Παρουσιαση των δυο προσφατων συλλογων διηγηματων του Αγγελου Ευθ. Αγγελοπουλου  «Η Κλειω φοβοταν τις γατες και αλλα αφηγηματα» και «Ο δρομος και το ρολοι – 31 αφηγηματα»

ꟷΤο Σάββατο στα Λεχαινά, την πατρίδα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, από την Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα στο Καφέ ΟΣΕ Λεχαινών

 ꟷΜε ομιλητές τον ποιητή Γιώργο Γώτη και τους συγγραφείς  Διονύσιο Κράγκαρη, Τάκη Λαϊνά και Ελένη Σκάβδη, παρουσία του συγγραφέα

Στους αναγνώστες του «Παρατηρητή της Θράκης» είναι από πολύ καιρό γνωστή η σχέση που έχουμε δημιουργήσει με την Ηλεία. Μέσω της Αλεξανδρουπολίτισσας συγγραφέα και δημοσιογράφου Ελένης Σκάβδη, πρ. διευθύντριας του «ΠτΘ», η οποία εγκαθιστάμενη στην Αμαλιάδα της Ηλείας, από κοινού με την κόρη της και επίσης συνεργάτιδά μας Νατάσα Χριστοπούλου, πάνω από είκοσι πέντε χρόνια, μας μύησαν, και εξακολουθούν να μας μυούν,  στα των γραμμάτων του ηλειακού κάμπου με συστηματική  αφοσίωση. Ένα μεγάλο εργαστήρι, από τα πλέον σημαντικά, συνεχούς επιμόρφωσης στα Ηλειακά ήταν εξάλλου η εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα» της Ηλείας που η Ελένη εξέδωσε και διηύθυνε  στην Αμαλιάδα και συντέλεσε, μέσω των λέξεων, να ήμαστε κι εμείς εκεί. Να γίνει η Ηλεία, η δική της κατ’ επιλογή νέα πατρίδα, κι εμμέσως, μέσω των λέξεων, και μια νέα δική μας.

Το «Ελεύθερο Βήμα» της Ηλείας μας σύστησε όμως και τους πνευματικούς ανθρώπους, τις προσωπικότητες των γραμμάτων της περιοχής, και όχι μόνον τους παλαιούς και κορυφαίους μεταξύ των οποίων ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος και ο Νίκος Μπελογιάννης,  αλλά και σύγχρονους συνομιλητές της Ελένης όπως ο Διονύσης Κράγκαρης, ο Άγγελος Αγγελόπουλος, ο Χρήστος Ντάντος, η Ελένη Ψυχογιού και η λαμπρή οικογένειά της, ο Ανδρέας Φουσκαρίνης, ο Δημήτρης Κανελλόπουλος κ.α. Μεταξύ άλλων και  ο λατρεμένος μας συγγραφεας Τάκης Λαϊνάς με τον οποίο στήθηκε και η πρώτη εκδοτική γέφυρα, αφού είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε στην έκδοση δυο πολύ σημαντικών, για μας ως αναγνώστες βιβλίων του, των «Γη και ύδωρ»(2017) και «Ο κάμπος ο κόσμος  El campo el mundo», μέσω των οποίων κατανοήσαμε  πόσο η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και το αφούγκρασμά της μπορεί, ακόμη και τα νεότερα χρόνια, να λειτουργήσει ως δίοδος προς την αισθητική και την τέχνη, εν ευρεία εννοία και με την πληθώρα των εκφράσεών της σε ολόκληρο τον κόσμο, με διακειμενικές αναφορές στη λογοτεχνία όπου γης.

Ακολούθησε  ως συστηματικός συνεργάτης, εδώ και οκτώ  χρόνια στην εφημερίδα «ΠτΘ», ως συγγραφέας μικροδιηγημάτων  (short stories),  ο καταγόμενος επίσης  από την πατρίδα του Ανδρέα Καρκαβίτσα και λάτρης της γραφής του  Άγγελος Ευθ. Αγγελόπουλος, του οποίου  οι δυο πρόσφατες συλλογές διηγημάτων «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» και «Ο δρόμος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» θα παρουσιαστούν το Σάββατο 19 Αυγούστου στο Καφέ ΟΣΕ Λεχαινών.

