Παρουσιαση του μυθιστορηματος της Γιασεμιν Οζεκ «Δεσποινα, ματια μου»

Το Σάββατο 4 Μαρτίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την Κοιν.Σ.Επ Κομοτηνή εν Δράσει, τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης  και τις εκδόσεις Πατάκη προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Γιασεμίν Οζέκ «Δέσποινα, μάτια μου».

Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει η κ. Ρένα Σαμαρά-Μάινα,  Φιλόλογος-υπεύθυνη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023  και ώρα 18:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ενώ η μικρασιατική εκστρατεία εξελίσσεται, ο επτάχρονος Εμίν Αλί ζει υπέροχα παιδικά χρόνια σε ένα παραθαλάσσιο χωριό ενός ελληνικού νησιού απέναντι από τα τουρκικά παράλια. Μουσουλμάνος, παιδί μεικτής οικογένειας, με Ελληνίδα μητέρα και Τούρκο πατέρα, νιώθει για πρώτη φορά το σκίρτημα της αγάπης για την Ελληνίδα γειτονοπούλα του, τη Δέσποινα. Η ζωή του θα ανατραπεί ξαφνικά με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την καταστροφή του 1922. Ο Εμίν Αλί θα ξεκινήσει μια καινούρια ζωή με την οικογένειά του στο Αϊβαλί, όπου φτάνουν ξένοι ανάμεσα σε ξένους, χωρίς ποτέ να ξεχνά την Ελλάδα και τη Δέσποινα. Η μητέρα του Ελευθερία, αν και χριστιανή, για να μην κινδυνεύσει να χάσει την οικογένειά της, φορά παντού τη μαντίλα, ενώ ταυτόχρονα δίνει τον δικό της αγώνα για να κερδίσει την ελευθερία της, δίνοντας έτσι και υπόσταση στο όνομά της. Ο πατέρας του Χουσνού θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει την οικογένειά του ενωμένη, με τη θλίψη και τη νοσταλγία χαραγμένες όμως στα βάθη της ψυχής του.

Το “Δέσποινα, μάτια μου” είναι ένα μυθιστόρημα για μια τραυματική ιστορική στιγμή, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, που βιώνει όλες τις πτυχές της ανταλλαγής, του ξεριζωμού, του αβάσταχτου αποχωρισμού: αγάπη, φόβο, μίσος, λαχτάρα, προβλήματα ταυτότητας.

Η συγγραφέας

Η Γιασεμίν Οζέκ γεννήθηκε το 1980 στην Κωνσταντινούπολη και είναι εγγονή ανταλλαγέντων. Σπούδασε κινηματογράφο, τηλεόραση και ραδιόφωνο στην Academi  Istanbul. Κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρίες έγραψε το σενάριο σε τηλεοπτικές σειρές (Buyuk Surgun  Kafkasya, Tatli Intikam, κ.ά.) ενώ το τελευταίο της μυθιστόρημα είναι το «Αγγελική και ο Μεχμέτ». Πήρε το βραβείο ντοκιμαντέρ της Τουρκικής Ραδιοτηλεόρασης  για τον σεισμό στο Βαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.