Οσα περιμενουμε απο την ΕΦΑ Ροδοπης με τη νεα χρονια

Ξεκινούν οι εργασίες στη Μαξιμιανούπολη

Αναμονή για το νέο ΕΣΠΑ για τη συντήρηση-επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείο

Στον «ορίζοντα» των έργων που προχωρά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, αναφέρθηκε η Προϊσταμένη κ. Χρύσα Καραδήμα, στο περιθώριο της ομιλίας που πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα του Σαββάτου.

Η κ. Καραδήμα ξεκίνησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και τις ενέργειες για τη συντήρηση του κτιρίου και την επανέκθεση της συλλογής του. Το έργο είναι δύο φάσεων με την πρώτη που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 να αφορά κυρίως προπαρασκευαστικές ενέργειες όπως η εκπόνηση των μελετών και η συντήρηση, συγκέντρωση και μεταφορά των αρχαιοτήτων, ώστε να παραδοθεί το κτίριο για επισκευή.

Να σημειωθεί ότι όσο διάστημα θα εκτελούνται εργασίες συντήρησης στο Μουσείο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει προνοήσει ώστε  στον κήπο του να λειτουργήσει μία υπαίθρια περιοδική έκθεση, στην οποία «δεσπόζουσα» θέση θα κατέχουν η Ρωμαϊκή Σαρκοφάγος και τα μιλιάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Η δεύτερη φάση του έργου, που είναι και η μεγαλύτερη αφορά την εκτέλεση των εργασιών. Όπως εξήγησε η κ. Καραδήμα, «ελπίζουμε με το νέο ΕΣΠΑ, που νομίζω από την καινούργια χρονιά θα γίνουν οι προτάσεις μας, θα έχουμε το μεγάλο έργο, για την επισκευή, την αποκατάσταση όποιων προβλημάτων έχει ένα κτίριο που είναι 50 ετών και έχει δεχτεί ελάχιστες επεμβάσεις και συντηρήσεις. Επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε το μνημείο όπως το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης και θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέσα στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα αποδώσουμε ένα πολύ ωραίο σύγχρονο μουσείο και με πολλά καινούργια ευρήματα στην έκθεσή του».

Ενδιαφέροντα ευρήματα στον δρόμο Μαρωνείας-Δικέλλων

Μιλώντας για ευρήματα, η κ. Καραδήμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ανακαλύψεις που έρχονται στο φως, ένεκα της κατασκευής του δρόμου Μαρώνειας-Δικέλλων. Η ίδια έκανε λόγο για «πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που σχετίζονται και με το θέατρο, και με το κέντρο της πόλης, την κύρια δραστηριότητα δηλαδή που είχαν οι κάτοικοι μεταξύ του Ιερού Διονύσου και του Θεάτρου», παραπέμποντας ωστόσο στο Υπουργείο Πολιτισμού για την τελική απόφαση ανάδειξής τους. Όπως εκτίμησε η κ. Καραδήμα κάποια από τα λιγότερο σημαντικά αντιμετωπιστούν με κατάχωση και κάποια θα διατηρηθούν επισκέψιμα και θα γίνει μια μελέτη ανάδειξής τους.

Εργασίες στη Μαξιμιανούπολη

Τέλος από τις αρχές του νέου χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει και το έργο της Μαξιμιανούπολης. «Εδώ και λίγο καιρό προετοιμάζουμε το εργοτάξιο μας και από τη νέα χρονιά θα αρχίσουν οι συντηρήσεις, οι στερεώσεις στο μνημείο αυτό, με στόχο να γίνει επισκέψιμο και να μπορέσουμε πραγματικά να το αναδείξουμε όπως του αξίζει» αποκάλυψε η κ. Καραδήμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.