«ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ» το ντοκιμαντερ του Αλεξανδρου Παπαηλιου με αφηγητρια την Εφη Παπαθεοδωρου και πρωταγωνιστη του τον πατερα της Θανο

Εφη Παπαθεοδώρου, ηθοποιός «Το Αγρίνιο υπήρξε από τις πόλεις, που αντιστάθηκε και δεν παρέδωσε τους Εβραίους στα γερμανικά στρατεύματα»

Για την ύπαρξη του ντοκιμαντέρ «ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ» του Αλέξανδρου Παπαηλιού μάθαμε στη Θράκη με την αφορμή της επίσκεψης του γνωστής και αγαπημένης ηθοποιού Εφης Παπαθεοδώρου, η οποία επισκέφτηκε την Κομοτηνή ως προσκεκλημένη της Λέσχης Κομοτηναίων και της Αντζελας Δράκου τόσο για την παρουσίαση του βιβλίου της «Πώς γλυκαίνουν οι τσουκνίδες» αλλά και για την παράσταση του μονολόγου «Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.
Ντοκιμαντέρ στηριγμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Θάνου και της Πόπης Παπαθεοδώρου
 
Στο μεσοδιάστημα αυτής της διπλής και εντατικής παρουσίας της στην Κομοτηνή, η αγρινιώτισσα κ.Εφη Παπαθεοδώρου μας μίλησε και για το ντοκιμαντέρ «Όλοι στο βουνό» του Αλέξανδρου Παπαηλιού, στο οποίο η ίδια έχει τον ρόλο της αφηγήτριας, αλλά το πλέον σημαντικό μ’ αυτό είναι ότι το ντοκιμαντέρ στηρίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Πόπης και του Θάνου Παπαθεοδώρου, των γονιών δηλαδή της γνωστής ηθοποιού.
 
Ο Θάνος Παπαθεοδώρου ήταν εξάλλου γιατρός στον ΕΛΑΣ στα χρόνια 1943-44, στις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Ναυπακτίας και Ευρυτανίας και το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ουσιαστικά ένα οδοιπορικό, σε περιοχές όπου ο ΕΛΑΣ έφτιαχνε νοσοκομεία για τους αγωνιστές, καθώς και για τον τοπικό πληθυσμό.
          
Η κ. Παπαθεοδώρου στη συνομιλία της μαζί μας μάς ενημέρωσε ότι «στο ντοκιμαντέρ μιλούν άνθρωποι που είχαν γνωρίσει από κοντά τον γιατρό και την οικογένειά του, και μεταξύ αυτών προεξάρχοντα ρόλο έχει η φιλία της οικογένειας Παπαθεοδώρου με την οικογένεια της Εσθήρ και του Λέοντα Μάτσα, Εβραίων, που ζούσαν στο Αγρίνιο και είχαν κι εκείνοι καταφύγει στο βουνό». Η κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε εξάλλου με περηφάνια ότι «το Αγρίνιο υπήρξε από τις πόλεις, που αντιστάθηκε και δεν παρέδωσε τους Εβραίους στα γερμανικά στρατεύματα.» 

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ

Να σημειώσουμε ότι η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ είναι του Αλέκου Παπαηλιού, το μοντάζ του Χρήστου Χατζημπάρμπα, η φωτογραφία της Κατερίνας Τζιγκοτζίδου, η μουσική του Γιώργου Καραγιάννη, ενώ αφηγητές είναι η Έφη Παπαθεοδώρου και ο Θέμης Ροδαμίτης και ότι αυτό προβλήθηκε και εξακολουθεί να προβάλλεται μετά από πρόσκληση σε πολλές περιφερειακές πόλεις της χώρας μας.
 
Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα έχουμε την τύχη να το δούμε και στην Κομοτηνή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.