Η Πολιτιστική Ομάδα  της Ηλείας Φράγμα

Η εκδήλωση παρουσίασης γίνεται με πρωτοβουλία της «ιστορικής», για τη συνεισφορά της στον πολιτισμό και τα γράμματα,  Πολιτιστικής Ομάδας  της Ηλείας Φράγμα που «ιδρύθηκε το 1984 με έδρα τα Λεχαινά και κύριους σκοπούς τις εκδόσεις βιβλίων και περιοδικού, τη διοργάνωση πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων και τη μελέτη και ανάπτυξη του τοπικού πολιτισμού, την ενεργοποίησης και συμμετοχή των πολιτών και ιδαιίτερα της νεολαίας στην πολιτιστική κίνηση και δημιουργία.

Ιδρυτικά της μέλη είναι οι Γιώργος Γώτης, Θανάσης Κεφάλας, Διονύσης Κράγκαρης, Χρήστος Nτάντος, Π.Α. Σινόπουλος, Ανδρέας Φουσκαρίνης και Ελένη Ψυχογιού.

Η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα αποτελεί τη φυσική συνέχεια του συλλόγου «Μορφωτική Ενωση Λεχαινών ο Ανδρέας Καρκαβίτσας» που ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα τις δεκαετίες 70 και 80, αφού όλα τα μέλη του Φράγματος διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ύπαρξη, τη δράση και κυρίως στο περιοδικό “Διάλογος” και τις εκδόσεις του ”Καρκαβίτσα”».

Ποιοι είναι όμως οι «εκλεκτοί αναγνώστες» των δυο συλλογών διηγημάτων του Άγγελου Αγγελόπουλου που θα έχουμε την τύχη κι εμείς οι Θρακιώτες σε live streaming να παρακολούθήσουμε το Σάββατο που μας έρχεται, σε άμεση σύνδεση με τα Λεχαινά του αγαπημένου Ανδρέα Καρκαβίτσα;

Ο βραβευμένος ποιητής Γιώργος Γώτης

Ο Ανδραβιδιώτης Γιώργος Γώτης  ζει στην Αθήνα όπου εργάζεται ως Οδοντίατρος . ‘Εχειεκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Όρθρου βαθέος» (1988), «Φυσική ιστορία» (1991), «Κρυμμένη εικόνα» (1999), «Χρονογραφία» (2007), «Δίχως χάρτη»(2011), «Στοιχειώδη σωμάτια» (2015), «Ταξίδι στη σκιά» (2021), όλες από τις εκδόσεις Στιγμή του Αιμίλιου Καλιακάτσου. Η  «Χρονογραφία», το 2008, τιμήθηκε με το βραβείο ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω». Το 2016 τιμήθηκε με το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένη Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Ο συγγραφέας και γεωπόνος Τάκης Λαϊνάς

Ο Τάκης Ν. Λαϊνάς γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στα Λεχαινά. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και δραστηριοποιείται σήμερα στο ελεύθερο επάγγελμα. Ενεργό μέλος της ηλειακής κοινωνίας, εκλέχτηκε δυο φορές νομαρχιακός σύμβουλος Ηλείας και μια φορά δημοτικός σύμβουλος Λεχαινών. Είναι μέλος της Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Λεχαινών «Αντρέας Καρκαβίτσας» στον οποίο διετέλεσε και πρόεδρος.

Έγραψε τα: «Γη και ύδωρ Αγροτική εργασία και οικονομία», Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή  2017 και «Ο κάμπος ο κόσμος  El campo el mundo», Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή  2011.

