Πανηγυρικα ανοιξε το Φεστιβαλ “Via Egnatia” στην Κομοτηνη (+Gallery)

Αποστολή εξετελέσθη για τη Λευκή Νύχτα - Μάγεψε το κοινό η Φωτεινή Βελεσιώτου στην Κεντρική συναυλία στο Βυζαντινό τείχος

Ανάσα αισιοδοξίας, χαράς αλλά και μια δειλή ελπίδα για καλύτερες μέρες έδωσε το Φεστιβάλ “Via Egnatia” μέσω της Λευκής Νύχτας που πραγματοποιήθηκε, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους για μια γιορτή τόσο της πόλης, όσο και της αγοράς.
 
Κέντρο αυτής της προσπάθειας ήταν το Βυζαντινό Κάστρο, όπου η Φωτεινή Βελεσιώτου έδωσε μια μοναδική συναυλία στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Via Egnatia, ενώ σε όλη την πόλη πραγματοποιούνταν δράσεις και δραστηριότητες, με τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής, την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, το Δήμο Κομοτηνής και τους επαγγελματίες να συνεργάζονται για να δώσουν μια διαφορετική νότα στην πόλη.
 
Το κοινό ανταποκρίθηκε, παρά τη βροχή και το κρύο, μπαίνοντας στα καταστήματα, ψωνίζοντας, αλλά και διασκεδάζοντας σε πολλά σημεία της πόλης. 

Ξεκίνημα με βροχή… και τύμπανα 

Η έναρξη της βραδιάς έγινε στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και παρά την απειλή της βροχής, που αρχικά περιόρισε λίγο τον ενθουσιασμό του κοινού, οι εκδηλώσεις για τη Λευκή Νύχτα ξεκίνησαν κανονικά, με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου και τον πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστη Βαφειάδη να καλωσορίζουν όλους όσους συμμετείχαν, καλώντας τους να χαρούν αυτή τη γιορτή της πόλης και της αγοράς.
 
Η γιορτή συνεχίστηκε με το μουσικό σχήμα Bloco Da Grecia “FASARIOSO’ από τη Δράμα, που με τα τύμπανά τους γύρισαν όλη την πόλη δίνονταν τη δική τους νότα και ξεσηκώνοντας το κοινό. Μαζί τους γύριζαν και οι μασκότ της βραδιάς, η Πέππα το γουρουνάκι, ο Μίκυ και η Μίνι που φωτογραφίζονταν με τα μικρά και τα πιο μεγάλα παιδιά.
 
Τη σκυτάλη πήραν ακολούθως τα μουσικά συγκροτήματα «The Dukes» και «Δε Μάρων Φάιβ» για να ξεσηκώσουν το κοινό στους δικούς τους μουσικούς ρυθμούς. 

Πολύς κόσμος στις εμπορικές οδούς της πόλης 

Η Λευκή Νύχτα πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με την Ελληνική Ημέρα Εμπορίου, με πολλά καταστήματα να πραγματοποιούν προσφορές, προσελκύοντας όσους είχαν βγει αυτή τη νύχτα, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που είχαν ετοιμάσει κατά τόπους εκδηλώσεις με μουσική, κεράσματα και κέφι.
 
Στην Ερμού τα τραγούδια έπαιζαν παντού, ενώ η μεγαλύτερη συγκέντρωση του κοινού παρατηρήθηκε στην οδό Βενιζέλου, όπου κάποιες στιγμές επικρατούσε το αδιαχώρητο, με κόσμο που ψώνιζε, καθόταν για ένα ποτό ή απλώς απολάμβανε το κλίμα γιορτής που υπήρχε διάχυτο στον πεζόδρομο. 

Ταξιδέψε το κοινό η φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου 

Η κορωνίδα της βραδιάς ήταν η συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου στο Βυζαντινό Κάστρο της Κομοτηνής, κατά την οποία η τραγουδίστρια μάγεψε το κοινό με τραγούδια και ήχους που ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους σε μονοπάτια γνωστά αλλά ταυτόχρονα και πρωτόγνωρα.
 
Η συναυλία έκλεισε πολύ όμορφα με τον Κομοτηναίο τραγουδοποιό Θανάση Γκαϊφύλλια, ο οποίος έχει γράψει ένα τραγούδι για την κ. Βελεσιώτου, την Κλυταιμνήστρα, να ανεβαίνει στη σκηνή και να τραγουδά μαζί της.
 
