Ολη η Ροδοπη εδωσε το παρων στη «Χαρα της Δουκινιως» (+Gallery)

Ο γάμος της χρονιάς πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης

Περισσότεροι από 800 συμπολίτες και συμπολίτισσές μας, έδωσαν το «παρών» στο γάμο της χρονιάς, ήτοι τη «Χαρά της Δουκινιώς». Το μοναδικό παραδοσιακό χοροθέατρο που γράφτηκε για τη Θράκη, δια χειρός του Μίλτη Παρασκευαΐδη, που αναβίωσε το απόγευμα της Κυριακής, 76 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνής, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εβριτών ν. Ροδόπης.
 
Η «Χαρά της Δουκινιώς» κατάφερε να διασκεδάσει, να συγκινήσει και συνολικά να ενθουσιάσει το κοινό που έδωσε το «παρών» στην προχθεσινή αναβίωση, που στην κυριολεξία «ξεχείλισε» την αίθουσα του κεντρικού αμφιθεάτρου, με αρκετούς εξ αυτών να παρακολουθούν την παράσταση όρθιοι.

Η θρακική ηθογραφία σε 4 θεατρικές εικόνες πέρασε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια της παράστασης, με περισσότερους από 100 συντελεστές, που έκαναν πραγματικότητα -και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία- το εγχείρημα αυτό του Συλλόγου Εβριτών, που ξεκίνησε ως ιδέα του χοροδιδασκάλου του Συλλόγου κ. Χρήστου Γαντζίδη, τον οποίο και θαυμάσαμε και επί σκηνής. Υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της κ. Χρύσας Ιωαννίδου, τη συμβολή του κ. Γιάννη Βουλτσίδη, κυρίως στη διανομή των ρόλων, τα σκηνικά του κ.Κώστα Κατσιμίγα και φυσικά τον συντονισμό δεκάδων φανερών και αφανών συντελεστών.
 

Στο σύνολό τους οι συντελεστές αυτοί καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ.Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης και ο αντιπρύτανης κ. Φώτης Μάρης, πληθώρα αυτοδιοικητικών στελεχών της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών και όχι μόνο φορέων της περιοχής.
 
Για μια ιστορική για την περιοχή στιγμή, έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών ν.Ροδόπης κ. Χρήστος Χατζηπέμου, υπογραμμίζοντας πως το έργο ανεβαίνει και πάλι στην Κομοτηνή, μετά από 76 χρόνια με πρωτοβουλία του Συλλόγου. Όπως εξήγησε πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε δειλά, από τον κ. Γαντζίδη, για να εξελιχθεί στην πορεία σε αυτό το μεγάλο «υπερθέαμα» ένεκα τιμής και στην ιστορικότητα του κειμένου, που και το 1940 όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε, αποτέλεσε ένα πολιτιστικό γεγονός πανελλαδικής εμβέλειας.
 
Κλείνοντας ο κ. Χατζηπέμου έκανε γνωστό πως ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, στην οποία ο Μίλτης Παρασκευαΐδης άφησε κληροδότημα το σύνολο του έργου και της περιουσίας του, για την παρουσίαση του έργου εκτός των ορίων του ν.Ροδόπης, ενώ όπως τόνισε ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και με διάφορα θρακιώτικα σωματεία ανά την Ελλάδα, με τον ίδιο σκοπό.

Χρύσα Ιωαννίδου «Η παράσταση έχει πολλά να προσθέσει, τόσο στην γνωριμία μας με την παράδοσή μας, στο να αγαπήσουμε το παρελθόν μας, όσο και στο να γίνει η Θράκη γνωστή σε κάθε άκρη της χώρας» 

Για μία παράσταση που έχει συμπυκνωμένα αρκετά από τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, στα οποία «ερχόμαστε κοντά» έκανε λόγο με τη σειρά της η σκηνοθέτρια της παράστασης κ. Χρύσα Ιωαννίδου, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη τιμή τη συμμετοχή της στην όλη πρωτοβουλία.
 
Η κ. Ιωαννίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επαγγελματική όπως την χαρακτήρισε απόδοση του συνόλου των συντελεστών αυτής, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο αυτή να «ταξιδέψει» εκτός των ορίων της Θράκης, τόνισε πως «είναι μια παράσταση που έχει πολλά να προσθέσει, τόσο στην γνωριμία μας με την παράδοσή, στο να αγαπήσουμε το παρελθόν μας, όσο και στο να γίνει η Θράκη γνωστή σε κάθε άκρη της χώρας και να μιλούν γι’ αυτή, όχι ως η ξεχασμένη άκρη της Ελλάδας».
 
Η παράσταση έγινε πραγματικότητα, τόσο χάρη στην συστηματική δουλειά και τη συμμετοχή των συντελεστών της, όσο και χάρη στην στήριξη φορέων όπως ο Δήμος Κομοτηνής και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Γιώργος Πετρίδης «Η παράσταση καταξιώνει ακόμα περισσότερο τον Σύλλογο Εβριτών ως προς την πολιτιστική του παρουσία στα πράγματα της περιοχής» 

«Ως Δήμος στηρίζουμε κάθε σημαντική πρωτοβουλία, πόσο μάλλον μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία του Συλλόγου Εβριτών που θα καταξιώσει ακόμα περισσότερο τον Σύλλογο στην πολιτιστική του παρουσία στα πράγματα της περιοχής» τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης, ευχόμενος «η παράσταση να φύγει από τα όρια της Κομοτηνής και να γίνουν κοινωνοί αυτής και άλλες περιοχές τόσο της Θράκης όσο και ευρύτερα, της Ελλάδας». 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.