Πανηγυρικη εναρξη των δρασεων της Εθνικης Πρωτευουσας Νεολαιας στην Κομοτηνη

Stavento και Ήβη Αδάμου ξεσήκωσαν το κοινό που βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης

Με πανηγυρικό τρόπο ξεκίνησαν οι δράσεις για τον θεσμό της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας στην Κομοτηνή την Παρασκευή 1 Μαρτίου, παρουσία της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφίας Ζαχαράκη, με τους Stavento και Ήβη Αδάμ να ξεσηκώνουν το κοινό που συγκεντρώθηκε στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Υπενθυμίζεται ότι η «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας» θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με σκοπό να ενδυναμώσει τη συμμετοχή των νέων στη συζήτηση και τη διαμόρφωση των όρων και των συνθηκών της ζωής τους. Σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Με δράσεις που αφορούν στη δημιουργία φιλικών προς τους νέους πόλεων, στην κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών στην εκπαίδευση, στην εργασία. Για μεγαλύτερη και ποιοτικότερη πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, τα δικαιώματα, στη διαφάνεια κλπ.

Μια καταπληκτική ομάδα

«Η ανάδειξη της Κομοτηνής ως πρώτης Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024  επετεύχθη χάρη στην καταπληκτική ομάδα, το Exagono, το συμβούλιο νεολαίας της πόλης, τον δήμο. Δηλαδή από όλους εσάς» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη, δίνοντας ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες, διαβεβαιώνοντας πως η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας θα γίνει  θεσμός. «Είμαι σίγουρη ότι θα διοργανώσετε εξαιρετικές δράσεις και εκδηλώσεις. Υπόσχομαι πως ό,τι χρειαστείτε θα είμαστε δίπλα σας» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη στο χαιρετισμό της.

Το κοινό χαιρέτησε και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που τόνισε τη σημασία της νεολαίας για την πόλη, όπως και ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, που τόνισε πως πρόκειται για μα ευχάριστη μέρα για την Περιφέρεια, δίνοντας συγχαρητήριά στους συντελεστές. Τόνισε δε πως η Περιφέρεια είναι πάντα εδώ για να στηρίξει πρωτοβουλίες και δράσεις, ενισχύοντας ό,τι προάγει ανάπτυξη και δίνει ευκαιρίες στους νέους.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης κ. Φώτης Μάρης τόνισε πως ένας καινούριος θεσμός ξεκινά από την Κομοτηνή, μια πόλη που έχει τη μεγαλύτερη αναλογία φοιτητών προς κατοίκους στην χώρα. Το χρώμα της είναι φοιτητικό, και διαμορφώθηκε αυτά τα 50 χρόνια με το Πανεπιστήμιο, τονίζοντας πως στο κλείσιμο 50 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου, όλοι μαζί συνεργαζόμαστε, παράγουμε, και δημιουργούμε το καινούριο. Αυτό όμως προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων, για αυτό τους κάλεσε να προσπαθήσουν μαζί για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο και μια καλύτερη πόλη.

Πόλη των νέων η Κομοτηνή

Τέλος ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης κήρυξε την επίσημη έναρξη των δράσεων, θυμίζοντας πως η Κομοτηνή είναι η πρώτη πόλη που ανακηρύσσεται Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας, και αυτό αποτελεί για όλους το επιστέγασμα προσπαθειών χρόνων για να διασφαλίσουν συνθήκες ανάπτυξης από τους νέους για τους νέους.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται καθημερινά, τόνισε, σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς, έχοντας ως πολύτιμη προίκα το ΔΠΘ και φυσικά τους φοιτητές και τη νεολαία. Για αυτό άλλωστε στήριξαν το exagono, που με τη στήριξη του Δήμου έχει εξελιχθεί σε κυψέλη νεολαιίστικης δημιουργίας.

«Η Κομοτηνή θα βρει την υπέροχη έκφρασή της» ανέφερε, και ετοιμάζει ένα ετήσιο πανηγύρι χαράς και εκδηλώσεων, που στοχεύουν στην ενδυνάμωση, την αίσθηση ότι αξίζει στους νέους να ζουν, να σπουδάζουν και να δραστηριοποιούνται στην Κομοτηνή, σημείωσε, με εστίες πολιτισμού και πνεύματος σε κάθε γωνιά της πόλης.

Στο τέλος της χρονιάς, σημείωσε, με την ολοκλήρωση της συμμέτοχής στον θεσμό, ελπίζουν πως η Κομοτηνή θα μείνει για πολλά χρόνια ακόμα η πόλη των νέων, που αγκαλιάζει την ομορφιά, την ορμή και το ανατρεπτικό πνεύμα της νέας γενιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.