Παρουσιαστηκε στην Κομοτηνη ο «Ανελκυστηρας» της Μαριας Καμπανταη

Μια παρουσίαση σαν άλλη ομαδική διαδραστική συνεδρία ψυχοθεραπείας

Μια διαφορετική παρουσίαση, που προσομοίαζε σε μια ομαδική διαδραστική συνεδρία ψυχοθεραπείας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 2 Νοεμβρίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Ανελκυστήρας» της Δραμινής συγγραφέα και ψυχολόγου κ.Μαρίας Καμπάνταη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Αρμός».

Ένα βιβλίο στόχος του οποίου όπως εξήγησε η ίδια η συγγραφέας, προτάσσοντας τον διάλογο τόσο με τα μέλη του πάνελ όσο και με το κοινό, είναι η ανάδειξη των ψυχικών δυνάμεων του κάθε ανθρώπου που είτε ξεχνά ότι διαθέτει είτε αγνοεί.

Ένα βιβλίο ο τίτλος του οποίου όπως γνωστοποίησε η ίδια αποτελεί έμπνευση από την ιστορία μιας καρκινοπαθούς που συνάντησε η ίδια σε συμπόσιο στην Δράμα, το οποίο επιδιώκει να αποτελέσει ύμνο στο μήνυμα που λέει ότι «όταν χάνω την δύναμή μου δεν σημαίνει ότι δεν είμαι δυνατός και όταν είμαι δυνατός δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να την χάνω». Κι αυτό γιατί όπως υπογράμμισε «αυτό είναι που μας κάνει αληθινούς, το γεγονός ότι μία βρίσκουμε τη δύναμη και μια την χάνουμε».

«Ο “Ανελκυστήρας” είναι η ίδια η ζωή»

Η παρουσίαση αυτή δεν θα μπορούσε να διοργανωθεί δίχως στην συνδιοργάνωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων ν.Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» τόσο λόγο ονόματος όσο και «περιεχομένου» μιας και τρεις, αλλά και η ομότιτλη, ιστορίες του βιβλίου πραγματεύονται την μάχη με τον καρκίνο. Άλλωστε στο ακροατήριο βρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία του Συλλόγου, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κ. Ευγενία Σαραφίδου, ενώ στο πάνελ συμμετείχε και η κ. Κυριακή Μερτζιανίδου, εκπροσωπώντας τον σύλλογο.

Όπως εξήγησε άλλωστε η κ. Μερτζιανίδου στην τοποθέτησή της πρόκειται για ένα βιβλίο  που καταφέρνει να κερδίσει την ταύτιση του αναγνώστη με τους ήρωες της συγγραφέως, η οποία μέσα από μία συναρπαστική αφήγηση, καταφέρνει στο τέλος να αφήσει και το δικό της επιστημονικό αποτύπωμα.

«Ο “ανελκυστήρας” είναι η ίδια η ζωή» επεσήμανε άλλωστε χαρακτηριστικά επεξηγώντας πως «άλλοτε μας ανεβάζει, άλλοτε μας κατεβάζει απότομα». «Το βιβλίο μας δίνει την δυνατότητα να κατανοήσουμε ό,τι μας συμβαίνει σε διάφορες φάσεις της ζωής μας, να του δώσουμε όνομα, να εξηγήσουμε συμπεριφορές με βάση τα βιώματα αλλά και να αναζητήσουμε λύσεις ή να ζητήσουμε βοήθεια» σημείωσε για να συμπληρώσει πως επίσης επιδιώκει «να δοκιμάσουμε να απαλλαχτούμε από τα βαρίδια και τους φόβους που μας κρατούν πίσω για να γευτούμε ολοκληρωτικά τη ζωή».

Των εισηγήσεων ακολούθησε εκτενής διάλογος, μεταξύ των παρευρισκομένων και των συμμετεχόντων στο πάνελ μεταξύ των οποίων και η δημοσιογράφος κ. Νατάσσα Βαφειάδου που συντόνισε, δίνοντας μια διαφορετική χροιά και κυρίως ζωντάνια στην όλη παρουσίαση.

Να σημειωθεί πως η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνή, την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν δράσει» και το Βιβλιοχαρτοπωλείο «Δημοκρίτειο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.