«Πατριδα αφησα… πατριδα βρηκα» (+Gallery)

Στιγμές συγκίνησης και περηφάνιας στη μουσικοχορευτική παράσταση του ΜΟΚ

Μια αναδρομή στα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των προγόνων τους, από τις πατρίδες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, έκαναν τα μέλη του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, μέσα από τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι, που έλαβαν χώρα στη μουσικοχορευτική παράσταση «Πατρίδα άφησα… πατρίδα βρήκα» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, το βράδυ της Κυριακής, στο πλαίσιο των φετινών Ελευθερίων.

Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, με τη συνεργασία του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης» και του Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος», ξεδίπλωσε μπροστά στα μάτια των θεατών, που γέμισαν το Μέγαρο Μουσικής, την ιστορία του τόπου μας, σε μία παράσταση αφιερωμένη στη μετανάστευση, την προσφυγιά και την ξενιτιά, που γνώρισαν οι προγονοί μας.

Στιγμές συγκίνησης και αναπόλησης για τους παλαιότερους και στιγμές περηφάνιας για τους νεότερους, που είδαν να αναβιώνουν μπροστά τους στιγμές και εικόνες για τις οποίες έχουν ακούσει στις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων τους.

Μέσα από τη χορευτική «αφήγηση» των χορευτικών τμημάτων του Ομίλου, των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος» και της παιδικής χορωδίας του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνη Αηδονίδη» που συμμετείχαν, υπό τους ήχους της ορχήστρας «Εβρίτικη Ζυγιά» και των μουσικών κ.κ. Κυριάκου Πετρά, Αργύρη Κόκορη, Νίκου Μπόζογλου και Τάσου Πετρόπουλου.

Στις πρώτες σειρές του Μεγάρου, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ζωή Κοσμίδου, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Ν. Ροδόπης ” Η ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ & ΤΟ ΓΑΡΣ” και προέδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης της Π.Ο.Ε κ. Χρύσα Μαυρίδου και ο πρώην πρόεδρος του ΜΟΚ Πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.