«Περα απο τα Συνορα» θα ταξιδεψει η Ιστορια της Θρακης

Το ντοκιμαντέρ της InSpiral «Αναμνήσεις από την Απελευθέρωση της Κομοτηνής, 14 Μαΐου 1920» προκρίθηκε στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ του Καστελόριζου

Το σημαντικότερο Ιστορικό Γεγονός της Θράκης θα παρουσιαστεί σε ένα αξιόλογο διεθνές κοινό, μέσα από το ντοκιμαντέρ της InSpiral Κοιν.Σ.Επ. «Αναμνήσεις από την Απελευθέρωση της Κομοτηνής, 14 Μαΐου 1920». Το ντοκιμαντέρ, προκρίθηκε να παρουσιαστεί στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ “Πέρα από τα Σύνορα” στο Καστελόριζο που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Ερευνών.

Την Πέμπτη, 10 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν τα 29 ντοκιμαντέρ που προκρίθηκαν μεταξύ 567 υποψήφιων, για το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ. Η επιτυχία αυτή είναι ένα πρώτο βήμα να γίνει γνωστή η τοπική ιστορία, με την χρήση οπτικοακουστικών μέσων και μυθοπλασίας σε ένα Φεστιβάλ υψηλών απαιτήσεων.

Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ έγινε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία παραγωγή που υλοποιήθηκε εθελοντικά σε συνεργασία με επαγγελματίες μέλη και μη μέλη της InSpiral Κοιν.Σ.Επ., στο πλαίσιο δράσεων ερμηνείας της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς για τουριστική χρήση.

Οι συμμετέχοντες

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο ομώνυμο αφήγημα του Λυμπέρη Τσαϊλά. Την έρευνα, τη σύλληψη της ιδέας και το σενάριο υπογράφει η Λία Κατσαρού, με την σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Νταρίδη να επισφραγίζει το επιτυχές αποτέλεσμα.  

Επίσης συμμετείχαν: Κεβόρκ Μελκονιάν, Δημήτρης Μαλούσης, Μπέλα Ιβάνοβα, Σοφία Μιχαλιτσούδη, Εύα Σαρούδη, Αθανασία Πουπουζή, Νίκος Θεοδωράκης, Κλειώ Χρισοχοΐδου, Ελισάβετ Σχοινά, Κλαίρη Τσιτινίδου, Λιζέτα Λιούρτα, Αναστασία Χαλατζόγλου, Ασσούντα Πετρίδου κ.ά.

Το Φεστιβάλ Καστελόριζου

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι). Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών,του Δήμου Μεγίστης, των Πρεσβειών της Αυστραλίας, ΗΠΑ, Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Κύπρου, Τσεχίας και Ισραήλ καθώς και της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και της ΕΡΤ.

Info

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.