«Παρχαρια»: 18 χρονια τιμης στις παραδοσεις του Ποντου

Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της τη γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού - Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ροδόπης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση δίνοντας δυναμικό «παρών»

Για 18η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν τα Παρχάρια από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» την Κυριακή 5 Μαΐου. Παρότι ο καιρός δεν αποτέλεσε σύμμαχο στην προσπάθεια, αρκετοί ήταν αυτοί που τίμησαν την παράδοση και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
 
Μάλιστα με δεδομένο πως φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη των θυμάτων της.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο εκκλησάκι Αγ. Γεωργίου Αργυρουπόλεως ενώ ακολούθησε Τρισάγιο στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, το οποίο τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.  Στη συνέχεια αναβίωσε το ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι των Οροπεδίων του Πόντου «Παρχάρια», το οποίο κορυφώθηκε τόσο με το Φεστιβάλ παραδοσιακού Ποντιακού Χορού με τη συμμετοχή και φέτος αξιόλογων χορευτικών συγκροτημάτων από τη γύρω περιοχή και την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και την επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων από τα μέλη του Συλλόγου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό γλέντι, στο οποίοι συμμετείχαν ερμηνευτές και χόρεψαν τόσο μέλη των συλλόγων όσο και απλός κόσμος.
 

Στο τραγούδι ήταν οι Μπάμπης Ιωακειμίδης, Γιώργος Παπαγιαννίδης, Θεόδωρος Γεωργιάδης Θεόδωρος και  Σίμος Αναστασιάδης. Στη λύρα ήταν οι Παναγιώτης Κοργιαννίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Σταύρος Προσαλέντης και Παναγιώτης Σιδηρόπουλος. Στο αγγείον ήταν ο Γιώργος Μοσκοφίδης, στο Ζουρνά ο Ζαφείρης Ευθυμιάδης και στο Νταούλι οι Νίκος Καλογερίδης, Νίκος Παπαδόπουλος και Μαρία Αποστολίδου. Τέλος στα πλήκτρα ήταν ο Κώστας Σαββίδης.
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης, ο Σύλλογος Αιγείρου, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Κομοτηνής, ο Σύλλογος Αρμενίων Κομοτηνής, ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξανδρούπολης «Αλέξιος Κομνηνός», ο Σύλλογος Ποντίων Θάσου ενώ υπήρχαν αντιπρόσωποι Ποντιακών Συλλόγων από την Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση είχε και βαλκανικό χαρακτήρα καθώς παρόντες ήταν μέλη συλλόγων από την γειτονική Βουλγαρία ενώ επίσης βρέθηκαν στην Κομοτηνή για τα «Παρχάρια» άνθρωποι από την Γεωργία. 

«Χρέος στους προγόνους μας η διατήρηση των εθίμων και της ποντιακής παράδοσης» 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του Δήμου ο Αντιδήμαρχος κ. Πολιτειάδης και η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Λιβεριαδου, καθώς και η κ. Ελευθερίαδου και ο κ. Χαρίτου. Όλοι στάθηκαν στη σημασία που έχει για τον τόπο μας να διατηρεί ζωντανά τα έθιμα και να μεταλαμπαδεύει την παράδοση στην νέα γενιά. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Μαυρίδου, εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «η Τραπεζούντα» κ. Φωτιάδης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης ενώ ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικολαΐδης επισήμανε πως είναι χρέος προς τους προγόνους να διατηρηθούν τα έθιμα και για αυτόν τον λόγο φροντίζουν όλοι οι σύλλογοι της περιοχής.
 
Όλοι ευχήθηκαν να είναι υγιείς και την επόμενη χρονιά ώστε να βρεθούν στο ίδιο σημείο ενώ αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός πως οι νέοι συνεχίζουν με ίδια θέρμη την παράδοση δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό και την αγάπη τους για τις ρίζες τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.