Παρουσιαση του βιβλιου της Βασιλικης Κραββα, «Καταναλωνοντας τον πολιτισμο: Διαδρομες καταναλωσης, ιστοριες τροφης και στερησης»

Την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει», το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο και οι Εκδόσεις Πατάκη θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Κράββα, «Καταναλώνοντας τον πολιτισμό: Διαδρομές κατανάλωσης, ιστορίες τροφής και στέρησης». Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023  και ώρα 18.00π.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Μανόλης Βαρβούνης, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ

Νάντια Μαχά, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ

Ελένη Χατζή, εκπαιδευτικός

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Πόλυ Λακάκη, εκπαιδευτικός

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγος

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η κατανάλωση περιλαμβάνει τις διαδικασίες εκείνες κατά τις οποίες τα άτομα δημιουργούν, διαπραγματεύονται, αφομοιώνουν ή απορρίπτουν τις εκάστοτε πολιτισμικές συνθήκες. Καταναλώνω τον πολιτισμό, με απλά λόγια, σημαίνει ψωνίζω, επισκέπτομαι μουσεία, συμμετέχω σε πολιτιστικά δρώμενα, ταξιδεύω, σπουδάζω, εργάζομαι, παρακολουθώ τηλεόραση, μαγειρεύω, τρώω, συνάπτω διαπροσωπικές σχέσεις και -γιατί όχι;- ερωτεύομαι. Ο κατάλογος είναι εξαιρετικά μακρύς -μάλλον ανεξάντλητος- αφού πάνω κάτω αφορά κάθε διαδικασία στην οποία καλείται να εμπλακεί το άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι ότι ο πολιτισμός καθίσταται κατανοητός μόνο μέσα από την απαρτίωση, και εν τέλει κατανάλωσή του, ακριβώς γιατί ως έννοια εμπεριέχει την ουσία της σχεσιακότητας. Ο λόγος λοιπόν περί κατανάλωσης είναι στην ουσία του λόγος πολιτισμικός, εφόσον μέσα από αυτόν αποκαλύπτονται οι πολιτισμικοί κώδικες, τα όρια, τα περιθώρια, οι αποκλεισμοί αλλά και οι πολιτισμικές συνάφειες και συναρτήσεις. Καταναλώνω σημαίνει συναινώ, συμμορφώνομαι, αντιδρώ, ανθίσταμαι, απορρίπτω. Η κατανάλωση μπορεί να αναγνωσθεί ως στάση και επιλογή, η οποία απαντά σε πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές σχέσεις και εξαρτήσεις. Συνιστά επομένως μια φορτισμένη πολιτισμικά πρακτική και δράση που κινητοποιεί συναισθήματα όπως ο φόβος, η επιθυμία, η απέχθεια ή η αγαλλίαση. Κάπως έτσι, επιχειρείται να συνομιλήσει η έννοια της κατανάλωσης με τις πολλαπλές αναγνώσεις του πολιτισμού. Κυρίως όμως γίνεται μια απόπειρα να προβληματοποιηθούν τα όρια και τα περιθώρια του ατομικού και συλλογικού εαυτού. Μήπως αυτό δεν αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπολογίας;

Η συγγραφέας

Η Βασιλική Κράββα σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Kάλιαρι της Σαρδηνίας και ακολούθησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Goldsmiths College, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου δίδαξε ως part-time lecturer. Στη συνέχεια δίδαξε στο Τμήμα Ι.Α.Κ.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Αλεξάνδρειο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, στο ΤΕΙ Ηπείρου καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα CENTROPA που ασχολείται με την προφορική ιστορία των Εβραίων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια ενώ οι μέχρι τώρα δημοσιευμένες μελέτες της άπτονται των εξής θεμάτων: η τροφή και η διατροφή ως «αποθήκες» παρελθοντικού υλικού, η πείνα και η στέρηση, οι καταναλωτικές πρακτικές, οι διατροφικές κληρονομιές, η σημασία των ιστοριών ζωής ως μεθοδολογικών και ερμηνευτικών εργαλείων κ.ά. Το 2010 το βιβλίο της που εκκινεί από τη διδακτορική της διατριβή και έχει τίτλο Tell me what you eat and I’ll tell you if you are Jewish: Food and discourses of identity εκδόθηκε στα αγγλικά από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο VDM Verlag. Έχει επιμεληθεί άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά ενώ από το 2011 διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.