Ολα ετοιμα για την 15η αναβιωση των Παρχαριων

Την Κυριακή 8 Μαΐου από τον Σύλλογο Ποντίων «Η Τραπεζούντα»

Έτοιμος για την 15η συνεχή αναβίωση του ολοήμερου υπαίθριου πανηγυριού Παρχάρια δηλώνει ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», προσκαλώντας όλο τον κόσμο να συμμετέχει και φέτος στο πανηγύρι.
 
Τα φετινά Παρχάρια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Μαΐου με ώρα έναρξης τις 9.00, δίπλα στο Οχυρό της Νυμφαίας σε έναν ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της εκδήλωσης χώρο δασικής αναψυχής με πανέμορφα ξύλινα κιόσκι και πέτρινες βρύσες που φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου κατά την ημέρα του πανηγυριού αλλά και αρκετούς επισκέπτες τον υπόλοιπο χρόνο. Την ομορφιά του τόπου με τα καταπράσινα παρθένα δάση και τα τρεχούμενα νερά συμπληρώνουν το απαλό άρωμα και οι μελωδίες της φύσης.
 
Στη φετινή εκδήλωση συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο Ποντιακοί Σύλλογοι από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ και τη Θεσσαλονίκη, Σύλλογοι Θρακιωτών, Καππαδόκων και Σαρακατσάνων.
 
Η λιθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χτισμένη πάνω σε ένα παρακείμενο βραχώδες ύψωμα δεσπόζει στο χώρο όπου δόθηκε μια από τις ενδοξότερες μάχες μεταξύ των επιτιθεμένων εκ Βουλγαρίας Γερμανικών στρατευμάτων και των ηρωικά αμυνόμενων Ελλήνων στρατιωτών του Φυλακίου του Οχυρού της Νυμφαίας.
 
Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται την περιοχή μας με αφορμή την αναβίωση του πανηγυριού των Οροπεδίων του Πόντου, τα οποία οι Πόντιοι ονομάζουν Παρχάρια, αναδεικνύοντας την προοπτική για παραπέρα ανάπτυξη του δασοτουρισμού σε συνδυασμό με τον πολιτιστικό τουρισμό που σαφέστατα περικλείει την λαϊκή μουσικοχορευτική παράδοση, τη γαστρονομία και την ιστορία ενός τόπου.
 
Ποντιακά εδέσματα προσφέρονται δωρεάν σε όλο τον κόσμο, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων και τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης και χρέωσης της παραγωγής γάλακτος στα Παρχάρια του Πόντου (χαζ).
 
Ο παραδοσιακός χορός μέσα στον αυθεντικό του χώρο που είναι το ζητούμενο της όλης διοργάνωσης θα πλαισιωθεί από τους καλλιτέχνες: Αντωνιάδης Ματθαίος (λύρα), Αποστολίδου Μαρία (νταούλι), Ευθυμιάδης Ζαφείρης (λύρα – τραγούδι), Καλογερίδης Νίκος (νταούλι), Κατηκαρίδης Ηρακλής (κλαρίνο), Κουσίδης Παναγιώτης (λύρα), Μαρμαλίδης Γιάννης (λύρα), Μαρμαλίδης Αλέξανδρος (νταούλι), Μοσκοφίδης Γιώργος (αγγείον – χειλιάυρ΄), Ξενητιάδης Λευτέρης (λύρα – τραγούδι), Παπαγιαννίδης Γιώργος (τραγούδι), Παπαδόπουλος Γιάννης (λύρα), Πασχαλίδης Δημήτρης (λύρα), Πετρόπουλος Τάσος (λύρα – τραγούδι), Προυσαλέντης Σταύρος (λύρα), Σαββίδης Κώστας (αρμόνιο), Σταθουλίδου Εύη (τραγούδι), Τσακλίδης Γιάννης (τραγούδι), Φωτιάδης Αβραάμ (νταούλι), Ονούρ Ατματσά (Τραπεζούντιος λυράρης).
 
Όπως κάθε χρόνο από το 2002, έτσι και φέτος η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το Δήμο Κομοτηνής και με τη στήριξη του Δ΄ Σώματος Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Info
Προσοχή η διαδρομή μονοδρομείται για άνοδο από τις 08:30 πμ μέχρι τις 13:00 και μετά ξεκινά η κάθοδος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.