Ολοκληρωθηκε ο πρωτος κυκλος δρασεων του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΕΡΟΠ

Έριξε αυλαία με τον πρώτο ανοιχτό δημόσιο διάλογο για θέματα που αφορούν τη διαχείριση της παραγωγικής και βιομηχανικής μας κληρονομιάς

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΕΡΟΠ, το πρώτο πανελλαδικά φεστιβάλ παραγωγικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο δράσεων που υλοποίησε κατά το τρέχον έτος, με δυο ανοιχτές δημόσιες εκδηλώσεις, στις οποίες αποτυπώθηκε «ο ευρυγώνιος φακός» του: Το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, στις 18:30-21:00, στο πιο εμβληματικό βιομηχανικό μνημείο της Ξάνθης, την Καπναποθήκη «Π» (Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ, Καπνεργατών 9) , όπου και πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ανοιχτός δημόσιος διάλογος για θέματα που αφορούν τη διαχείριση της παραγωγικής και βιομηχανικής μας κληρονομιάς και την Κυριακή, 15 Δεκέμβρη στον σταθμό έρευνας, φιλοξενίας και εκπαίδευσης «ΠΑΣΤΑΛΙ» στην Παλαιά Χρύσα.

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης δόθηκε από την υπεύθυνη της ΠΑΣΤΑΛΙ. ΑΜΚΕ και του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΕΡΟΠ, κ. Μαρία Πετρά (βιομηχανική αρχαιολόγος-μουσειολόγος) τοποθετώντας στο επίκεντρο: την ταυτότητα της ΠΑΣΤΑΛΙ. ΑΜΚΕ (εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΠΟ), τα αίτια της δημιουργίας του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΕΡΟΠ, τις αρχές και τη φιλοσοφία του, μια συνοπτική επισκόπηση των 8 συνολικά δράσεων απλωμένες σε σύνολο 13 ημερών και τη δημιουργία ενός πρώτου αποθετηρίου κριτικής και προτάσεων- συμμετοχής φορέων και πολιτών στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΕΡΟΠ για το 2025.

Ακολούθησαν σημαντικές παρεμβάσεις ομιλίες με χαρακτήρα διεπιστημονικό και εργασιακό- παραγωγικό : της κυρίας Δώρας Χατζή-Ροδοπούλου Δρ. Αρχιτεκτονικής, αντιπρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του TICCHI αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΕΡΟΠ τέθηκε υπό την αιγίδα του TICCHI. Ο κ. Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα με ενεργή συμμετοχή στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΕΡΟΠ αναλύοντας τη σημασία των εργαλείων της πολιτιστικής διαχείρισης στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς. Η κ. Μαριλένα Βακαλοπούλου, (ΒΙΔΑ / Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής. ΑΜΚΕ) παρουσίασε τη συνεργατική- συμμετοχή της ΒΙΔΑΣ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΕΡΟΠ και τα όλο έργο της.

Ο κ. Δημήτρης Σφούνης, εκπρόσωπος του υπό διαμόρφωση («ΔΙΚΤΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΩ Ένωση Φορέων Κοινωνικής & Αλληλεγγύης Οικονομίας ΑΜΘ), ο οποίος ανέλυσε τη δυναμική των νέων συνεργατικών σχημάτων στην ΑΜΘ. Ο κ. Σινάν Αμετ (πρόεδρος συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Θράκης), ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αλλά απέστειλε επιστολή στήριξης προς το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΕΡΟΠ και συμμετοχής των παραγωγών σε ένα ΦΕΣΤΙΒΑΛ που τους δίνει λόγο και παρουσία!

Η υποψήφια δρ. Ειρήνη Τσετινέ από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ, παρουσιάζοντας την αρχιτεκτονική οπτική όσον αφορά τα βιομηχανικά μνημεία. Τέλος, ο κ. Τάσoς Καρασαβόγλου, (Καθηγητής Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής (ΔΠΘ), ο οποίος ανέπτυξε πτυχές, δυσκολίες αλλά και προοπτικές του οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το πλούσιο βιομηχανικό απόθεμα της περιοχής μας.

Ακολούθησε ένας πολύ ενδιαφέρον διάλογος από πολίτες (από όλη την περιφέρεια) και φορείς με προβληματισμούς, ιδέες και προτάσεις προς υλοποίηση, γεγονός που αποδεικνύει την αγωνία των πολιτών όχι μόνο για την παραγωγική ταυτότητα του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος. Σημαντική παρέμβαση και παρουσία-έκπληξή του κ. Γιώργου Τσιακίρη , προέδρου του Μουσείου Τέχνης Μεταξιού, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα των κοινών συμπράξεων στην περιφέρεια μας για τη διατήρηση αλλά και εξέλιξη της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η κ. Αλεξάνδρα Βοβολίνη των εκδόσεων «Κέρκυρα- Εconomia Publishing», γιατί επέλεξε να στηρίξει ως χορηγός επικοινωνίας το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΕΡΟΠ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης υπ. δρ κύριος Νίκος Κοσμίδης. Από τους τοπικούς φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες κλήθηκαν οι πάντες χωρίς κανένα πνεύμα αποκλεισμού και ανταποκρίθηκαν οι εξής:

Εκ μέρους του Δήμου Ξάνθης, η πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου της δημοτικής ενότητας Ξάνθης κ. Πέπη Κελτσίδου, ένα τοπικό συμβούλιο που είναι υπέρ της δημόσιας διαβούλευσης στο οποίο και πρώτα ανακοινώθηκε δημόσια η δημιουργία του Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ. Ο κ. Ανάργυρος Προμοίρας (άμισθος σύμβουλος ΑΜΘ σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού) εκ μέρους της κ. Πολυξένης Μπρίκα (Χωρική Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ νομού Ξάνθης). Το παρών έδωσε ο κ. Μελισσόπουλος μέλος του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης (δημοτική παράταξη «Μπροστά»), ο κ. Στάθης Γιαννακίδης (πρώην υπουργός), η κ. Σούλα Μεϊμαρίδου (εκπρόσωπος του συλλόγου Μικρασιατών και άλλα μέλη), η κ. Έρση Παρχαρίδου (ελεύθερος επαγγελματίας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) και ο κ. Ρωμανίδης Θεόδωρος (πρόεδρος του κέντρου μελετών Αλέξανδρος Μπαλτατζής).

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Καβαλιώτισσα δημοσιογράφος κ. Βάσω Μόραλη.

Η ΠΑΣΤΑΛΙ. ΑΜΚΕ ως εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΠΟ και υπό την αιγίδα ενός επιστημονικού φορέα όπως το ΤΙΚΚΥ διαβεβαιώνει σε σχετική ανακοίνωσή της πως θα καλεί πάντα τους τοπικούς φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα θέματα που αφορούν την παραγωγική και βιομηχανική κληρονομιά, κυρίως όμως θα δώσει φωνή, λόγο και παρουσία στο επιστημονικό δυναμικό και στον κόσμο της εργασίας . Με τα υλικά και τα σύμβολα του παρελθόντος πατάμε στο παρόν για να μην φάμε.. Φαερόπ από τον τόπο μας!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.