Παρουσιαση της νεας ποιητικης συλλογης της Μαριας Δημαση «Terra incognita: στιχοι (απο) δομησης – Πραξη Ι»

Στο καφέ-μπαρ Gecko την Τρίτη 18 Ιουνίου

Οι εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Μαρίας Δημάση, Καθηγήτριας του Δ.Π.Θ., «Terra incognita: στίχοι (από) δόμησης – Πράξη Ι», που θα πραγματοποιηθεί, παρουσία της ποιήτριας, στο καφέ-μπαρ Gecko στις 18 Ιουνίου στις 20:00 το βράδυ.

Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσουν οι:

  • Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά ιστορικός – αρχαιολόγος, συγγραφέας
  • Χρήστος Χαρτοματσίδης συγγραφέας

Θα συντονίσει η Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων.

Με την ποιήτρια θα «συνομιλήσει» η Καρολίνα Κωνσταντινίδου, φιλόλογος, Διδάκτορας Δ.Π.Θ., η οποία και θα διαβάσει ποιήματα από τη συλλογή. Την απαγγελία θα πλαισιώσει ο μουσικός Μεχμέτ Μουσταφά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Καθηγήτρια Διδακτικής γλώσσας και λογοτεχνίας στον Παρευξείνιο χώρο Μαρία Δημάση δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά σε ποιητικές δημιουργίες «γεννώντας» την Terra incognita – στίχοι (από)δόμησης – Πράξη Ι, μια συλλογή ποιημάτων με προσωπικό ύφος, της οποίας η ανάγνωση είναι ένα σαν ένα γρήγορο ταξίδι ζωής.

Πρόκειται για την τέταρτη ποιητική της συλλογή, 21 χρόνια μετά την ποιητική της συλλογή Των στίχων σιωπή, της Πανδώρας επινίκια… (2003), κάνει στίχους την Τerra incognita του βίου της, φιλοσοφώντας τη ζωή κι εγκιβωτίζοντας την ψυχή της σε στίχους, (από)δομώντας, με το όνομα πλέον Μελωθεία, τα επιφαινόμενα του δημόσιου προσώπου της.

Η ποιήτρια σκηνοθετεί τον εσωτερικό της μονόλογο σε δύο πράξεις, εκ των οποίων η πρώτη περιλαμβάνει τέσσερις καθοριστικές σκηνές: «Το παρόν: φιλοσοφώντας τη ζωή (1η ), «Το παρελθόν: αναμνήσεων περιηγήσεις» (2η), «Το πρόσφατο παρελθόν: έρωτος αναζητήσεις» (3η), «Το πρόσφατο παρελθόν: κίβδηλου έρωτος απόρριψη…» (4η), ενώ προοικονομεί την πορεία προς τη δεύτερη πράξη με το ιντερμέδιο «Πορεία προς την Πράξη ΙΙ», όπου συγκατανεύει «με μια νότα χρυσαφιά (σύμβολο αέναης πορείας στο μέλλον και στο παρελθόν)» στην καταληκτική λέξη της συλλογής «Απελευθερώνομαι».  

Βιογραφικό συγγραφέα

Η Μαρία Δημάση είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με γνωστικό αντικείμενο «Διδακτική γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στον παρευξείνιο χώρο». Έχει σπουδές στην παιδαγωγική και τη διδακτική. Ασχολείται με τη μεθοδολογία της διδασκαλίας της γλώσσας και της λογοτεχνίας, με την έρευνα των αντίστοιχων σχολικών εγχειριδίων της Ελλάδας και των Παρευξείνιων Χωρών, με τη γλωσσική πολιτική και τη γλωσσική παιδεία στην Ελλάδα και των Παρευξείνιων Χωρών, με τη γλωσσική παιδεία στην Ελλάδα, καθώς και με τη Θεωρία της λογοτεχνίας και τις πολιτισμικές σπουδές. Έχει εκδώσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών μελετών στο αντικείμενο της και έχει επιμεληθεί αρκετούς τόμους πρακτικών συνεδρίων και συλλογικών τόμων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.