«Ολη η Ελλαδα Ενας Πολιτισμος»: Παρουσιαστηκε το προγραμμα του θεσμου του ΥΠΠΟ

Το πρόγραμμα των δράσεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Το πρόγραμμα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Ολη η Ελλάδα Ενας Πολιτισμός», για το καλοκαίρι του 2023, παρουσιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας και η Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη.

Όπως είπε στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο Γιώργος Κουμεντάκης, πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση του επιτυχημένου θεσμού που έχει αναδειχθεί, τα τελευταία χρόνια, ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας και αγκαλιάστηκε, θερμά, από το κοινό της περιφέρειας, έχοντας τη αμέριστη υποστήριξη των τοπικών αρχών.

Για δύο περίπου μήνες, από τις 5 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου, το κοινό της περιφέρειας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και άρτιων προδιαγραφών πολιτιστικές παραγωγές.

Η φετινή διοργάνωση του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έχει κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική αλλαγή και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη. Πάνω σε αυτόν τον προβληματισμό οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση δημιουργούν  νέα έργα, καταθέτοντας αναγνώσεις που δεν περιορίζονται στην αναπαραγωγή δυστοπικών προβλέψεων, αλλά θέτουν ερωτήματα για μια σφαιρική θεώρηση του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον ίδιο «μέσα από τα έργα τους, προσεγγίζουν σφαιρικά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με φιλοσοφικό και αφηγηματικό τρόπο, διερευνούν την κλιματική αλλαγή από το ιστορικό παρελθόν και την επίδραση τους στον πολιτισμό. Μιλούν για τις σημαντικές επιδράσεις στη χλωρίδα και την πανίδα, τις πρακτικές συνέπειες στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, τις μετακινήσεις πληθυσμών. Μοιράζονται μαζί μας τη διαχείριση της κρίσης, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, τον αναπροσδιορισμό της σχέσης της ανθρωπότητας με την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και το όραμα τους για θετική και παραγωγική αντιμετώπιση της κρίσης».

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 70 νέες παραγωγές, σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας. Συνολικά θα παρουσιαστούν 140 εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης: Στην κατηγορία του θεάτρου συναντάμε 18 νέες παραγωγές, στη μουσική 18 παραγωγές, στις παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους 13 παραγωγές, στον χορό 9 παραγωγές, στα εικαστικά και περφόρμανς 8 παραγωγές και τέλος, στο μουσικό θέατρο 4 παραγωγές.

Φέτος, εντάσσονται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του θεσμού 25 νέοι αρχαιολογικοί χώροι. Από τους ανεμόμυλους, στη Χώρα της Αμοργού, έως το Περίπτερο Πικιώνη στους Δελφούς, από το Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στο Εξώμβουργο της Τήνου στην Κόκκινη Εκκλησιά στο Βουργαρέλι Άρτας και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στην Πρέβεζα.

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στα 2.232.000 ευρώ, εκ των οποίων στο θέατρο δίνονται 632.400 ευρώ, στη μουσική 520.800 ευρώ, στις παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους 334.800 ευρώ, στο χορό 316.200 ευρώ, στα εικαστικά  / περφόρμανς 279.000 ευρώ και στο μουσικό θέατρο 148.000 ευρώ.

Δράσεις σε 12 Περιφέρειες της χώρας

Όπως εξήγησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η φετινή θεματική του θεσμού αφορά στην κλιματική κρίση, μια θεματική η οποία είναι διαρκώς επίκαιρη. «Ήδη αντιμετωπίζουμε, ο καθένας από τη θέση που βρίσκεται και από τη δουλειά που κάνει, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής την οποία είναι ορθότερο να τη λέμε κλιματική κρίση. Είναι αλλαγή η οποία επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις σε ποικίλες πτυχές και της δημιουργίας και του πολιτισμού αλλά και της καθημερινότητας μας» ανέφερε.

Το πρόγραμμα καλύπτει τις δώδεκα Περιφέρειες της χώρας και δεν συμπεριλαμβάνεται η Αττική, όπως τόνισε με στόχο «να δώσουμε έμφαση στην περιφέρεια» για να τονίσει πως «σήμερα που μιλάμε, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία μας δεν κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε, όμως, να προλάβουμε τις επιπτώσεις. Η πρόληψη είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Την κάνουμε μέσα από το εθνικό σχέδιο δράσης για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, που με συστηματικό τρόπο το Υπουργείο Πολιτισμού ήδη υλοποιεί από το 2019».

Νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για τα ΔΗΠΕΘΕ

Απαντώντας τέλος σε ερωτήσεις η υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε την πρόθεση της για την αλλαγή θεσμικού πλαισίου στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. «Τα ΔΗΠΕΘΕ χρειάζονται νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας» είπε η κ. Μενδώνη, διευκρινίζοντας πως όταν ξεκίνησαν την λειτουργία τους ήταν πρωτοπόρα, ωστόσο στη σημερινή εποχή υπάρχει ανάγκη αλλαγών και πως «δεν μπορεί να είναι πλέον δημοτικά».

Το πρόγραμμα των δράσεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

5, 6 Ιουλίου 2023

  • Μουσική

              Voices at the End για έξι πιάνα

              Πιανιστικό σύνολο Piandaemonium

              Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα

              ΑΜΚΕ: Piandaemonium

  • Μουσική

              Κρίσεις από το ιστορικό παρελθόν στο σήμερα

              Ορχήστρα Βιολιώνε

              Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων, Ξάνθη

              ΑΜΚΕ: Η Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής

8, 9 Ιουλίου 2023

  • Παράσταση για παιδιά και εφήβους

              Προσοχή, τέρατα!

              Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά

              Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης, Αλεξανδρούπολη

              ΑΜΚΕ: Θέσις

11, 12 Ιουλίου 2023

  • Παράσταση για παιδιά και εφήβους

              Κόντρα στον άνεμο: Η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα

              Θεατρική ομάδα Hippo

              Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

              ΑΜΚΕ: ΗΙΡΡΟ (ΧΙΠΟ)

2, 3 Αυγούστου 2023

  • Παράσταση για παιδιά και εφήβους

              Εμένα με νοιάζει

              Διασκευή, σκηνοθεσία, χορογραφία: Πάρης Μαντόπουλος

              Αρχαίο Θέατρο Μαρωνείας, Ροδόπη

              ΑΜΚΕ: 4PLAY

Πέντε (5) ΑΜΚΕ παρουσιάζουν δύο μουσικές εκδηλώσεις και τρεις παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους.

Νέος χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.