Ο συγγραφέας Διονύσης Κράγκαρης

Ο Διονύσης Κράγκαρης  είναι κάτοικος   Λεχαινών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, εργάστηκε ως δικηγόρος και Υποθηκοφύλακας Μυρτουντίων και σήμερα είναι συνταξιούχος . Δραστηριοποιείται  από νεαρή ηλικία στον πολιτιστικό τομέα (είναι ιδρυτικό μέλος της Μορφωτικής Ένωσης Λεχαινών Ανδρέας Καρκαβίτσας και της Πολιτιστικής Ομάδας Φράγμα και επιμελητής των περιοδικών «Ανδρέας Καρκαβίτσας», «Διάλογος» και «Εκ Παραδρομής») καθώς και στον οικολογικό, ως ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον και μέλος του οικολογικού κινήματος.

Έχει εκδώσει τα βιβλία:

«Ο κάμπος απλούται επικλινής», εκδόσεις Ανδρέας Καρκαβίτσας, Λεχαινά 1983/ «Ανθολογία Ηλείων Λογοτεχνών»(μαζί με Γιώργο Γώτη και Ανδρέα Φουσκαρίνη), έκδοση της  Μορφωτικής  Ένωσης  Λεχαινών Ανδρέας Καρκαβίτσας, Λεχαινά 1981/ «Ανδρέας Καρκαβίτσας, Ανθολόγιο Λεχαινών»(ανθολόγηση, επιμέλεια,  χρονολόγιο),  έκδοση του Δήμου Λεχαινών, Λεχαινά 2006/ «Ημερολόγιον πεδιάδος», Οροπέδιο, Αθήνα 2010.

Στην Ηλεία λοιπόν το Σάββατο, στη γη του Ανδρέα Καρκαβίτσα, στα Λεχαινά, για να απολαύσουμε γραφές κι αναγνώσεις…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟΪ»

Της Βικτωρίας Πατρινού-Πάστρα*

Σαν να ήθελε η ζωή να μου κάνει ένα τελευταίο δώρο, με έφερε στα βήματα ενός ξεχωριστού ανθρώπου και έτσι γνώρισα το έργο του. Εκεί ανακάλυψα έναν τεχνίτη  του λόγου, της περιγραφής και της αφήγησης που, με μοναδική ζωντάνια και θαυμάσια ελληνικά, σε μεταφέρει σε εκείνα τα μέρη, σ’ εκείνα τα χρόνια και βλέπεις κι εσύ τα όσα περιγράφει με τα μάτια της ψυχής σου. Αγάπη για το συνάνθρωπο, αγάπη και σεβασμός για τη φύση και όλα τα πλάσματά της.

Σπάει κόκαλα η περιγραφή της επίσκεψης στο λόφο του Αϊ-Στράτη αλλά, παρ’ όλη τη συντριβή του αφηγητή, δεν χάνει την πραότητα και την ευγένεια  που τον χαρακτηρίζουν. Μέσα από τα μάτια των ανθρώπων φτάνει ως τις ψυχές τους και τις ανατέμνει  πάντα με προσοχή, χωρίς να προσβάλλει ή να χαρακτηρίζει.

 θα μπορούσε κανείς να μιλάει πάρα πολύ ακόμη γι’ αυτό το θαυμάσιο έργο,όπου κάθε σελίδα του αποτελεί κι ένα ζωγραφικό πίνακα με ωραία χρώματα, αλλά και πολλές φορές σκοτεινά, γιατί αντανακλούν τα γεγονότα. Με λόγο που κυλάει σαν γάργαρο νεράκι, αυτό το υπέροχο βιβλίο σου προσφέρει γαλήνη, ψυχική ανάταση και αισιοδοξία, ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, που μπορούν να αγαπούν. Να αγαπούν τον συνάνθρωπο, να αγαπούν τον υπέροχο τόπο που έλαχε να είναι η πατρίδα μας και να τιμούν αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για ένα ιδανικό. 

Χολαργός 5/8/2023

*Η Βικτωρία Πατρινού-Πάστρα είναι συνταξιούχος χημικός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.