Παρχαρια 2015

Αναβίωση του υπαίθριου ολοήμερου πανηγυριού των οροπεδίων του Πόντου από το Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» διοργανώνει για 14η συνεχή χρονιά στις τριήμερες εκδηλώσεις «Παρχάρια», οι οποίες έχουν πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας και είναι σήμα κατατεθέν για τον τόπο μας, ταυτόχρονα δε αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από τις γειτονικές περιφέρειες.
 
Η παράδοση των λαϊκών υπαίθριων πανηγυριών των Ελλήνων του Πόντου ξεκινά από τα διάσπαρτα καλοκαιρινά θέρετρα των οροπεδίων του Ποντιακών Άλπεων όπου κατέφευγαν μαζικά οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών της παραλιακής ζώνης ιδιαίτερα κατά τους πρώτους θερινούς μήνες τόσο για το ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα τους όσο και για ψυχαγωγία. Στα πιο πολυσύχναστα παρχάρια ο χορός και το τραγούδι αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο όπως επίσης τα παραδοσιακά παιχνίδια και τα παραδοσιακά αθλήματα.
 
Ο Ελληνισμός του Πόντου πιστός πάντα στις παραδόσεις των προγόνων, όπου και αν βρέθηκε στο διάβα των αιώνων, δε λησμόνησε ποτέ τα πανηγύρια των Οροπεδίων του Πόντου. Οι μνήμες που έγιναν βίωμα ακόμα και στις νεότερες γενιές, μέσα από τις αφηγήσεις, οδήγησαν στη συνέχιση αυτής της παράδοσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.
 
Η αναβίωση του πανηγυριού των Παρχαρίων στην καταπράσινη τοποθεσία «Γέφυρα του Βοσκού», δίπλα στο Οχυρό της Νυμφαίας, ξεκίνησε το 2002 από το Σύλλογο Ποντιακής Νεολαίας Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα». Σήμερα στην τοποθεσία αυτή, χάρη στη αγαστή συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην καθοριστική συμβολή του ευρωπαϊκού προγράμματος «Θησέας», έχει δημιουργηθεί ένας πανέμορφος χώρος δασικής αναψυχής, προσαρμοσμένος στις ανάγκες της εκδήλωσης. Οι εγκαταστάσεις φιλοξενούν κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου κατά την ημέρα του πανηγυριού αλλά και αρκετούς επισκέπτες τον υπόλοιπο χρόνο.
 
Για μια σύντομη απόδραση στη φύση, και μάλιστα στο μοναδικό οργανωμένο χώρο δασικής αναψυχής στην περιφέρειά μας, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε από κοντά το ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι «Παρχάρια», αυτή την Κυριακή (10 Μαΐου), από τις 9 το πρωί. Αν δεν έχετε επισκεφθεί έως τώρα τη λιθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως, είναι σίγουρα ευκαιρία να το κάνετε. Χτισμένη πάνω σε ένα παρακείμενο βραχώδες ύψωμα, δεσπόζει επιβλητικά στο χώρο όπου έλαβε χώρα η μάχη μεταξύ των επιτιθεμένων εκ Βουλγαρίας γερμανικών στρατευμάτων και των ηρωικά αμυνόμενων Ελλήνων στρατιωτών του Φυλακίου του Οχυρού της Νυμφαίας.
 
Επίσης, αξίζει να δείτε από κοντά το παρχαρόσπιτο που παραχωρήθηκε στο Σύλλογο από τον Δήμο Κομοτηνής, ένα έργο που σηματοδοτεί την αρχή της υλοποίησης του στόχου που έχει θέσει ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» για τη δημιουργία ενός Παρχαροχωρίου στα πρότυπα των αντίστοιχων του Πόντου.
 
Να σημειώσουμε επίσης ότι την εκδήλωση στηρίζει διαχρονικά το Δ΄ Σώμα Στρατού, για την άρτια διοργάνωσή της συνδράμουν η τοπική Αστυνομία και η Πυροσβεστική, ενώ η πρόσβαση πραγματοποιείται δια του Οχυρού της Νυμφαίας. 

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων εντάσσεται στα Ελευθέρια 2015 και έχει ως εξής:

Παρασκευή 8 Μαΐου: Παιδική θεατρική παράσταση στην ποντιακή διάλεκτο «Η κυρά Καλή και τα 12 μήνας» στο γήπεδο Τένις του οικισμού Ποντίων στην Εκτενεπόλ, στις 19:00.
 
Σάββατο 9 Μαΐου: Περιβαλλοντική Δράση. Καθαρισμός και δεντροφύτευση του χώρου Γέφυρα του Βοσκού, στο Οχυρό Νυμφαίας, όπου τελούνται κάθε χρόνο τα «Παρχάρια», στις 15:00.
 
Κυριακή 10 Μαΐου: Αναβίωση υπαίθριου ολοήμερου πανηγυριού των οροπεδίων του Πόντου, που θα περιλαμβάνει φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, επίδειξη παραδοσιακής πάλης, προσφορά δωρεάν παραδοσιακών εδεσμάτων και παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, ανοιχτό για το κοινό.
 
Τραγούδι: Πόλιος Παπαγιαννίδης, λύρα: Γιάννης Παπαδόπουλος, Μίλτος Αποστολίδης, πλήκτρα: Κώστας Σαββίδης, τουλούμ: Γιώργος Παπαγιαννίδης, ζουρνά: Εδουάρδος Κατιγκαρίδης, Γιώργος Μοσχοφίδης, νταούλι: Σακίδης Νικόλαος. 

Συμμετέχουν οι Σύλλογοι:

• Σύλλογος Μικρασιατών νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας»
• Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας
• Πολιτιστικός Σύλλογος Αμισιανών Καβάλας
• Ένωση Χορευτών νομού Δράμας «Πυρρίχιος»
• Πολιτιστικός & Λαογραφικών Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ακρίτες» (Αλεξανδρούπολης)
• Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Γυναικών Θρυλορίου
• Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Υφαντών
• Αθλητικός Σύλλογος Δημοκρίτειο (τμήμα πάλης)
 
Όπως πάντα τα μέλη του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα» ετοιμάζουν και μοιράζουν δωρεάν στους επισκέπτες παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και έκθεση παραδοσιακών ποντιακών προϊόντων, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευθείτε ό,τι σας ενδιαφέρει.
 
Κυριακή 10 Μαΐου, Είσοδος ελεύθερη για το κοινό, Ώρα έναρξης 9:00. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.