Παντα δραστηριος ο Συλλογος Ανατολικορωμυλιωτων Κομοτηνης στο πνευμα των εορτων

Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου και αναβίωση χριστουγεννιάτικων εθίμων των Ανατολικορωμυλιωτών

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το καλεντάρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Το προσεχές Σάββατο είναι ο καθιερωμένος ετήσιος χορός του Συλλόγου και σε δύο εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση του πρωτοχρονιάτικου εθίμου «Καμήλες και Ντιβιτζίδες». Μέσα από τέτοιες δράσεις ο Σύλλογος επιβεβαιώνει τη συνεχή προσπάθεια του να είναι κοινωνός, ώστε ο κόσμος και οι νέοι άνθρωποι να μαθαίνουν τα στοιχεία της ταυτότητας και της περιοχής μας.
 

Ο ετήσιος χορός

 
Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί ο 3ος ετήσιος χορός του πολιτιστικού συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής στο ξενοδοχείο Chris&Eve. Το μουσικό σχήμα που θα πλαισιώσει το χορό είναι η «Εβριτική Ζυγιά», ένα από τα πιο καταξιωμένα σχήματα τόσο στη Θράκη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το οποίο είναι κοντά στη νεολαία. Μαζί τους θα συμμετέχει στο κλαρίνο ο Γιάννης Μαύρος και στο ακορντεόν ο Νίκος Μπόζογλου. Αναφορικά με τον ετήσιο χορό, η Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, Ζαφειρία Σύρμου τόνισε ότι είναι «ένας χορός που είναι πολύ δημοφιλής και τον αγκαλιάζει η Κομοτηνή. Συμμετέχουν πολλοί χορευτές, όπως και πάρα πολλοί σύλλογοι. Είναι ένα γλέντι που πάντοτε κρατά μέχρι πρωίας». 

 

Αναβίωση χριστουγεννιάτικων εθίμων

 
Ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον έχουν τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα των Ανατολικορωμυλιωτών για τα οποία ενημέρωσε λεπτομερώς η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, Μαριάννα Κηπουρού. Όπως γνωστοποιεί η ίδια, «οι Ανατολικορωμυλιώτες έχουν πάρα πολλά έθιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και θα εστιάσουμε στα έθιμα του δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων. Δύο είναι τα βασικά μεγάλα έθιμα, το έθιμο «εννιά φαγιά» και το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζίδες».
 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών αναβίωσε πέρσι το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζίδες», το οποίο θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κομοτηνής, ώρα 11:30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία. Μαζί με το έθιμο συντελείται μεγάλο γλέντι. Ο κόσμος χορεύει σε κύκλο και στο κέντρο είναι οι Καμήλες και οι Ντιβιτζίδες που αναπαριστούν το έθιμο. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Σύλλογος κερνάει μπάμπω και άφθονο κρασί και έτσι αποχαιρετά την χρονιά.
 

Εννιά Φαγιά

 
Τα «εννιά φαγιά» τηρούνταν πάντα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την κ. Κηπουρού. Η ίδια συμπλήρωσε ότι το έθιμο «περιλάμβανε εννέα νηστίσιμα φαγητά που συμβολίζουν τους εννέα μήνες της κυοφορίας της Παναγίας. Μαζεύονταν το βράδυ όλη η οικογένεια, αφού θύμιαζε ο αρχηγός του σπιτιού το χώρο εκεί που θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση. Έτρωγαν μια ποικιλία συγκεκριμένων νηστίσιμων φαγητών, δηλαδή φασόλια, λάχανο, τουρσί, ελιές, ταραμάς, κ.α. Η κάθε νοικοκυρά για να συμπληρώσει τον αριθμό εννιά αυτοσχεδίαζε, καθώς τα παλαιότερα χρόνια οι οικογένειες δεν είχαν την πολυτέλεια για τόσα πολλά πιάτα. Το ίδιο βράδυ γυρνούσαν τα παλικάρια στις γειτονιές και έλεγαν τα κάλαντα. Κατόπιν η οικογένεια καθόταν στο τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων». Σημειωτέον ότι ο Σύλλογος το συγκεκριμένο έθιμο το είχε αναβιώσει πρόπερσι στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.
 

Καμήλες και Ντιβιτζίδες

 
Συνεχίζοντας την περιγραφή των εθίμων, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, πληροφόρησε πως το δεύτερο σημαντικό πρωτοχρονιάτικο έθιμο ήταν οι «Καμήλες και Ντιβιτζίδες». Το έθιμο αυτό γινόταν ανήμερα της πρωτοχρονιάς και ήταν ευρέως διαδεδομένο στην Ανατολική Ρωμυλία αλλά ο Σύλλογος της Κομοτηνής παρουσιάζει την παραλλαγή που προέρχεται από την περιοχή του Μεγάλου και του Μικρού Μοναστηρίου Φθιώτιδας. Στην περιοχή του Μοναστηρίου Φθιώτιδας τηρούνταν απαρέγκλιτα κάθε χρόνο. Το πρωί μετά την εκκλησία οι κάτοικοι έβγαιναν στην πλατεία του χωριού και εκεί αναβίωναν το έθιμο, το οποίο βέβαια πλαισιώνονταν από γλέντι. Σύμφωνα με την ίδια, «είναι ένα έθιμο που έχει ρίζες από την αρχαιότητα, αφορούσε τους πιστούς του Διόνυσου και έπειτα πέρασε στα χριστιανικά χρόνια. Είναι κατά συμβολικό τρόπο ένα ξύπνημα της φύσης για γονιμότητα, δηλαδή οι πρωταγωνιστές του εθίμου είναι η Καμήλα και ο Ντιβιτζής, ο οποίος είναι ντυμένος με προβιές και με μία μάσκα. Αυτή η μάσκα έχει πάνω της πολλά στολίδια, κορδέλες και καθρεφτάκια προκειμένου να εξορκιστεί το κακό πνεύμα με αυτά. Κρατάει στα χέρια του ένα ξύλινο ρόπαλο, το οποίο ονομάζεται πούζι. Χτυπάει κάτω στη γη και έτσι εξαναγκάζει και καλεί την φύση να έρθει σε γονιμότητα».
 
Info
Στο τηλέφωνο 6947869577 (Μαριάννα Κηπουρού), όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κλείσουν θέση για τον ετήσιο χορό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.