«Οταν τα κατορθωματα γινονται ιστορια»

Η μάχη της Κρήτης ζωντάνεψε ξανά στην Κομοτηνή 75 χρόνια μετά

Με την εκδήλωση «Κρήτη … 75 χρόνια μετά όταν τα κατορθώματα γίνονται ιστορία» άνοιξαν το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιουνίου στο Ίδρυμα Παπανικολάου οι εκδηλώσεις της Κρητικής Αδελφότητας Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης» με αφορμή την 75η επέτειο της μάχης της Κρήτης.
 
Η Μυρσίνη Λαντζουράκη και μέλη των Συλλόγων Κρητών “Ο Ψηλορείτης” και “Ερωτόκριτος” πλαισίωσαν την εκδήλωση με ομιλίες, προβολές, έκθεση φωτογραφιών, ζωντανή μουσική, τραγούδια και παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.
 
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, η Εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Ζωή Κοσμίδου, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος.
 
Μιλώντας πριν την εκδήλωση ο Μητροπολίτης τόνισε πως τα γεγονότα της ζωής έγιναν ιστορία και παράδειγμα μίμησης για άλλους λαούς, κάτι που συνοψίζεται στο απόφθεγμα «Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Σημείωσε δε πως «σε όλη την Ελλάδα, σε όλο το γένος μας, όταν πολεμήσαμε για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας δώσαμε τέτοια δείγματα και τέτοιο ήθος που αυτά μένουν γραμμένα στην ιστορία του κόσμου».
 
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Γιαννακάκης, οι Κρήτες γιορτάζουν με ένα τελείως διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο τη μάχη της Κρήτης, μια προσπάθεια από πολλά άτομα την οποία απέδωσαν με διαφορετικό τρόπο, αναμοχλεύοντας τις μνήμες των παρευρισκόμενων με διαφορετικό τρόπο ώστε να γνωρίσουν τα γεγονότα εκείνης της εποχής.
 
Ο κ. Γιαννακάκης ευχαρίστησε τον κόσμο της Κομοτηνής που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, καθώς και όλους όσους συνετέλεσαν σε αυτή την προσπάθεια που υλοποιούν τα μικρά μέλη του συλλόγου. Άλλωστε σκοπός του συλλόγου είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να μεταλαμπαδεύει τη ιστορία και τον πολιτισμό τους τόσο τους ίδιους του Κρήτες αλλά και σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την κουλτούρα τους, τον τρόπο ζωής τους και την ιστορία τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.