Η Λευκή Νύχτα και όλες οι εκδηλώσεις σε αυτή πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Via Egnatia, του Φεστιβάλ που οργανώνει η Περιφέρεια ΑΜΘ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με τη Ροδόπη να αποτελεί την τελευταία στάση του.

Χρήστος Μέτιος «Τολμούμε, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, να βάζουμε νέες βάσεις για τον σύγχρονο πολιτισμό στο χώρο της Θράκης» 

Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, το Φεστιβάλ, που αποτέλεσε όραμα του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη, ξεκίνησε από την Καβάλα και ταξίδεψε στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες καταλήγοντας στη δική μας.
 
Τόνισε δε πως η ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας και της παράλληλης σύγχρονης διαδρομής, αποτελεί χρέος της Περιφέρειας, η οποία την έχει τοποθετήσει στο κέντρο της στρατηγικής ανάπτυξής της.
«Μέσα από τις εκδηλώσεις τέχνης, πολιτισμού και παράδοσης στις περιοχές από τις διέρχεται η Εγνατία Οδός, ένας δρόμος τεράστιας οικονομικής και στρατιωτικής σημασίας, που συνέδεε πριν από 2000 χρόνια τη Ρώμη με τις κτήσεις της στην Ανατολή, τολμούμε συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, εμπνέοντας το σήμερα από το χθες να βάζουμε νέες βάσεις για τον σύγχρονο πολιτισμό στο χώρο της Θράκης» επισήμανε ο κ. Μέτιος, αναφέροντας πως ειδικότερα στο χώρο της Ροδόπης, η διαδρομή της αρχαίας Εγνατίας ταυτίζεται με τη σύγχρονη, γεγονός που δεσμεύει την Αντιπεριφέρεια απέναντι στους πολίτες ώστε να διευρύνουν κάθε χρόνο περισσότερο τις εκδηλώσεις, τιμώντας το συγκεκριμένο φεστιβάλ. 

Στήριξη από όλη την Περιφέρεια 

Από την πλευρά της η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Πολιτισμού κ. Ελένη Δημούδη σημείωσε πως το φεστιβάλ γίνεται καλύτερο κάθε χρόνο, μιας και οι εκδηλώσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες συμπεριλαμβάνουν τα πάντα, από χορωδιακές εκδηλώσεις, μουσικές συναυλίες και παραδοσιακή μουσική, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής αλλά και ανάδειξη των αξιόλογων σημείων πολιτισμού με επίκεντρο την Εγνατία οδό. Στην Κομοτηνή μάλιστα, παρατήρησε η κ. Δημούδη, εκτός από την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όλες οι δράσεις κινούνται στη βάση του σεβασμού της αισθητικής και της ιστορίας του τόπου.
 
«Πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε δράση για να γίνει ο τόπος μας αυτό που του αξίζει, αυτό που πραγματικά θέλει, ανταποκρινόμενοι στο όραμα του Περιφερειάρχη και δένοντας τις περιφερειακές ενότητες μεταξύ τους» υποστήριξε κλείνοντας η θεματική αντιπεριφειάρχης Πολιτισμού.
 
Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως όλες οι εκδηλώσεις είχαν μια πολύ υψηλή ποιοτική συνιστώσα, και αυτό τους κάνει περήφανους που εργάστηκαν για να υλοποιηθεί και αποφασισμένους να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια για το Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί του χρόνου, ώστε αυτή η έμπνευση του Περιφερειάρχη να ανέβει σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο και να διαφημίζει την περιφέρειά μας.
 
Άλλωστε η Via Egnatia, που μαζί με τη Synergia αποτελούν καινοτόμες ιδέες της διοίκησης της Περιφέρειας, βοηθούν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων.
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης επεσήμανε πως όραμα της Περιφέρειας είναι αυτό το Φεστιβάλ να γίνει το πολιτιστικό γεγονός που θα σηματοδοτεί κάθε χρόνο την Περιφέρειά μας. Στάθηκε μάλιστα στη σημαντική προσέλευση του κόσμου θεωρώντας πως του χρόνου θα γίνει ακόμα καλύτερο.

Δείτε περισσότερες φωτοφραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.