερεια ΑΜΘ, Ανωτερη Δραματικη Σχολη «Ιασμος» και «Οιδιπους Τυρρανος» συναντιουνται στην Κομοτηνη

Πρόβα τζενεράλε για να έρθει η Θεατρική παιδεία μέσω του «Ιάσμου» και στον τόπο μας το ανέβασμα της τραγωδίας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Με την σκηνή για τις βραδινές πρόβες να στήνεται στον υπαίθριο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Ιουλίου τα θεατρικά εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό που πραγματοποιούν συντελεστές της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος», η οποία φιλοξενείται στο Μέγαρο την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουλίου.

Το ταξίδι άλλωστε, της θεατρικής παραγωγής της κορυφαίας αρχαίας τραγωδίας του Σοφοκλή που ανεβαίνει φέτος από τα θεατρικά δρώμενα ΙΑΣΜΟΣ σε όλη την Ελλάδα, την Νέα Υόρκη και την Αυστραλία, ξεκινά από την Κομοτηνή, και όχι τυχαία, μιας και αποτελεί στόχο της Δραματικής Σχολής «Ίασμος», ο ιδρυτής του οποίου, Σταύρος Αμούτζας Δελλής, κατάγεται από τη Ροδόπη.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου λοιπόν, οι συντελεστές και επίτιμοι προσκεκλημένοι όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Ίασμος» Αλέξανδρος Κοέν και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, μαζί με τους ηθοποιούς, μύησαν τους συμμετέχοντες στον κόσμο του θεάτρου, αλλά και τον τρόπο που ανεβαίνει μια τέτοια παράσταση.

Από την Κομοτηνή ξεκινά η παράσταση

Όπως τόνισε ο κ. Κοέν, πρόκειται για ένα τριπλό ραντεβού μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Ίασμος» και της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουν την παράσταση, και αποτελεί ευτυχή συγκυρία η Δραματική σχολή να αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία: «η Θεατρική παιδεία του τόπου μας αναλαμβάνει να κάνει και δικές μας παραγωγές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για αυτό και είναι συγκινημένοι γιατί φέτος ο Οιδίπους Τύρρανος, που θα ταξιδέψει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκινά από την Κομοτηνή, ενώ παράλληλα γίνονται τα σεμινάρια αυτά, με την Μίρκα Παπακωνσταντίνου και ηθοποιούς από τον θίασο, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον ενδιαφέρεται για την τέχνη και τον πολιτισμό, να πάρει μια γεύση από την «κουζίνα» αυτού του πράγματος.

Πρόβα τζενεράλε για να έρθει η Θεατρική παιδεία μέσω του «Ιάσμου» και στην Κομοτηνή

Η Δραματική Σχολή έχει έδρα στην Αθήνα και παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, αλλά όνειρο του ιδρυτή της, σημείωσε ο κ. Κοέν, είναι να δημιουργήσει μια έδρα και στην Ροδόπη.

«Αυτή η δράση είναι μια πρόβα τζενεράλε, ώστε η θεατρική παιδεία να μην περιορίζεται σε δύο μεγάλες πόλεις, αλλά και να έρθει και στη γενέτειρά του, και είναι ένα όνειρο που μακάρι να γίνει πράξη» ανέφερε.

Ελπίδα του είναι πως τα εργαστήρια θα φέρουν κοντά τους πολύ διαφορετικό κοινό, με διαφορετική καταγωγή και ηλικία, που έρχονται γιατί αγαπούν το θέατρο τόσο ως θεατές και είναι περίεργοι για αυτό, όσο και αυτούς που ενδιαφέρονται για αυτό πιο επισταμένα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.